Gibraltar var inte riktigt som jag tänkt mig

  

Gibraltar är verkligen brittiskt men inte fullt så brittiskt som jag föreställt mig, aporna är jätteroliga att se och du ska verkligen inte missa den häftiga grottan.

Inte så brittiskt som jag trodde
Egentligen hade jag tänkt att vi skulle bo på hotell i Gibraltar, men jag hittade aldrig några vettiga alternativ. (Bara en kasino-båt i hamnen och det kändes inte riktigt som vår grej.) Så vi bodde istället två nätter ungefär en halvtimme från Gibraltar och så fick det bli en dagsutflykt till den brittiska staden som inte kändes fullt så brittisk som jag trott.

Vi parkerade bilen på den spanska sidan vid lunchtid och gick genom tullen. (Glöm inte passet!) Sen hade vi tänkt ta bussen till centrum men hade gjort missen att inte ha några kontanter i plånboken när vi gick över gränsen. Det växlingskontor vi hittade precis efter gränsövergången lämnade inte ut kontanter från betalkort och bussen skulle ha kontant betalning så det blev att vi gick in till stan. Det var nu inte så långt. Och så fick vi vara med om att promenera tvärs över flygplatsens start- och landningsbana. Sedan var det en kort sträcka där vi passerade något litet monument, en röd, typiskt brittisk telefonkiosk och ett postkontor med röd, brittisk, brevlåda utanför, en bro och ett fort och så var vi inne i stan. Torget där vi direkt åt fish & chips till lunch heter Grand Casemates Square. Vi delade tre portioner på fyra personer men kunde ha nöjt oss med två. Det smakade jättegott men portionerna var stora.

Men trots pubar, telefonkiosker och skyltning på engelska kändes Gibraltar mindre brittiskt än vad jag hade förväntat mig. Kanske är det Medelhavets klimat och växtlighet som bidrar till det. Men också att befolkningen till 90 % inte är britter. Men de är inte heller spanjorer som man kanske skulle kunna tro. Britterna körde bort spanjorerna från halvön 1704 och de infödda Gibraltarborna (24 000 av 30 000 invånare totalt) härstammar från de Italienare, främst från Genua, malteser och portugiser som flyttade in efter det brittiska övertagandet. De pratar en egen dialekt av Andalusikan med inslag av både engelska och helt egna ord. Men det är engelska som är det officiella språket.

Hade jag läst på bättre hade jag dessutom vetat att stan är riktigt liten med ett invånarantal i samma storleksordning som Karlshamns kommun. Jag hade föreställt mig en något större stad.

   
 

Aporna
Efter en promenad längs Main Street var det så dags för Gibraltarklippan. Vi tog linbanan upp och direkt när vi klev av stötte vi på den första apan. Jag hade känt viss oro att vi kanske inte skulle se några apor eftersom det är vilda djur men det hade jag inte behövt fundera på. Överallt skyltas det med varningar för aporna. Plastpåsar till exempel avråder man ifrån att ha med sig då aporna associerar sådana till att innehålla mat och därför gärna knycker dem.

Det är förbjudet att som turist mata aporna. Istället stödutfodras de av nationalparkens personal på särskilda platser. Natonalparken har även register över alla individer och håller med veterinärkontroller så på så sätt kan väl de 230 individerna fördelade på 6 flockar sägas vara något av ett mellanting mellan en vild population berberapor, en slags makaker, och djurparksdjur med tillgång till ovanligt stora ytor.

Ingen vet om Gibraltaraporna är resterna av en ursprunglig population Berberapor i Europa eller om de planterats in av människan. Men de har i vart fall funnits där i hundratals år och de kan mycket väl vara ursprungliga.

Berberapan lever i stora sällskap som består av både honor och hanar. Kroppslängden är mellan 55 och 75 centimeter och vikten 6 till 13 kilo. Hanen är större än honan. Hanarna håller sams inbördes, och hjälper även till med skötseln av ungarna. Den lever främst på frukt, blad, skott och hela örter samt rötter. Den kan även sparsamt ta animalisk föda.

Jag älskar att titta på apor! De är verkligen ganska lika oss människor både till utseende och beteende och det är lätt att bli full i skratt.

  
    

St. Michael’s Cave
Det är lätt att tro att en grotta uppe på Gibraltarklippan mer ska ses som en slags ”extra sevärdhet” som inte är så märkvärdig och lätt kan hoppas över. Gör inte det! Det är verkligen en häftig grotta. Högt i tak och vackra formationer. Vackert ljussatt är den också i ständigt varierande färger. Musik spelas i bakgrunden.

För att komma till grottan vandrar du ner längs en bilväg med vacker utsikt över Medelhavet och med Afrikas blånande berg i bakgrunden.

Grottan har skapats av regnvatten som sipprat ner genom kalkstenen, urholkat berget och bildat stalaktiter och stalagmiter. Den har varit känd under förhistorisk tid, kanske redan så tidigt som för 40 000 år sedan då neandertalare fanns på Gibraltarklippan, men åtminstonne för 20 000 – 15 000 år sedan. Från den tiden är nämligen grottmålningar som hittats men som inte visas för allmänheten. (Eller i vart fall såg inte vi dem.)

Efter grottan tittade vi även på de gångar som britterna grävt ut i berget för försvar av staden under 1700-talet och andra världskriget. Också de sevärda men frågar du mig är det främst aporna och den naturliga grottan som du inte får missa när du är i Gibraltar!

  

5 kommentarer

Filed under resor

5 responses to “Gibraltar var inte riktigt som jag tänkt mig

  1. Vi missade faktiskt Gibraltar, trots att vi var i närheten. Man orkar liksom inte alltid se allt när man är på resande fot hela tiden ;) Roligt att få läsa om det här istället! Mycket som jag inte visste!

  2. Jag

    Aporna är roliga att se, då de är så tama. Jag tyckte att det var skojigt att plötsligt befinna sig i England, nyss var man ju i Spanien. Vi gick trapporna ner från Klippan och det var lite för spännande för min höjdrädda man. Grottan missade vi men var i grottorna i Nerja, de är imponerande.

    • Tror att grottan i Nerja är ännu större men där har jag inte varit. Vi gick ner men inte via trapporna. På slutet var jag också helt slut. Troligen vätskebrist i värmen. Att gå nerför är ju normalt inte så ansträngande…

  3. Jag älskade också aporna, och utsikten från ”the rock” :) Hittade en trevlig botanisk trädgård också plus att jag tyckte det var lite lustigt med ”spanien-möter-England-känslan”. Och att gå över en landningsbana som är i bruk – det hör ju inte till vanligheterna direkt! :) Men man ska absolut kombinera Gibraltar med något annat utfärdsmål, för man ser ju egentligen allt man behöver se där på en dag.. Vi funderade på en dagstur till Marocko, men den blev ändå inte av.. Så vi höll oss på Gibraltar + två städer i Spanien – ifall du är nyfiken på hur vi kombinerade ihop resan så har jag bloggat om hela resan här –> http://marvelicious.blogg.se/category/espana.html (finns ett par Gibraltarinlägg en bit ner) :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s