Baška på Krk, Kroatien: en by vid Medelhavet

En liten by vid en liten vik på en liten ö i Medelhavet liknar många andra små byar vid samma hav. Det kan vara i Italien, Grekland, Spanien eller Frankrike. Den här gången är det i Kroatien.

Ett hav som förenar mer än det skiljer åt. Eller borde göra det. Vi tänker på båtflyktingarna som just nu desperat försöker ta sig ifrån Syrien.

Romarna var inne på det där. Att havet borde förena. Och de såg till att det blev så. I vart fall för en tid. Det är väl kanske därför de påminner så mycket om varandra., byarna och städerna runt Medelhavet. Eller som romarna sa: Mare Nostrum. (Vårt hav.) Deras hav. Och nu är det vi som är här igen på besök hos dem. Igen. Fast vi aldrig varit här förut. Inte just här. I Baška på ön Krk.

När vi anländer på måndagskvällen är det ändå nåt som inte är som det brukar vid Medelhavet. Vädret. Det är mulet. Och snart börjar det regna också. Ändå är det lätt att se hur vacker den turkosa havsviken där den här kroatiska byn ligger måste vara en solig dag.

Tisdagsförmiddagen är också mulen och det känns att hela badorten stilla väntar in bättre väder. Folk strosar längs stranden. Äter glass. Det är ändå hyggligt varmt. Vi besöker det lilla akvariet som ligger i källaren i ett vanligt litet hyreshus. Vi gör olika saker. Men alla väntar.

Så. Vid lunchtid spricker det upp. Och stranden fylls på några ögonblick av soltörstande turister. Vi är också där. En stund. Sen vill barnen till poolen. Så det får det bli. Vi bränner oss i solen. Inte barnen, förstås, som är i vattnet hela tiden.

Sen tar vi en promenad längs stranden. Barnen hoppar studsmatta. Och jag vågar till sist doppa mig i havet.

20140618-110508.jpg

20140618-110552.jpg

Vi är grillade. Och på kvällen blir det grillade havskräftor på en restaurang vid havet. Mums!

20140618-110220.jpg

20140618-110257.jpg

3 kommentarer

Under resa med barn, resor

3 svar till “Baška på Krk, Kroatien: en by vid Medelhavet

  1. Maria T

    Ser jättehärligt ut! Trevlig midsommar!

  2. Jag

    Det ser härligt ut! Gillar de röda detaljerna i nedersta bilden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s