resor · samhälle och politik

Hur gick det med friheten och jämlikheten, Frankrike? 

På semestern besökte vi Menton, en fin liten badort på franska rivieran. Nu läser jag att de också infört förbud mot kvinnor i heltäckande badkläder, precis som i Nice. Jag vet inte om det även i Menton patrullerar poliser på stränderna nu. Och tvingar muslimska kvinnor att klä av sig. Men jag är så ledsen och besviken över utvecklingen i Frankrike.

Frihet, jämlikhet och broderskap, hette det en gång. Och kanske blev det rent av lite systerskap också med tiden?

Burkinin uppfanns i Australien av en kvinnlig muslimsk företagare i syfte att ge muslimska kvinnor mer frihet, inte mindre.

Vissa muslimska kvinnor känner sig tvingade att klä sig i hijab. De flesta gör det av fri vilja. I några länder finns det lagar på hur kvinnor måste klä sig. Saudiarabien är nog det värsta exemplet. Det finns en gråskala från lagtvång till ren frivillighet. Från svart till vitt och alla nyanserna där emellan.

Självklart ska ingen vara tvungen att klä sig på ett visst sätt. Lika självklart ska ingen vara tvungen att klä av sig på ett annat sätt. (Med undantag för maskering av ansiktet som kan behöva förbjudas i vissa sammanhang.)

Hur gick det med friheten och jämlikheten, Frankrike? Vart tog den vägen? 😢

Jag är egentligen tveksam till nyttan av turistbojkotter men just nu skulle jag inte vilja resa tillbaka till franska rivieran.

5 kommentarer på “Hur gick det med friheten och jämlikheten, Frankrike? 

 1. Jag håller med dig. Jag tycker att detta är ett konstigt och onödigt förbud. Men jag såg ett inslag på TV där någon Frankrikevetare förklarade hur fransmännen historiskt alltid varit emot att religion ska få styra (även katolicism) och så intervjuade de franska kvinnor som tyckte att burkinin är ett steg framåt för kvinnoförtrycket och att det inte ska vara så i Frankrike. Nu håller jag iofs inte med i den frågan, men det var ändå intressant att se hur de resonerade. Och så är det klart, hela frågan med islam (ja självklart vet jag att terrorism och islam inte är samma sak) är väldigt infekterad och känslig i Frankrike nu…

  1. Tror att det kan vara så att i och med att de här basplaggen nu finns så vågar och vill fler muslimska kvinnor bada än tidigare. De syns i högre utsträckning på stränderna. Men då drar fransmännen den slutsatsen att dessa tidigare badat i vanlig baddräkt och ser det som ett steg bakåt när det i själva verket är ett steg framåt!

 2. Nej ingen ska vara tvingad att klä sig på ett visst sätt..
  Man undrar hur de tänker då de tvingar kvinnor att klä av sig? Religion är svår att förstå sig på ibland …kvinnorna säger att de klär sig som de gör frivilligt..det undrar jag om de gör …om man är uppvuxen med att klä sig på ett vis så är det nog av vana de gör det.
  Det är inte enkelt då så skilda kulturer möts..och man kan inte straffa någon för hur man klär sig. Dessa kvinnor är ju inte vana att visa hud..männen i samma kultur är heller inte van att se kvinnlig hud.
  Så det är inte konstigt att det blir kulturkrockar ..vet inte hur man ska kunna lösa detta ..kvinnorna är kanske rädda för att bli antastade om de klär av sig..

  1. Ja, det är komplicerat men inte blir det bättre av Frankrikes idiotiska tilltag. Läste precis att Högsta Domstolen i Frankrike nu upphävt de här förbuden eftersom de strider mot grundläggande rättigheter som rätten att röra sig fritt, religionsfriheten och den individuella friheten. Bra ändå!

 3. Jag fick höra en gång att om religionen påbjuder att dölja vissa hudpartier så gäller det även männen. ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s