Vad är grejen med Uluru / Ayers Rock?

Världen är full av berg och sten. Så vad är det med den där klippan mitt ute i den australiensiska outbacken som har gjort den till en av världens största turistikoner? Som drar dit 400 000 besökare om året?

I den guidebok vi hade med oss på resan påstods det att Uluru är världens största monolit (sten – typ). Det skulle ju kunna förklara dess berömmelse. Det är bara ett problem. Det är inte sant. Eller egentligen är det två problem med påståendet. Dels är det inte en monolit: berget är inte fristående från den underliggande berggrunden. Dels: om den vore en monolit vore den ändå inte världens största. För det är Mount Augustus i Australien. Den hade i och för sig varit näst störst. Om.

Inte världens största sten alltså. Så vad är grejen?

Berget har en häftig färg och form. Men om man bildgooglar på Devils Marbles eller för den delen Kata Tjuta som ligger i samma nationalpark som Uluru bara nån timmes bilresa längre bort så ser man att det finns fler häftiga stenformationer i Australien i samma röda färgton.

Så vad är grejen?

Jag har läst om hur Uluru varit en boplats redan för 10 000 år sedan och sedan länge en helig plats för Australiens ursprungsbefolkning. Hur de första européerna hittade dit och döpte den till Ayers Rock.

Jag har läst om den första turismen på platsen. Hur den första turistgruppen ska ha varit där 1936. Och hittat en bild från 1939:

20130211-195246.jpg

Läst om hur de första vägarna byggdes på 50-talet och hur där byggdes motel och campingplats. Och hittat fler bilder:

20130211-195910.jpg

20130211-195926.jpg

Läst hur det exkluderades ur ett reservat för aboriginer 1958 och blev nationalpark.

Och om hur motellet och campingplatsen liksom flygplatsen flyttades när trycket från turismen blev för stort så nära klippan. Turistbyn Yulara och en ny flygplats anlades lite längre bort.

Samt om hur reservatet formellt gavs tillbaka till ursprungsbefolkningen 1985 och numera hyrs av staten.

Men inget av det där förklarar vad som är grejen.

Så finns det alls någon grej? Mitt svar är ja det gör det. Det finns något som gör att det är värt att flyga tre timmar från Sydney och vistas i 45 gradig värme och den torraste luft du någonsin upplevt för att se på en 600 miljoner år gammal sandstensklippa.

Vad är då detta något?

Jag vet inte. Men jag tror att det har något att göra med den sammanlagda effekten av färg, form, storlek (den är nästan en mil i omkrets) och det omgivande landskapet som har gjort att bilden av Ayers Rock har fotograferats och visats om och om igen genom decennierna. Tills dess att man själv bara måste dit för att fotografera den. Och visa bilderna. :)

20130211-203513.jpg

20130211-213831.jpg
(De två sista bilderna är alltså mina egna. De tre där innan har jag hittat på nätet och de är något bildredigerade av mig. Originalen hittar du om du följer länkarna i texten.)

9 kommentarer

Under fotografi, resor

9 svar till “Vad är grejen med Uluru / Ayers Rock?

 1. Hej!

  Uluru är ett sk Inselberg. Läs mer här: http://www.australienbloggen.se/uluru-australiens-sjal-och-hjarta/

  Jag håller med om att Uluru är sevärt. Helt klart värt ett besök om man är i Australien.

 2. Hej!
  Jättebra skrivet! Det är först när man är på plats som man förstår Ulurus storhet. Betydligt fler skulle resa dit istället för att bada sig upp från Sydney till Cairns om de bara visste.

 3. Haha ja du, mänskligheten är bra knasig :-) Naturfenomen får helt enkelt våra hjärtan att klappa fortare. Skulle gärna åka dit!

 4. Jag

  Vissa platser har en oförklarlig magi. En mil i omkrets, det var mycket!

 5. Ping: Kata Tjuta, Australien – så hett att limmet i gympadojorna smälter | Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s