hållbart resande · miljö · resor

Visst gick det att boka tåg i Europa!

I år var jag som så många gånger förut ganska sent ute med att boka in sommarens semester.

Jag var sugen på en tågluff och googlade efter möjligheter att boka tåg till utlandet. På SJ gick det inte. De hänvisade till telefonförsäljning! 2013!

Inte heller på DSB, det danska tågbolaget, hittade jag någon möjlighet att boka resor från Köpenhamn till resmål utanför Danmark.

Då surnade jag till och utbrast på Twitter:

20130808-195417.jpg

Men det skulle visa sig att jag hade fel. Det var faktiskt möjligt!

Tricket var att gå via det tyska DB. Där kunde jag boka den önskade resan med nattåget från Köpenhamn till Prag. Och kolla runt på olika alternativa deletapper och resmål på återresan genom Tyskland. Jag valde Dresden, Berlin och Lübeck. Det visade sig att det blev billigare att boka även ”färdbiljett” utöver själva platsbokningarna och liggvagnskupén direkt på DB jämfört med att köpa tågluffarkort.

City Night Line, som vi reste med från Köpenhamn är ett tåg som delar sig på väg ner genom Europa och har flera alternativa resmål. Förutom Prag (eller Berlin eller Dresden) som ett av tågsetten går till delas tåget i en del som går till Basel och en del som går till Amsterdam. Möjligheterna är många.

Jag gillar att åka tåg. Det är bekvämt och man ser landskapet som man passerar. Däremot visade det sig inte vara fullt så miljövänligt som jag hade trott. På några av delsträckorna visade DB:s koldioxidjämförelse att bil varit ett bättre alternativ. Totalt sett för hela resan vet jag inte men förmodligen var tåget något bättre ändå, men skillnaderna är nog inte så stora som man tror. Det gick faktiskt att betala extra för grön el på några av delsträckorna och då gjorde jag det. Annars är elproduktionen inte lika miljövänlig i Tyskland som här hemma. Jag undrar också om inte någon av delsträckorna kanske kördes med Diesellok? I vilket fall lär det ha varit miljövänligare än att flyga.

20130808-202315.jpg
Landskap någonstans mellan Berlin och Büchen, där vi bytte tåg mot Lübeck.

4 reaktioner till “Visst gick det att boka tåg i Europa!

  1. Nej det är mest i Frankrike, Norge och Sverige man kan vara säker på att tåg är någorlunda miljövänligt i Västeuropa. Redan i Danmark är det nästan bara diesel känns det som. Där brukar det däremot funka att köpa biljett (förutom DB). De är med i systemet Orange vilket SJ inte är.

    Det är p.g.a. alla gamla gränsers betydelser för länder i strid som det är så svårt att samordna järnvägen i Europa.

    Vilken jättefin blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s