Minns du Thailand på 90-talet?

IMG_0128

Tidigt 90-tal. Lonely Planets gula bibel ”South-east Asia on a shoestring” nedpackad i ryggsäcken. Det fanns ännu inga forum på Internet där du kunde leta information om resmålet. Inte ens Lonely Planets eget forum ”under the thorn tree” hade ännu sett dagens ljus. Några av dina grannar och bekanta hade redan besökt Phuket ett par gånger men ingen du kände hade hört talas om Krabi eller Ko Phi Phi. Men du hade så klart läst om de mer exotiska stränderna i resemagasinet Vagabond. Att det var pappersupplagan behöver inte nämnas. Det fanns inget annat. Och du ville se Thailand med egna ögon. Bortom turiststråken. Så du läste om dessa platser i den gula bibeln och försökte se dem framför dig.

Sedan på plats. Du bodde i en enkel hydda vid stranden. En fläkt snurrade i taket. Små söta ödlor som sprang på väggarna.

Enkla matställen längs stranden. Så enkla att de knappast kunde kallas restauranger. De serverade stark thailändsk mat. Men ändå inte fullt lika stark som den curry som du nästan bränt sönder gommen på i Bangkok. Smakerna var sensationella. Du visste ännu inte namnet på kryddor som citrongräs eller limeblad. Du visste inte heller att det var kokosmjölk i såsen. I den stad du bodde i hemma i Sverige fanns ännu ingen thairestaurang. Kanske inte ens nån i hela landet?

Longtailbåtar tog dig till folktomma stränder om du ville det. Inte ens där du bodde var det särskilt trångt på stranden. Enstaka turisthotell höll på att byggas. Den fuktiga värmen. Solen. Kokospalmerna och de tropiska regnen.

Du fotograferade med film i kameran. Man fick vara sparsam och spara på bildrutorna. Bilderna skickade du på framkallning när du kom hem. När de kom var det med spänning du öppnade kuvertet. Hur hade resultatet blivit?

Minns du?

(Några få av mina egna diabilder från den här tiden har jag skannat in på en skanner jag hade en tid men som var jättelångsam och gav pyttesmå bilder. Den första av de här två är från Ao Nang. Den andra från Ko Phi Phi,)

IMG_0129

IMG_0130

2 kommentarer

Filed under resor

2 responses to “Minns du Thailand på 90-talet?

  1. Jag

    Nej, Thailand har jag inte varit till. Men till Sri Lanka i slutet av 70-talet. Kanske jämförbart. Jan Lindblad bodde på vårt hotell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s