miljö · mitt jobb · vatten

Rapport från stormens öga vid utbrott av vattenburen smitta

Det måste vara varje VA-chefs värsta mardröm att människor blir sjuka av det kommunala dricksvattnet. Det som inte får hända har nu hänt i Everödstrakten i Kristianstads kommun. (Everöd och Östra Sönnarslöv och rapporterat finns också något fall i Huaröd.) Människor där har blivit magsjuka efter att ha druckit av det kommunala dricksvatten som vi i Kristianstads kommun annars är så stolta över. Kristianstadsslättens fina grundvatten har blivit förorenat av avloppsvatten någonstans på vägen mellan grundvattenborrorna och utgående från vattenverket.

Jag är avdelningschef för vatten och avlopp i Kristianstads kommun. Jag befinner mig alltså i stormens öga. Det sägs ju att vinden skulle stå stilla där. Det är inte så jag upplever det. Sedan tisdag eftermiddag förra veckan är vi flera på kommunen som har arbetat nästan alla vakna timmar med detta. (Jo, det är en liten överdrift. Men bara en liten.)

Vi vet ännu inte hur avloppsvatten har kommit in i dricksvattnet och vi fortsätter att söka efter felet. Vi arbetar efter en huvudhypotes som vi tror mest på men utreder samtidigt ett par parallella alternativ. Samtidigt som vi jobbar med orsaksutredningen jobbar vi med åtgärder som att rengöra vattenreservoaren och installera en UV-ljusanläggning. Båda sakerna hoppas vi blir klara den här veckan. Kokrekommendationen för alla tre samhällena Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd kvarstår och beräknas hävas tidigast i slutet av nästa vecka. Mest troligt tar det ytterligare några dagar in på veckan därpå.

Det som hänt nu är en av flera tänkbara mardrömmar som kunnat inträffa. Jag har känt en oro att något skulle inträffa någonstans utan att veta exakt vad, var eller exakt när. Tyvärr är nästan alla Kristianstads kommuns VA-anläggningar nedslitna efter många års eftersatt underhåll och det finns en stor risk för haverier. Jag har hela tiden redovisat detta öppet för våra politiker. Bland annat här. Och jag har hela tiden känt deras helhjärtade stöd i att vi måste investera. De senaste åren har vi också kunnat påbörja det investeringsprogram som behöver genomföras. Vi har dels genomfört en del akuta investeringar, dels lagt upp ett program för upprustning av våra anläggningar. Bland dem vattenverken. Nästa år börjar bygget av ett nytt vattenverk i Tollarp och där efter står Everödsområdet på tur. (Som jag bedömer det nu går det inte att skifta på ordningen eftersom vi först måste utreda vad som ska göras innan vi kan genomföra. Det arbetet är redan gjort för Tollarps vattenverk.)

Alla vi som jobbar på Kristianstads kommun förstår att det som hänt och pågår är fruktansvärt jobbigt för de drabbade och gör verkligen allt vi kan. Så snabbt det någonsin går.

Hur jag själv mår? Jag undviker att känna efter för mycket men gissar att jag just nu går på adrenalin. Självklart har jag mått långt mycket bättre i mina dagar än jag gör just nu. Men det är inte mig det är synd om. De drabbade har det mångdubbelt värre.

Samtidigt är jag oerhört tacksam mot alla som jobbar så hårt för att ta reda på så mycket som möjligt och informera så många som möjligt. Det gäller boende i de berörda områdena, Region Skåne, media, många på kommunen och inte minst då våra duktiga kommunikatörer. Både på infoenheten och i medborgarcenter. Miljö- och Hälsoskyddskontoret och Räddningstjänsten vill jag också nämna särskilt.

Och inte minst inom C4 Teknik är det många som hjälper till på ett alldeles oersättligt sätt för att hitta och avhjälpa felet.

Centrala myndigheter och olika firmor hjälper också till. Liksom Skellefteå kommun.

Ett stort tack till alla!

Här finns mer info:

Frågor och svar om det förorenade vattnet i Everödstrakten

Pressmeddelanden Kristianstads kommun

6 kommentarer på “Rapport från stormens öga vid utbrott av vattenburen smitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s