Visst kan humlan flyga! Även enligt naturvetenskapenDu har säkert hört det sägas. Att humlan enligt aerodynamikens lagar inte kan flyga. Men att den inte vet om det och därför flyger den ändå. Det är ju en söt historia. Men inte är den sann för det. 

För flyger gör humlan även enligt naturvetenskapen. Det ska ha varit en expert i 1930-talets Tyskland som glömde ta hänsyn till att humlans vingar inte är glatta och stela som satte myten i rullning. Men säg så här. Det fanns många naturvetenskapliga experter, liksom många andra, som var betydligt mer snett ute än så i 1930-talets Tyskland.
Naturvetenskapen är i sina centrala och sedan länge etablerade delar – som att vatten rinner neråt på grund av tyngdlagen – tämligen tillförlitlig. Det är inte lönt att hoppas på nåt annat än att dessa förutsägelser ska slå in – även nästa gång.

Naturvetenskapen tappar terräng. Den anses inte viktig längre. Nu är det känslor som gäller. Ja, ja. Men vatten rinner neråt. Och humlet flyger. I alla fall så länge vi har några kvar. Och det finns anledning att vara rädda om dem vi har kvar. I alla fall om du frågar naturvetenskapen…

#21 i #blogg100

Lämna en kommentar

Filed under natur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s