Samma problem med min kamera som med politilken: för mycket blått!

Det är samma problem med min kamera som med politilken: för mycket blått! Det märks inte alltid. Men ibland när jag fotograferar blommor, eller som i det här fallet, blad, i färgskalorna kring mycket mörkt rött eller cerist gör kamerans färgåtergivning att det avfotograferade i stället blir i det närmaste lila. Särskilt i skuggiga partier. Jag vet inte hur många röda rosor jag fotograferat där de skuggiga partierna fått färgtoner av blått. (Ganska mycket som i politiken – eller hur?)

Nåja i det här fallet har jag försökt rätta till det hela genom att i efterhand manipulera/redigera bilden.

(Jag har använt Gimp och valt ”Färger” och sedan ”Färgbalans…”. I dialogfönstret har jag dragit det första reglaget tio steg åt det röda hållet , vilket är detsamma som mindre cyan och det sista reglaget tio steg åt det gula hållet, vilket är detsamma som mindre blått.)

Nu ser bilderna mer ut som verkligheten. Precis som tidigare i dag erbjuds bilden i två versioner. Den andra med mer ljus men också mer dämpade färger.

Bilden med "rättade" färger.
  Bilden med ”rättade” färger.
Med både "rättade" och mer dämpade färger.
  Med både ”rättade” och mer dämpade färger.

Vilken version av bilderna tycker du blev bäst?

14 kommentarer

Under fotografi

14 svar till “Samma problem med min kamera som med politilken: för mycket blått!

 1. Agnetha

  Tumme för titeln !Tänker också prova Gimp, såg det nånstans att man kan ordna egna rörliga bilder med det programmet.Gillar övre bilden skarpt !Ha en fortsatt bra dag !Kram

 2. Jag gillar den översta !!

 3. knaskorken

  Den översta tilltalar mig mest, för den undre ser lite ”blaskig” ut tycker jag Vad du kan! Jag blir så imponerad.

 4. Hej! såklart den översta. Den andra får lövet att se kokt ut.

  • Inger

   Tack för kommentaren. Jag var nog lite låg den där dagen och det var väl därför jag kände att så där mycket färg blev lite för mycket. Nu kan jag också tycka att den första är bättre. :)

 5. Milllan

  Den översta, gillar skärpa, kontrast & mycket färg

 6. Haggann

  Jag avskyr de blå tonerna, så jag gör nästan alltid som du, 10 gult och 10 rött, och sen tar jag alltid bort de blå kanter ”blue fringe” som uppträder ibland.Sonen klagar på att jag drar på för mycket färgmättnad också, så naturligtvis gillar jag den översta bilden!

 7. imsy

  Jag skulle vilja se orginalbilden också. Man av de här två tycker jag helt klart att första är bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s