2017 blir klimatförnekarnas (sista?) år

Under 2016 har varje månad hittills varit varit varmare en någon annan samma månad tidigare år. Alltså: Januari var varmare än någon tidigare januari. Och så vidare. Detta gäller för den globala medeltemperaturen. Lokalt har vädret självklart varit varmare på vissa håll och kallare på andra. Det är illa men inte riktigt så illa som det kan låta. Mycket talar nämligen för att nästa år blir kallare än det här. Då får klimatförnekarna vatten på sin kvarn. Men kom då ihåg att du läst att det redan i förväg varit vätat. Det finns nämligen en förklaring:

Den extrema temperaturökningen under 2016 är en kombination av växthuseffekten och väderfenomenet El Niño som nu dock snabbt avtar och fenomenets lillasyster La Niña kommer nu istället. Därför blir sannolikt 2017 kallare än 2016. Dock är det i så fall en tillfällig nedgång i temperaturen. Men var beredd på att klimatförnekarna nästa år i och med något lägre temperaturer än i år kommer framföra ”bevis” på att växthuseffekten avstannat. Det har den alltså inte. Snart nog kommer nya obehagliga värmerekord. Skulle 2017 trots läget i Niño-cykeln ändå bli varmare än 2016 vore det riktigt alarmerande. Som utvecklingen ser ut nu är det risk att vi ändå hamnar i ett läge längre fram där varje år blir ett nytt rekordår och där ständiga värmerekord blir det nya normala. Det får vi verkligen inte hoppas på! Men går utvecklingen dithän lär även klimatförnekarna tystna till sist.

I vilket fall är det hög tid för världen att agera redan nu!

Lämna en kommentar

Under miljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s