instagram

Att återpublicera andras bilder på Instagram

En funktion som jag saknar mycket på Instagram är en möjlighet motsvarande Twitters retweet. Att med ett enkelt tryck kunna återpublicera andras inlägg så att de kan ses av ens egna följare men där det klart syns vem som först publicerade det och när.

Jag tror att möjligheten till retweets är Twitters största framgångsfaktor.

Du kanske undrar över hur det kan vara så vanligt med återpublicerade inlägg på Instagram, trots att funktionen saknas? Många återpublicerade inlägg ser ju dessutom standardiserade ut med röda återpubliceringspilar i ena hörnet eller info om kontot som bilden kommer ifrån i ett mörkt fält i nedre delen av bilden?

Förklaringen är att det finns flera aktörer som erbjuder olika tjänster av det här slaget. En aktör är webbsidan Statigram där man laddar ner bilden till telefonen för att sedan återpublicera den. Det finns också minst en app för ändamålet. Den jag tänker på heter Reinsta. Tyvärr finns den än så länge inte i svenska App Store. (Uppdatering: Har nu också hittat en som heter Repost och som finns i svenska App Store och är gratis.)

Jag tycker att det är bra att de här möjligheterna finns då de fyller ett behov som många instagrammare ser.

Det finns dock en eventuell hake som man bör känna till: Instagrams gemenskaphetsregler. I den korta versionen lyder de som följer:

”1. Publicera dina egna foton och filmklipp.
2. Behåll kläderna på.
3. Visa respekt för andra.
4. Skicka inte skräppost.
5. HA KUL!”

Brott mot dessa regler ger Instagram möjligheten att stänga av ditt konto utan förvarning. Därför kan det vara värt att kika på den långa versionen av den första regeln:

”Det här får du göra: Dela foton och filmklipp som du har tagit!
Instagram är fantastiskt när du vill dela med av ditt liv genom foton och filmklipp. Vi ber dig dock att inte dela med dig foton eller filmklipp av någon annans liv. Eftersom alla användare äger rättigheterna till sina egna foton och filmklipp som de laddar upp med vår tjänst ber vi dig att respektera upphovsrätten. Om du vill uttrycka din beundran inför ett vackert foto eller filmklipp trycker du två gånger på bilden och gillar den!”

Jag vet inte hur strikt man ska tolka den här regeln men undviker för säkerhets skull helt att återpublicera andras bilder på mitt ordinarie konto på Instagram (@halloj_inger).

Däremot har jag två extrakonton där jag nästan utseslutande återpublicerar andras bilder. Det ena är @reseskribenter som hör ihop med twitterkontot med samma namn. Det andra, @bloggominstagram, fick jag avstängt (kanske av just det här skälet?). Sedan fick jag det lika plötsligt tillbaka men har sedan dess knappt använt kontot.

Jag har alltså inget principiellt emot återpublicering av andras bilder på Instagram så länge du anger källan och inte låtsas som om bilden är din egen. De flesta blir ju smickrade av att få sina bilder återpublicerade. Men var och en bör känna till gemenskapsreglerna och väga de risker som kan följa med att återpublicera.

20131013-191524.jpg

2 reaktioner till “Att återpublicera andras bilder på Instagram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s