Vill du resa jorden runt? Bara gör det!

 

Vad skulle du göra om du vann en miljon? Skulle du åka iväg på en jordenruntresa? Du är i så fall inte ensam om den drömmen. Men vet du? Jag har läst statistik och jag har dåliga nyheter för dig: Du kommer aldrig att vinna nån miljon. Säger statistiken. Men vet du vad? Jag har goda nyheter också: Du behöver inte vinna nån miljon för att göra en jordenruntresa. Om det är vad du verkligen vill: Bara gör det! 

Vad kostar en jordenruntresa? Det är lite som att fråga vad en bil kostar. Vad kostar en ny bil? Tja, det beror ju på vilken bil du vill ha, eller hur? Hur du ska räkna på priset för en resa kompliceras dessutom av att du kan räkna på olika sätt. Vad kostar det att ha lägre eller ingen inkomst? Vad kostar det att eventuellt vara arbetslös när du kommer tillbaka? (Om du måste säga upp dig för att komma iväg. Utan att veta gissar jag att reglerna för A-kassa gör det svårt eller omöjligt att få ersättning från den när du kommer tillbaka? ) Vilka kostnader på hemmaplan, som boendet till exempel, kan eller vill du inte göra dig av med när du reser? 

Ett tillfälle i livet då det kan vara lättare att komma iväg än annars är under föräldraledigheten. Om båda föräldrarna ska vara föräldralediga samtidigt krävs att de har två barn med föräldradagar kvar att ta av så att föräldrarna kan vara lediga med var sitt barn. Det kan alltså vara läge att planera redan inför föräldraledigheten med första barnet. Finns det utrymme i ekonomin kan du vara ledig utan att ta ut ersättning för alla dagar du är ledig. De sparade dagarna kan senare, men innan barnet fyllt åtta år, användas till den där efterlängtade långresan.

Har du inte möjligheten med föräldraledighet kanske du har möjlighet att ta tjänstledigt ändå? Det är inget som en arbetsgivare behöver bevilja. Men det skadar ju inte att fråga. Skulle inte det vara möjligt. Och skulle du inte vilja säga upp dig heller. Då är det ju faktiskt möjligt att använda dina fem veckors semester. Kanske har du sparad semester också? Tillåter arbetsgivaren att du tar alltihop i ett sträck? 

Har du inget jobb här hemma kan du kanske lägga upp resan så att du kan jobba längs vägen?

Och pengarna som behövs? Rent teoretiskt kan du ju låna. Men det är inget jag skulle rekommendera. Det känns nog bättre att spara ihop pengarna. Du kan ju börja med att sluta köpa de där lotterna som ändå aldrig ger nån storvinst! ;)

Bilden ovan är från Fiji. Och avslutningsvis vill jag säga att jag är väl medveten om att det finns livssituationer som egen eller andras sjukdom som faktiskt mer eller mindre gör det omöjligt att resa. Texten ovan handlar så klart inte om de fallen.

9 kommentarer

Filed under resa med barn, resor

9 responses to “Vill du resa jorden runt? Bara gör det!

 1. resfredag

  Vilket härligt och inspirerande inlägg Inger! Angående ditt sista stycke är den typen av ”friskrivning/disclaimer” något jag har funderat över väldigt mycket den senaste tiden: http://resfredag.se/det-har-ar-en-blogg-om-resor/

 2. Om jag vann en miljon så hade det nog gått till starten på ett hus i Cornwall så ”bara gör det” känns lite knepigare än att bara börja resa för lite pengar i taget. Samtidigt känns det…utmanande. :D Where there is a will there is a way.

 3. Att jobba längs vägen låter ju som ett spännande alternativ :)

  • Ja. Beroende på vad du har för jobb kan vissa till och med ta med sig sitt jobb på hemmaplan på en Long Stay eller på ett varv jorden runt. Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på dem som har möjligheten att göra sådana resor varje år. :)

   • Tyvärr är jag i princip arbetslös (bara enstaka vikarietillfällen och nåt översättningsuppdrag eller liknande ibland i nuläget). Så jag får i princip börja från ”noll” isf. Fast å andra sidan lättare att sticka iväg när man inte ens har en anställning att säga upp sig från… ;) Gäller bara att spara ihop lite pengar först så man klarar sig en tid utan inkomster iaf.

 4. Ida

  Ja precis! Det går att göra så mycket mer än man tror genom att prioritera hårt, ha ett tydligt mål och leva billigt under resans gång. Jag tror många inte tänker på hur mycket pengar de faktiskt bränner på kaffe på stan, handväskor, luncher ute osv osv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s