Det lutar åt bilsemester i Europa – några tips?


Det lutar åt att det blir bilsemester i egen bil neråt Europa för första gången någonsin i år. Hyrt bil har vi gjort många gånger. Som förra året i Andalusien. Men vad bör vi tänka på nu?

Ni som har gjort detta: Nån som har goda råd? Stämmer Googles körtider över lag? Hur hittar ni boende? App eller skyltar längs vägen? Hur mycket bokar ni innan avresa? Hur hitta tankställen för etanol?  Annat att tänka på?

Några råd har jag redan fått på Facebook och de delar jag med mig av här:

Någon brukar boka boende första nätterna. Sedan brukar de göra det efterhand när de vet vart de ska åka. För ett mer flexibelt resande. www.viamichelin.com rekommenderas för körsträckor, tider och andra bra tips.

Ett annat råd är att glömma att kolla upp vad vi måste köpa för typ av motorvägsavgift innan vi åker in i ett land, tex vignette i Schweiz och även Österrike. Vignette köper man på tex bensinmackar INNAN man åker in i landet. I Schweiz måste man tyvärr köpa för ett helt år men i Österrike brukar det räcka med ett 10-dagars.

Sen är det bra att kolla upp vad varje land kräver ska finnas i bilen. Varningsvästar, brandsläckare och extra glödlampor är krav i vissa länder, tex varningsvästar i Tyskland.

Jag har också fått veta att för att köra i många tyska städer så krävs en miljödekal i rutan. Beställs enkelt på dekra.se

Har ni gps så ställ gärna in den på ”undvik motorväg” om ni inte har bråttom. Då får man se mycket som man aldrig skulle sett innan som pittoreska samhällen och annat udda.

Hela charmen med bilresa, får jag veta på Facebook, är hela resan och inte bara målet som det är med flyg.

#91 i #blogg100

1 kommentar

Filed under resor

One response to “Det lutar åt bilsemester i Europa – några tips?

  1. Vad kul! Motormännens bok ”Upptäck Europa med bil” är användbar. Där finns info om körregler i varje land, vad som gäller för motorvägsavgifter, vad diesel och bensin heter på olika språk osv osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s