instagram

Kan Instagram inaktivera ditt konto när som helst?

Den som bryter mot Instagrams regler kan få sitt konto indraget utan förvarning eller förklaring. Det verkar inte heller finnas något sätt att i efterhand få frågan prövad.

Jag har själv råkat ut för att få mitt konto inaktiverat. I början av sommaren skapade jag ett konto med namnet @bloggominstagram. Där jag just bloggade om instagram. Plötsligt och utan förvarning var det bara borta. När jag försökte logga in på kontot fick jag ett kort meddelande på engelska i vit text mot röd bakgrund att mitt konto stängts på grund av brott mot användarvillkoren.

20130807-212335.jpg

Då jag efter att ha läst igenom dem inte alls kunde förstå på vilken punkt det skulle vara som jag brutit mot användarvillkoren försökte jag komma i kontakt med Instagram. På deras hemsida fanns inte någon e-postadress angiven. Jag googlade då på ”Instagram e-mail” och hittade att det skulle finnas en adress som hette support @ instagram.com. Adressen fungerade inte. Jag fick felmeddelande tillbaka. Jag provade också med info @ instagram.com. Också då fick jag felmeddelande. Sen provade jag med kevin @ instagram.com och då verkade det faktiskt som om mejlet gick fram – jag fick i vart fall inget felmeddelande tillbaka. Men nåt svar på min fråga om varför de stängt ner mitt konto fick jag inte heller. Ingen respons överhuvudtaget. Så då provade jag att ställa min fråga om orsaken till nedläggningen på deras Twitter istället (@instagram). Inte heller då svarade de.

Inte heller i hjälpcentalen i själva appen finns tillräcklig hjälp att få i det här fallet. Där anges bara:

”Ditt konto kan inaktiveras utan varning om du bryter mot våra Gemenskapsregler eller Användarvillkor i ett konto som du äger.

Läs igenom gemenskapsreglerna noggrant och kontrollera att inget innehåll i det eller de konton du äger inte bryter mot någon av dem.”

Så här lyder gemenskapsreglerna, den korta versionen:

”Publicera dina egna foton och filmklipp.
Behåll kläderna på.
Visa respekt för andra.
Skicka inte skräppost.
HA KUL!”

Här måste jag erkänna att jag i och för sig brutit mot regeln om att inte återpublicera andras bilder. Det är inget jag normalt gör på mitt ordinarie konto, men då syftet med det här kontot var att berätta lite om just Instagram så tyckte jag att det var rimligt att illustrera med bilder från andra användare om jag angav källa. Kanske var det detta som var mitt misstag? Eller var misstaget mer specifikt än så? Att en av de återpublicerade bilderna fotograferats av en av Instagrams grundare (@kevin)?

Men trots detta tycker jag att det är märkligt att just mitt konto stängdes av. För sanningen är ju den att Instagram är fullt av återpublicerade bilder. Det finns mängder av konton som har specialiserat sig på att återpublicera bilder och där användare glatt tävlar om att få sina bilder uppvisade. Instagram återpublicerar dessutom själva andras bilder på sitt konto. Med angivande av referens, så klart. Och så då alla dessa konton som bara helt fräckt publicerar andras bilder som om de vore deras egna…

Dessutom var det så att det gick över en månads tid efter det att jag återpublicerat det allra första fotot på Instagram av @kevin tills dess att mitt konto inaktiverades. Är det sannolikt att en av Instagrams grundare upptäcker en mention (ett omnämnande) så lång tid efteråt? Knappast. Inte heller är det troligt att @helenafri har anmält mig för publiceringen av miniatyrer av hennes bilder under taggen #helenafri_thelonelytree. Hon uttryckte tvärtom uppskattning över publiceringen. Återstår då att någon av de som publicerat bilder på ön Togian i Indonesien som jag återpublicerade som miniatyrer skulle ha anmält kontot. Inte heller det känns särskilt troligt.

Jag kan alltså inte vara säker på att det var just återpublicerandet av andras bilder som var det fel jag begått som fick dem att stänga ner mitt konto. Jag tycker nog inte ens att det är mest troligt.

Det som känns mest troligt är istället att någon (av misstag?) anmält mitt konto för spam och att det är därför som jag har fått det inaktiverat. Även om jag följde fler (ca 500) än vad jag hade följare (ca 100) så anser jag inte att det kan räknas som spam. Inte på långa vägar när.

Alltså återstod min fråga att bli besvarad av Instagram.

Efter mycket letande i appen hittade jag en mejladress för pressen att använda. Jag provade att skicka ett mejl med min fråga dit också.

Jag väntar ännu på svar.

Uppdatering: Jag har bollat frågan om avstängningen av mitt konto på Twitter och här i min blogg och flera personer kunniga på ämnet varumärkesintrång har hävdat att orsaken till att mitt konto inaktiverades är att det innehåller namnet ”instagram” och det kan naturligtvis vara så. Men vi vet inte så länge inte Instagram själva svarar.

Trots att det här kontot inte på något sätt hunnit bli viktigt för mig så väcker hela den här historien en massa obehag inför Instagram som företag och varumärke som jag aldrig upplevt innan. Varför ger man inte användare åtminstone en chans att rätta till fel som begåtts? Kanske är användaren beredd att ta bort oönskade bilder, byta namn på kontot eller vad det nu är som krävs för att kontot ska vara godkänt? Och varför gör man sig helt onåbara? Kan vem som helst få sitt konto avstängt efter hur lång tid och hur mycket arbete som helst utan att ens få en förklaring? Är det här något som sker ofta? Hur orolig ska man vara för att få ett instagramkonto nerstängt? Räcker det med att någon anmäler ett konto för spam eller ett inlägg för olämpligt innehåll för att kontot ska stängas ner? Gör Instagram alls någon egen kontroll och bedömning? Obehag var ordet.

20130807-212454.jpg

35 kommentarer på “Kan Instagram inaktivera ditt konto när som helst?

  1. Det är en teori som jag bara antydde i mitt inlägg eftersom jag själv först tyckte den var långsökt. För mig som lekman kändes det inte konstigare att ha ett konto som hette bloggominstagram än att till exempel döpa en bok eller föreläsning till ”om Instagram”, vilket väl ändå är okej?

   Har nu konstaterat att det endast finns ca 15 konton på Instagram som heter något med Instagram i. Det är orimligt få om de inte rensat efter hand.

  1. Ja, men de är väldigt få de där kontona som heter något med Instagram. Orimligt få om de inte rensas ut efterhand. Tyder på att denna teorin seglar upp som den klart starkaste hittills. Vore ändå skönt att få veta från Instagram själva…

 1. Men varför står det att man har gjort ett brott för?
  Jag blir rädd? Vad kommer hända?
  Det ända jag har gjort är att jag typ har typ spamat med nåra bilder på min ”shoutout” sida..
  Snälla jag fattar inte vad menar de?

 2. Hej jag vill använda ett instagram användarnamn men det är upptaget av ett konto som är inaktivt med 0 bilder 0 som hon följer och 3 följare. Kan inte ni ta bort kontor då?

 3. Jag hade tjänat ihop 7500 följare, jag lade upp bilder på godia jag själv hade fotat, jag censuerade märkena på godiset och lade upp, sen blev mitt konto avstängt och det stod att jag hade gjort ett grovt brott, men när jag meilade supporten sa dem att det nog hade blivit borttaget av misstag men att dem inte kunde göra något åt det. Detta gör mig väldigt nervös, ska jag sluta med instagram för alltid nu? Jag började gråta och blev jätte ledsen ;(

  1. Jag hoppas att du får tillbaka ditt konto. Det kan hända om du har tur. De som har hand om Instagram är tyvärr inte lätta att komma ikontakt med…

   1. Hej, vart hittade du kontakt till VD och press? Mitt konto har också blivit nerstängt utan att jag vet varför, känner mig despirat och behöver hjälp

  2. Hur fick du mailkontakt med dom egentligen? Har också ett konto som nu plötsligt stängts ned. Mitt registrerade varumärke som namn och mina bilder. Och definitvt inga bilder som strider mot några regler. Ingen som helst förklaring och har inte lyckats få någon kontakt med Instagram. Byggt detta konto sedan 2015, så jäkligt irriterande!

   1. Jag försökte med att mejla direkt till VD:n och direkt till deras presskontakt. Vet inte om det hjälpte men fick mitt konto tillbaka i alla fall.

 4. Aha! Tack för ditt svar. Här kom plötsligt sidan tillbaka UTAN att jag lyckats få kontakt överhuvudtaget. Tog någon vecka, men nu verkar det vara ok igen. Mycket märkligt detta!

 5. Hej, jag blev av med mitt koto igår. Utan förvarning. Möjligt att jag re-postat några bilder utan källhänvisning men absolut Inga stötade eller andra olämpliga bilder. Har haft kontot sedan 2012. Nära 1000 bilder. Nu är allt borta. Jag har försökt nå Instagram men inget svar än. Kan inte koppla min mailadress för den används av annat konto, alltså mitt gamla….
  Kan det alltså vara så att de kommer lägga tillbaka det? Om jag fattade det rätt Pia?

  1. Hej Christina! Jag har fortfarande ingen aning om vare sig varför mitt konto försvann eller vad som egentligen gjorde att det plötsligt fanns igen. Dock fick jag mecka lite för att själv kunna logga in när det väl existerade igen och fick då info om att det var för att det enligt Instagram varit ”olovlig aktivitet” på mitt konto. Kanske var det så att det blivit hackat utan att jag ens märkt det och att det var därför det stängdes? Eller att någon av okynne anmält kontot för den saken? Inget såg i alla fall konstigt ut när det väl var aktivt igen. (Dock får man räkna med nedstängningsrisk om man använder andras bilder olovligt, vilket du ju skriver att du gjort – oavsett vad det är för typ av bilder. Upphovsrätt gäller liksom alla bilder.)

   Jag hoppas det ordnar sig för din del också! :)

   1. Ikväll har kontot blivit en minnessida. Jag är inte död än .
    Jag har försökt via deras formulär att de ska öppna sidan för mig men formuläret fungerar inte.
    Ska vänta en dag till.

   2. Hej. Jag har inte heller något konstigt på min Instagram. & nu är både min facebook & Instagram inaktiverat.. jag har ingen aning varför. Jag har lätt klädda bilder men INGET naket! Absolut inte. & det står även när jag försöker göra ny med samma mejl att den redan använd av annan användare, jag kan inte heller använda mitt användarnamn som nytt användarnamn. Undrar varför det är så här? Jag får jätte mycket panik av min Instagram för jag har haft den sedan 2013 & kämpat hårt för den.. finns det absolut ingen som kommit i kontakt med Instagram? Om det finns någon, hur? Jag har försökt med massa olika mejladresser, telefonnummer osv. Men ingenting hjälper. Men som det va för dig Pia, kanske de bara har inaktiverat mitt konto ett tag. Men hur vet man isåfall hur länge? Det står ju ingenting om det, & går inte heller att få fram när jag söker på hur länge ett konto kan va inaktiverat.. jag bara önska så, så så så mycket att jag får mitt konto tillbaka. För det här gör en såklart fruktansvärt ledsen med tanke på alla minnen & hur hårt jag kämpat för den..
    om det finns någon här som kan hjälpa mig, snälla ni, hjälp mig 🙏🏽 Jag behöver verkligen hjälp… om jag ens får mitt konto tillbaka, men jag har ju inte brutit mot några regler så jag förstår verkligen inte varför de bara inaktiverade mitt konto helt utan förvarning… tack på förhand! Mvh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s