En hälsning från Sverige


Min pappa bor mitt i en svensk Tomtebo-idyll. Röda stugor med vita knutar. Brygga vid insjö. Vi är och hälsar på.
Pojkarna fiskar med sin morfar. De får abborrar. Mest små. Vi badar från bryggan. Plockar kantareller och blåbär. Älskade allemansrätt! Vädret växlar. Det regnar ibland. Vi gnäller lite när regnet faller men innerst inne vet vi att det är tack vare regnandet som det här landet är så grönt och vackert. Åskan mullrar i bakgrunden.

Det är något annat som mullrar i bakgrunden i det här landet också och som känns betydligt hotfullare än åskan. Jag intalar mig själv att även om det är mycket i Sverige 2015 som påminner om det vi läst om Tyskland på 1930-talet så är det en annan tid nu. Det är väldigt mycket som är annorlunda mot då. Och så är vi så mycket klokare. Vi måste vara klokare!

Det här är ett öppet, vackert och generöst land. Ett bra land att bo i. Inga allvarliga jordbävningar. Inga vulkaner. Inga farliga djur mer än fästingarna. Ett bra klimat, om än en gnutta kallare än vi önskat vissa somrar. Inga tornados. Ekonomiskt starkt. Fredligt.

Vi kommer att hitta en väg framåt. En väg där vi inte behöver ställa oss mot några andra i påhittade konflikter. Inget ”vi och dom”. I ett bra land är det ”vi” hela vägen. Vi i den här byn/staden, vi i regionen, vi i landet och vi i världen. Vi tillsammans. Det finns stora problem som behöver lösas. Som växthuseffekten.

Åskan har slutat mullra och solen bryter fram igen. Snart är det kanske dags för ett dopp till. Lite kallt är det i vattnet. Men uppfriskande!

5 kommentarer

Filed under Samhälle och politik

5 responses to “En hälsning från Sverige

  1. Maria

    Vacker bild och fint inlägg :)

  2. Jag

    Vi får hoppas att vi kan fortsätta att vara ett fredligt land där alla är välkomna och lika värda.

    Jättevacker bild.

  3. Ser vackra Sverige framför mej, men det är fint där jag är i Skottland oxå. Kan det svenska politiska läget dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s