lista · resor

Visst är jag en resenörd!

Två dagar efter att jag i en rubrik här på bloggen outat mig själv som resenörd kommer en checklista i bloggen 4000 mil som gör anspråk på att testa just detta. Här är mina svar

1. Alltid får frågan “Var ligger det?” när du berättar om ditt nästa resmål
✅ Jag och min familj reser både till vanliga och ovanliga resmål. När jag ska till New York får jag ju inte den frågan. Men nästa resa går till Arabba. Och då får jag frågan varje gång jag nämner resmålet. Så check ändå på den.

2. Kan ditt passnummer utantill
🔴 Passnumret? Utantill? Jag som inte ens kan mitt mobilnummer utantill? Varför belasta minnet med meningslösa sifferkombinationer som lätt kan slås upp?

3. En vanlig dag på jobbet alltid har minst ett plagg som är köpt på resa
🔴 Nej, jag köper nästan aldrig kläder på resa längre. Det gjorde jag alltid när jag var yngre däremot och hade därmed en mycket märklig garderob…

4. Kan säga hej på burmesiska, kinesiska och japanska
🔴 Jag har inte varit jättemycket i Asien och inte i något av de nämnda länderna. Inte mina barn heller i och för sig men de kan ändå säga hej på både japanska och kinesiska, vilket nog är vanligt bland yngre världsmedborgare idag. Dock kan jag själv säga ”bula!” på fijianska och ”talofa!” på samoanska om det räknas som en merit?

5. Kan somna varsomhelst och närsomhelst
✅ Även om det blir svårare med åldern så har jag fortfarande lätt att sova på tåg, bussar flyg och nya hotell. Så check på den.

6. Tycker att 6 timmar är en kort flygresa
🔴 Njae. Jag tycker inte jättemycket om långflygningar även om det brukar finnas bra underhållning och jag brukar ha med en guidebok, en roman och ett resemagasin i handbagaget och dessutom ofta skriver på blogginlägg så tycker jag ändå att det är drygt att flyga långt.

7. Alltid när du överväger ett inköp ställer kostnaden mot en resa. (nytt kylskåp, är du tokig, för det priset får man ju en vecka i Karpaterna!)
✅ Check på den. Alla resenördar vet att du får en jordenruntresa för priset av en ny bil. Vem kommer ihåg en ny bil när den är såld eller har gått till skroten? Jordenruntresan bär du med dig hela livet!

8. Alltid äter när det serveras mat “eftersom man aldrig vet när man får mat nästa gång”
✅ Ja, i vart fall för det mesta, när jag är på resa. Jag äter inte sådant som inte smakar bra, men passar annars alltid på när det finns tillgång till mat. Taktiken fungerar oftast väldigt bra, men när du reser med små barn gäller det att ha med mellanmål i packningen eftersom de inte har tålamod att vänta tills nästa tillfälle att äta dyker upp.

9. Inser att alla dina profilbilder på sociala medier är tagna utomlands
✅ Hmm, jo så är det ju. Bilden jag använder just nu är fotograferad i en by till Tanzania när jag just fått tag på ett nytt, fungerande, minneskort till kameran.

10. Inte längre ställer resefrågor på forum. Du svarar på dem
✅ Stämmer väldigt väl.

11. Kan le igenkännande åt bortemot 10 scams som du själv blivit utsatt för
✅ Kanske inte riktigt har koll på exakt antal, men många är det och jag kan verkligen förundras över hur många som fortfarande imponeras av att försäljaren de träffat på charterresan bott i Sverige…

12. Tycker att wai känns mer naturlig än ett handslag
🔴 Nej. Även om jag varit i Asien några gånger så har jag inte alls rest där så pass mycket.

13. Har slutat titta på dina egna packlistor – och därmed glömmer hälften
✅ Inte glömmer jag hälften. Men jag glömmer alltid något. Och packlistor var det länge sedan jag skrev några. De har man väl i huvudet? (Istället för passnummer och telefonnummer.)

14. Tycker att ovanstående faktiskt inte är hela världen
✅ Nej. Det mesta finns ju att köpa på plats. Minneskort till kameran kan dock vara svårt att få tag på på Afrikas landsbygd. Om du inte har en mycket bra guide, vill säga.

15. I sällskap med andra alltid är den som reser med minst och lättast väska
✅ Att resa med lätt packning har varit min melodi sedan ungdomens tågluffar. Vi brukar ha en incheckad väska för hela familjen på fyra personer och resten i handbagage. Betalar hellre för att klimatkompensera mina flygresor än för att släpa på onödigt bagage.

16. I ovanstående situation inte kan motstå att fråga om de övriga “har kaffebryggaren med sig”
🔴 Inte en fråga jag brukar ställa men undrar för mig själv hur många ombyten de har med som aldrig kommer att användas.

17. Ständigt har Gula-febern kortet in-gemat i passet. Du anser inte att det är lönt att ta bort det mellan Afrikaresorna
🔴 Är inte ens vaccinerad mot gula febern.

18. Närhelst du tömmer en ryggsäck hemma alltid hittar turist-diaré-tabletter i något fack
✅ Ja ungefär. Har ständigt sjösjuketabletter i handväskan. Och reservbatteri till kameran. Och i plånboken ett extra minneskort till kameran.

19. Betydelsen av bokstavskombinationerna LAX, BKK och CDG, är lika självklara som att borsta tänderna för dig. Du har dessutom hunnit skaffa dig en favoritbar på flygplatserna i både Istanbul och Addis Abeba
✅ Det där var tre lätta. Har varit på samtliga på minst två olika resor vardera. På IST har vi helt klart ett favvocafé men Addis Abeba har vi kvar att besöka.

20. Ändå äter glass, buffé och skaldjur i Afrika och är ute och lullar själv efter mörkrets inbrott i Brasilien. För de där nybörjar-reglerna gäller ju inte dig längre
✅ Ja Och?

21. Medvetet reser hem i lite skitiga outdoor-kläder, för att alla på flyget ska se att du varit ute ett tag
🔴 Nej, men väljer bekväma kläder med långa ben och ärmar för bekvämlighet och att inte få huden uttorkad i onödan.

22. När någon frågar efter restips är du noga med att aldrig nämna ett resmål med chartertrafik
✅ Stämmer väl inte helt, men bra nära. Jag kan mycket väl tipsa om charterresmål men betydligt hellre om andra. Beror på vad den som frågar är ute efter.

23. Alltid frågar andra hur många länder de varit i, bara för att sedan kunna briljera med dina +50
🔴 Antal länder är inget som jag håller räkning på även om jag så klart vet vilka länder jag varit i.

24. Börjar varannan mening eller mer med “När jag var i…”
✅ Lite väl ofta gör jag nog det även om jag hellre låter andra prata om sina resor än att jag skryter om mina egna (räcker ju gott och väl att jag bloggar om saken).

25. Tycker att den här listan är rolig
✅ Väldigt underhållande faktiskt. Så pass att jag skrev det här inlägget.

Jag fick 16 gröna. Har inte rest jättemycket i Asien, vilket plockar bort en del. En rolig genomgång, men 16 av 25 kan tyckas lite lågt jämfört med hur pass mycket resenörd jag känner mig som. Kanske lägger jag bara värde vid andra saker än det som fanns med på just den här listan? Så. Jodå, jag är visst en resenörd Så det så!

7 kommentarer på “Visst är jag en resenörd!

  1. Många riktigt riktigt nördiga svar, och lätt packning är en framgångsfaktor. Roligt att läsa frågorna och svaren! Tack!

    1. Istanbul är däremot bra, tycker jag. Och bilarna. Ja, jo nog kommer jag ihåg mina jag också, men inte för att de varit nya utan snarare tvärt om. Alla bilar jag/vi haft förut har varit efter olika släktingar. Denna vi har nu är en etanolbil och den enda som vi köpt ny. Det var för nio år sedan..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s