natur

Varför är inte alla blåbär blå? Vet du?

Jag fotograferade (och åt) blåbär på lunchen, en av mina sista arbetsdagar innan semestern. I ett av två olika bestånd var alla bären helt svarta, i verkligheten ännu svartare än på bild. Vet du varför vissa blåbär är svarta?

Anita visste svaret! Se bland kommentarerna nedan:

”Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Vissa bär saknar dock det anlaget och är därför blanka och svartblå.”

Hon hittade informationen på Wikipedia.

svarta blåbär

blå blåbär

12 kommentarer på “Varför är inte alla blåbär blå? Vet du?

  1. Hejsan! Hittade hit via Veikens blog. Du har en trevlig blog med humor och alvar blandat med bilder och galenskap. Det gillar vi!! Jag lägger en länk till din blog på min blog. Vem vi är ser du om du klickar på OM OSS på högersidan under länkar på min blog. Vore trevligt om du ville länka till min blog du med. kram janne och Lilly som jobbar i värmen.

  2. ”Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Vissa bär saknar dock det anlaget och är därför blanka och svartblå.”Hittade informationen på Wikipedia :-)

    1. Tack! Det är en sån där sak som jag funderat på många gånger men aldrig blivit färdig att ta reda på. :)

  3. vi kallade de svarta för mariebär när jag var liten, jag har alltid trott att det är en annan sort, som en syskonsort liksom…/ K

  4. Den här kan jag!!!, det är när man har barnen med i skogen. Dom brukar få pensel och svart färg när dom tröttnar på att plocka och den är helt giftfri!!=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s