blommor · natur · park · resor

Ett träd på andra sidan jordklotet – Norfolköns hibiskus

Det är kul med sådana där små skyltar vid eller på växterna i botaniska trädgårdar tycker jag. Då kan du fotografera av skylten och läsa på mer efteråt. Just det här stora trädet med den fina rosa blomman växer i Sydney. Trädet heter Norfolk Island hibiscus på engelska. Men nån hibiskus är det ju inte. Egentligen. Det är istället ett träd som troligtvis är endemiskt för Queensland i Australien men som numera finns på fler håll, eftersom det är ett så fint prynadsträd. Sydney ligger ju till exempel som bekant i New South Wales. Naturligt växer trädet då längre norrut i Queenslands regnskogar. Bland annat på just Norfolk Island. Det är en ö som ligger långt från fastlandet, halvvägs till Nya Zeeland. 

På latin heter trädet Lagunaria Patersonia. Lagunaria efter Andreas de Laguna. En spansk botaniker och läkare på 1600-talet. Patersonia efter 1700-talets överste William Patterson, en skotsk soldat, upptäcktsresande grundare av en tidig bosättning på Tasmanien och viceguvernör i New Soth Wales.

Ett träd som tillbringar sina nätter under det södra halvklotets stjärnor…


 
#25 i #blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s