fotografi · sociala media

Inte ska man jobba gratis! I alla fall inte när någon annan medvetet försöker utnyttja en.

Gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. Vi är många som mer än gärna delar med oss av kunskaper, nyheter, underhållning, bilder och allt möjligt innehåll på nätet – bara för att det är roligt.

Men när vissa personer och företag medvetet börjar försöka nyttja denna delaglädje för egen vinning är det dags att dra i nödbromsen.

Helen Alfvegren skriver i sin blogg: Borde jag jobba gratis för att jag brinner för ämnet? Det borde hon så klart inte.

Själv blev jag kontaktad förra fredagen av ett brittiskt företag som producerar en säljsida för fastigheter i och resor till Frankrike. Men det skrev de inte i mejlet där de uttryckte intresse för att använda mina foton från La Rochelle som jag publiserat på Flickr. Det fick jag googla mig fram till själv. Istället uttryckte de det som att de gjorde en ”production” om fastigheter och resor till Frankrike. Antagligen för att ge intryck av att det snarare handlade om en nättidning.

I mejlet frågade de också om jag är proffs eller amatör, vilket jag som hobbyfotograf kunde ha tagit som intäkt för kvaliteten på mina fotografier om jag inte genast anat varför de undrade just det.

I mitt svar undverk jag att svara på den frågan men uttryckte glädje över att de ville använda mina bilder och frågade vad för slags produktion det handlade om och om sammanhanget var att betrakta som kommersiellt.

Är inte förvånad över att de inte svarat trots att det gått en hel vecka.

Jag jobbar som VA-chef och klarar mig alldeles utmärkt utan extraintäkter från min hobby. Men vill för den skull inte bidra med gratisfoton som ska generera försäljning åt någon annan!

Är det snålt? Nä knappast! Bara sunt!

En av de bilder de var intresserade av att använda tills jag började ställa besvärande frågor.

14 reaktioner till “Inte ska man jobba gratis! I alla fall inte när någon annan medvetet försöker utnyttja en.

 1. När det gäller foton, konst och andra bildkonster sà ska man inte làta folk använda dem för egen vinnings skull… Av egen erfarenhet, men det blir kanske Haiti för mig…

   1. De kommer att ordna resan, de verkar ha följt mig en tid, för det var dem som kontaktade mig… Den franskspràkiga Newsweek alltsà, ty Haiti är franskspràkigt. Jag undrar bara om de menar allvar…

 2. Så fult gjort! Jag kanske skulle ha hamnat i fällan när de frågade om proffs eller amatör! Men lite roligt var det väl ändå att de frågade?

 3. Det känns väldigt viktigt att den som kontaktar en är öppen med om det handlar om betalning eller inte från första början. Det mesta innehåll som skapas på nätet sprids av personer som inte får betalt för det. Om man som företag vill använda det är det en skillnad. Bra att markera det!

  1. Precis! Och den som kontaktade mig har noga undvikit ämnet betalning. Kollade igenom första kontakten från firman i fråga igen i morse. Där anger personen att han är en ”magazine editor”. I mejlet handlar det plötsligt om en ”production” för nätet. Min bestämda känsla är att det handlar om fulfiske. Skickade ett påminnelsemejl i dag. Men tror inte på fortsättning.

 4. HUff, ja… Det är MÅNGA där ute som vill ha foton eller filmer gratis Alldeles för många. Och tyvärr är det alltför många amatörer som går på det och tror att en liten fotnot om vem som tagit fotot, kommer att ge dem en karriär. Detta i sin tur ”förstör” för mer seriösa fotografer, i och med att de inte får sålt sitt arbete, för att företag kan få tag i foton (sämre kavlitet men ändå), gratis eller för ett litet öre.
  Bra att du stod på dig och ställde de ”svåra” frågorna! =o)
  Tusen tack för blogg awarden förresten och sorry att det tagit sån tid för mig att skriva detta till dig. =o)
  Hoppas du haft en bra helg och får en underbar vecka!
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s