Så avslöjar du bildfuskare på nätet!

På Facebook, i bloggar, på Twitter, på Instagram. Överallt förekommer det människor som laddar ner andras bilder från nätet och lägger ut dem som vore det deras egna bilder.

Inget konstigt egentligen att illustrera sina blogginlägg t.ex. med andras bilder. Helst ska det då vara sådana bilder som bildskaparen angett får delas vidare. Till exempel genom att ange att bilden är en ”creative commons”. Och då anger man fotografens namn och länkar vidare som tack. Allra minst anger man att det är någon annans bild och var man hittat den. Till exempel kan man skriva längst ner i sitt inlägg: ”Bilderna ovan hittade jag genom att bildgoogla”. (Det är väl i och för sig inte säkert att en sån mening friskriver från brott mot upphovsrättslagstiftningen, men det är i alla fall ärligt. Ingen läsare behöver luras att det är författarens egna bilder.)

Men om man då börjar misstänka att den där fantastiska fotografen som man följer på nätet kanske inte alls är fotograf till sina bilder. Trots att hen kanske till och med skriver ”all my photos are taken by me” i sin presentation på Instagram. Just det – based on a true story – precis som du nog anade. Om man börjar misstänka det – hur tar man reda på fakta?

Jo numera kan man  bildgoogla med själva bilden man misstänker som utgångspunkt. Man klickar bara på den lilla kameraikonen intill tangentbordsikonen vid dialogrutan på Google Bilder. Sedan kan man antingen ange bildlänk till bilden man misstänker. Eller om man laddat ner bilden till den egna datorn: bläddra bland sina filer och välja ut aktuell bild på det sättet. Bilder från Instagram hittar man bildlänkar till hos Copygram.

Då kan man se var på nätet den aktuella bilden finns publicerad. Och dra sina slutsatser utifrån det.

När jag upptäcker fuskare på det här viset avföljer jag bara lugnt och stilla. Ser ingen mening i att ta strid med den sortens personer…

4 kommentarer

Under blogg, fotografi, instagram, sociala media

4 svar till “Så avslöjar du bildfuskare på nätet!

 1. Jag

  Tack för tipset Inger! Det är tråkigt när folk tar andras bilder och gör dem till sina!

  • Mycket! Och jag känner mig så lurad när jag inser att vissa medvetet gör på det sättet. Omedvetenhet om att bilder uppfattas som egna om man inget säger är en sak. Att aktivt påstå att bilderna är ens egna en annan…

   • Jag

    Ja, verkligen. Jag blev så störd en gång när en bloggare påtalade en bildstöld och den som snott hennes bild, använt den i sin header och låtsas som om det var hennes, bara nekade. Jag gick in och skrev att hon borde vara en förebild för sin lilla dotter – och först då tog hon bort bilden.

 2. Ping: Kontot som hänger ut bildtjuvarna på Instagram | Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s