Hur Twitter kan krossa hela din tillvaro på grund av en enda klantig tweet

Justine Sacco var 30 år gammal och chef för företagskommunikation på ett amerikanskt media- och internetföretag som omsätter miljarder dollar. Bara några få dagar före julen 2013 flög hon från New York till Sydafrika, för att besöka de delar av familjen som bor där.

Strax innan hon klev ombord på resans sista etapp, från London till Kapstaden twittrade hon raderna som skulle krossa hela hennes tillvaro:

”Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”

Hon skrattade för sig själv när hon tryckte på ”Tweeta”. Sedan vandrade runt på Heathrow i en halvtimme. Ibland kollade hon telefonen men ingen reagerade på det hon skrivit. Hon var inte särskilt förvånad över det. Hon hade ju bara 170 följare på Twitter och var inte van vid någon större respons på det hon skrev där. Sen var det dags att kliva ombord och stänga av telefonen. Det var en 11-timmars flygning, så hon sov. När planet landade i Kapstaden startade hon sin telefon igen. Genast fick hon ett SMS från någon hon inte hade talat med sedan gymnasiet: ”Jag är så ledsen att se vad som händer”. Sacco tittade på meddelandet. Förbryllad.

Sedan ett annat SMS: ”Du måste ringa mig omedelbart.” Det var från hennes bästa vän, Hannah. Sedan nästan exploderade hennes telefon av alla SMS och varningar. Och så började telefonen ringa. Det var Hannah. ”Du är nr 1 i världen som trend på Twitter just nu”, sa hon. Men för Justine var inte det någonting bra. Inte alls bra.

Hennes tweet hade fått vingar och flugit många varv runt jorden under de timmar hon själv flugit från Europa till Afrika. Trots att det inte varit hennes avsikt hade hennes budskap kommit att uppfattas som extremt rasistiskt och ignorant. Mot bakgrund av hennes jobb som kommunikatör för ett stort företag framfördes snart högljudda krav på att hon skulle få sparken. Många taggade med #HasJustineLandedYet. En hel värld kunde följa hennes resa mot ett förlorat toppjobb. Men själv visste hon ingenting förrän hon slog på telefonen.

En Twitter-användare hade till och med åkt ut till flygplatsen för att tweeta hennes ankomst. Han fotograferade henne och postade bilden på nätet . ”Japp”, skrev han, ”JustineSacco HAR faktiskt landat på Cape Town International. Hon bestämde sig för att bära solglasögon som förklädnad.”

När Justine väl raderade sin olycksaliga tweet var det alldeles för sent. ”SorryJustineSacco”, skrev en Twitter-användare, ”din tweet lever för evigt.”

På New York Times kan du läsa hela historien om hur Twitter krossade hela Justine Saccos och flera andras tillvaro på grund av några klantiga tweets.

Och förra helgen var det en chef inom socialförvaltningen på Karlskrona kommun som twittrade med rasistisk ton och nu hänger löst. I det fallet handlar det om fler än en tweet.

Självklart är det annat än bara det som uppfattas som rasism som gör att du kan åka dit. Om du skriver något riktigt klantigt som får vingar och upprör känslor. Om du med det du skrivit skämmer ut din arbetsgivare eller någon annan som är viktig i ditt liv men som tröttnar på grund av det inträffade. Och i extrema fall kan alltså en enda klantig tweet räcka. Det känns faktiskt lite svindlande…

IMG_0058

1 kommentar

Filed under twitter

One response to “Hur Twitter kan krossa hela din tillvaro på grund av en enda klantig tweet

  1. Reblogga detta på Christer.L.Hansson och kommenterade:
    En enorm genomslagskraft i sociala mediet, oavsett avsikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s