resor

Cash eller kort på Zanzibar?

Jag läser på inför resan en resa med familjen till Tanzania och ön Zanzibar med en utflykt till fastlandet på ett par dagar.

På bloggen Dryden hittade jag ett antal inlägg om Zanzibar. Fastnade för informationen att uttagsautomater i princip saknas och att det är cash i US dollar som gäller att ha med sig. Detta hade jag missat innan!

Daniel, som har bloggen, skriver i ett inlägg med sju tips inför resan:

”På Zanzibar finns det en enda uttagsautomat och den ska vara belägen någonstans i Stone Town (vi behövde aldrig använda den). Det är alltså kontanter som gäller och det är läge att växla till sig redan innan avresa. Amerikanska dollar fungerar utmärkt och det går även att växla till sig Tanzaniska shilling på ön, mot mer eller mindre vettiga växelkurser.”

Vad jag nu undrar över är hur mycket som kan betalas med kort (jag har MasterCard) och hur mycket cash som måste med. Känner mig inte jättebekväm med att dra runt med mycket kontanter, måste jag erkänna… Så nu återstår att ta kontakt med hotellen, kolla att det går att betala med kort hos dem, boka transferresor från och till flygplats och nästa hotell genom dem, hur bra restaurang de verkar ha (om vi kan räkna med att äta där och sätta upp det på rummet) och räkna ut hur mycket fickpengar vi ändå behöver ha med oss. Känns som att åka ett antal årtionden bakåt i tiden. Men så är det väl att åka till Afrika, gissar jag.

Bilderna ovan har jag lånat från ett av de hotell vi ska bo på och deras instagramkonto.

3 kommentarer på “Cash eller kort på Zanzibar?

  1. Räkna inte med uttagsautomater. Vi hade ju bokat en paketresa med afrikasafari så i Tanzania behövde vi massor av låga dollar. Fick beställa endollar i förväg då de skulle gå till alla som bar väskor in och ut från hotellet samt en dollar per natt till städerskan men 10 dollar till guiden varje dag. Betala drickat på Zanzibar då det ingick helpension men inte dricka och det betalade vi i dollar. Köpte en snidad giraff med hem för dollar. På Zanzibar åkte vi bara runt en dag då vi hade fått vårt lystmäte på att åka runt på safarin i en vecka. Ville ta det lugnt. Men vi hade en guide och en chaufför när vi åkte runt på Ön. 10 dollar i driks till guiden och 5 dollar till chauffören. I en by där befolkningen tog hand om oss skulle de också ha dricks men kommer inte ihåg men minns att guiden sa en summa. Betalade dem med dollar som sedan guiden tog upp sin plånbok och växlade över till dem i deras valuta. Så det kan ju vara så att man behöver både dollar och inhemsk valuta på Zanzibar. På Zanzibar bodde vi ju på samma ställe hela tiden och hade all inclusive så jag vet inte hur man betalar på restauranger. På utflykten vi gjorde ingick lunchen i priset som vi redan betalat. Vi hade därför enbart med oss kontanter i Dollar. Har också hört att det bara finns en uttagsautomat på ön och då i Stonetown. Det är en fattig och liten ö. Undrar verkligen om restauranger tar kort. Allt är ju mycket primitivt förutom på de finare hotellen. Svårt att råda men jag hade nog aldrig chansat på kort. Hade tagit cach till allt så tillvida att du inte vet om ifall hotellnotan kan betalas med kort. Men kolla då om de tar master eller enbart visa. Vi ska till Sri Lanca i Januari och listat ut att man där kan ta ut pengar i automat men oftast fungerar enbart VISA om automaten fungerar alls. Till allt rekommenderas cach. Då får man inte ens föra ut eller in mer än motsvarande 300 sv kr i inhemsk valuta. Så lite joxigt när man reser till lite udda länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s