resor

Resebloggarnas bästa Zanzibar-tips

”Solen går upp över Matemwe och för en stund färgas allt av ett blått skimmer och sakta vaknar stranden till liv. Matemwe är en liten by på nordöstra Zanzibar i Indiska Oceanen med en helt fantastisk strand som med sina pudervita sand sträcker sig så långt ögat når.”

Jag läser på inför resan med familjen till Tanzania och ön Zanzibar. Både fotot och citatet ovan är från Cathinka Ingman och inlägget Magiska Matemwe. Där du hittar fler underbara bilder från stranden ifråga.

Här på bloggen fick jag en kommentar från ”Christina fotograferar”:

”Vi var på safari i Tanzania en vecka i februari i år och sedan en vecka på Zanzibar. Du kan kolla mina inlägg… Ang. visum så behövde man inte det i förväg utan köpte på flygplatsen när man anlände. Gula febern krävs för att komma in på Zanzibar men de kollade det redan när vi kom till Tanzania att det var stämplat i gula vaccinationsboken. De två veckorna var sammantaget helt underbara.”

Det här om vaccinet gör mig nervös. Enligt den info jag hittar ska det inte behövas vid flyg direkt från Europa. Men hur funkar det i praktiken? Vi kommer att anlända till Zanzibars flygplats två gånger. Dels anländer från Istanbul och sedan från Arusha på Tanzanias fastland. Vet du möjligen nån som kommit in i Tanzania UTAN vaccin mot gula febern? Vi har tid för vaccinationsrådgivning den 22 december på sjukhuset i Karlskrona men nu vet jag inte om jag ska begära vaccin för gula febern eller inte. Malariaprofylax räknar jag med att vi kommer att behöva.

Bland Christinas inlägg om Zanzibar hittar jag följande tänkvärda ord: ”Efter att ha sett hur folk lever som flera hundra år tillbaka i tiden så bodde vi innanför hotellets grindar i lyx… …med vackert anlagda trädgårdar och Zanzibars största swimmingpool.” Och vidare: ”Ja så bodde vi medan vi visste hur befolkningen utanför bodde. Inte konstigt att man blir kluven men det ger ändå ett nyttigt perspektiv på hur olika vi människor har det i livet. Och vara tacksam för det man har.” Hon bodde på på Ocean Paradice Resort på öns nordöstliga kust.

Evelina Utterdal är nyligen hemkommen från Zanzibar och skriver på engelska om hur det är att resa som ensam tjej.

På bloggen Dryden finns ett antal inlägg om Zanzibar. Daniel tipsar bland annat om nationalparken Jozani där du kan se de för Zanzibar så berömda aporna med röd rygg. Han skriver också om Jambiani, där vi börjar vår vistelse i Tanzania: ”Den introverta delen av mig gillar när det inte händer allt för mycket, speciellt efter en period av hets och stress. Att få luta mig tillbaka och på egen hand och i egna tankar iaktta människorna runtomkring och se hur livet rullar på både framför och bakom kulisserna.” Daniel har även gjort en video om sin resa för YouTube.

Helena Bergström bloggar på Freedomtravel om hur hon hamnade på Zanzibar av en slump 2007 eftersom det blev oroligheter i Kenya när hon var där: ”Vi gick över gränsen till fots, utan att ens ha en guidebok …” och ”tog buss till Dar es Salaam och därefter båt ut till Zanzibar.” Vilket äventyr!

Våra kompisar Stefan och Jeanette reste till Zanzibar på bröllopsresa i juli 2000. Här kan du läsa deras berättelse.

Vet du några fler bra blogginlägg om Zanzibar?

9 kommentarer på “Resebloggarnas bästa Zanzibar-tips

  1. Om jag minns rätt så har sonen varit två gånger till Zanzibar. Han tog dykcertifikat där. Det verkar mer än härligt med en resa dit. Hoppas att du får reda på hur det är med vaccinationskraven.

      1. Han var väldigt förtjust i ön och tyckte att vi föräldrar skulle åka dit. Han var hos vänner i Tanzania först den ena gången och den andra gången knatade han uppför Kilimanjaro.

  2. Letat efter länkar om vaccination mot Gula febern till Zanzibar. Det var inte lätt .Vingresor skrev på sin länk att Zanzibar kräver det och vår vaccinationsläkare sa också det när vi skulle åka. De rekommenderar inte att man tar detta vaccin om man är över 60 eller har nedsatt immunförsvar. Min man är över 60 så vi blev helt ställda men vi vaccinerade oss båda två fast läkaren skrämde upp oss om vilka biverkningar man kunde få. Men vi vågade inte riskera att inte bli insläppta i landet så vi tog sprutan och hade inga som helst besvär av vaccinationen. När vi kom till Tanzania tittade de inte i passet från vilka resmål vi ev hade varit på utan ville bara se i den gula vaccinationsboken. Vi landade i Tanzania på Killemanjaros flygplats. Flög efter en vecka över till Zanzibar men då tittade de inte i gula boken. Läs under vaccinationer på denna länk http://www.ving.se/tanzania/zanzibar/fakta

    1. Jo, jag såg Vings information men på de flesta andra ställen står det att det bara behövs om du anländer från infekterat land? Men intressant info att de inte frågade er om vilka länder ni besökt…

  3. Zanzibar är fantastiskt! Vår resa dit VAR verkligen ett äventyr. Oroligheterna i Kenya var första gången vi var rädda på allvar under en resa. Tanzania kändes fantastiskt att komma till. Vi var oförberedda, kom till fots, hade inga guideböcker och inga vaccinationer, men det gick bra ;) PS. Tror att Peter planerar att snart berätta om vår dramatiska resa i Kenya den där gången …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s