Det är inte flyget det är fel på – det är bränslet


Jag har sett undersökningar som visar att människor som reser och ser världen faktiskt på riktigt är mer angelägna än andra att bevara den. Och att rösta för minskade utsläpp. På så sätt borde det inte finnas ett motsatsförhållande mellan att resa och att bevara planeten. Men det gör det. Det största problemet är flygbränslet. Många miljövänner, både riktiga och förmenta, kastar därför gärna skit på oss som reser mycket.

Tåg är ett fantastiskt klimatsmart sätt att resa. Dels drar det väldigt lite energi tack vare den låga friktionen mellan rälsen och hjulen, dels kan tågen, även om de inte alltid gör det, drivas med klimatsmart el. Så då kan väl vi som vill resa välja att alltid ta tåget? Hur svårt kan det vara?

Tja. Har du försökt åka tåg till Australien eller Brasilien? Nej, just det. Det går ju inte. Och då finns det alltså de som menar att vi bör avstå ifrån att göra långresor. Jag tror på konsumentmakt, men jag tror inte på att rädda världen genom att avstå ifrån att leva.

Och flyget är en fantastisk uppfinning. Tänk att vi människor kan sväva där uppe ovan molnen! Och snabbt går det. Och smidigt är det. Även om tåg är bekvämare på kortare sträckor. Flyg slukar energi. Men det är egentligen inget problem om energikällan bara vore förnybar. Men det är den ju inte. Så här långt.

Jag önskar därför att något flygbolag ville gå före och testa oss konsumenter. Är vi beredda att betala för klimatsmarta flygresor? För självklart måste det vara möjligt att få fram koldioxidneutrala flygbränslen. Flygindustrin är en bransch som ökar. Men konkurrensen är tuff. Fler och fler konsumenter sätter värde på hållbarhet och är beredda att betala för det. Varför sitter då flyget så stenhårt kvar i fossilåldern?

#66 i #blogg100

2 kommentarer

Under hållbart resande, miljö, resor

2 svar till “Det är inte flyget det är fel på – det är bränslet

  1. Flygplan är verkligen en fantastisk uppfinning…att kunna sväva högt ovan molnen i en stor metallkropp..är egentligen lite läskigt då jag tänker på det. Så jag tänker inte på det då jag är ute och flyger. Att de spyr ut en massa avgaser är inget man verkar bry sig om ..i alla fall inte då man vill iväg långt bort till ett soligt land och ha en härlig semester på snabbaste sätt..
    Egentligen så borde vi resenärer betala lite mer ..men då skulle många kanske inte ha råd att resa någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s