Nä, 40 är inte det nya 20 och 50 är inte det nya 25!

Orange är det nya svarta. 40 är det nya 20. Och 50 är det nya 25. Nä, vänta! Orange är inte svart. (Ta bara Trump till exempel. Han är helt klart inte Obama.) 40 är inte heller 20. Det kan tyckas självklart. Men det lanserades för flera år sedan att så skulle vara fallet. Ungefär i höjd med att min generation fyllde 40. Det hette att 40 åringar minsann var köpstarka, hälsomedvetna och snygga numera och inte alls som 40-åringar var ”förr”. Och nu när min generation fyller 50 år lanseras väl snart idén att 50 är det nya 25? Men hallå! Lägg av innan ni ens har tänkt tanken.

Sanningen är väl att både 40- och 50-åringar idag, precis som alla andra åldersgrupper, äter mer och sämre, rör sig mindre och följdaktligen väger mer? Mer hälsosamma? Pyttsan! Sanningen är väl att som i alla tider börjar de flesta få problem med att se på nära håll mellan 40 och 50 och att krämporna börjar smyga sig på? Och den eventuella vighet du en gång haft börjar avta och likstelheten (nåja) börjar ta vid. Köpstarka däremot är nog många av oss, men på vilket sätt skulle det vara ungdomligt att vara köpstark? Om vi eventuellt spacklar oss och skönhetsopererar oss mer än tidigare generationer vet jag inte. Men även om så skulle vara fallet är inte heller det någon ungdomens källa. Bara ett sätt att fåfängt försöka dölja åldern. Men mot själens rynkor hjälper det föga.

Vi som är födda i slutet av 60-talet och under 70-talet var den första och kanske sista generationen som vägrade bli vuxna. Vi svalde krumelurpiller tillsammans med Pippi Långstrump och uttalade de magiska orden: ”Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur.” Vi brydde oss inte så mycket om att lära oss att laga mat utan åt pizza, kebab och kinamat ute istället. Så småningom övergick vi till take-away och la till sushi och taimat. Och köpte allt mer lördagsgodis allt fler dagar i veckan för vart år som gick. Samlade ett och annat ”vuxenpoäng” när vi sent om sider skaffade hemförsäkring eller började betala TV-licensen. Föräldrar blev vi mellan 30 och 40 snarare än mellan 20 och 30 och när vi väl fått våra barn blev vi latte-mammor och latte-pappor som hellre softade med en kaffe på stan än tog tag i det som behövdes tas tag i. Och många av oss har fortfarande inte bestämt oss för vad vi ska bli när vi blir stora. Tycker du att jag överdriver? Kanske det?! Men vore det inte väldigt vuxentråkigt att nyansera? ;)

Att vägra bli vuxen kan möjligen hjälpa mot världens förväntningar på att du ska ta ansvar, men inte hjälper det ett dugg mot åldrandet. Ålder är inte bara en siffra. Det säger något om var du befinner dig i livet. Åren mellan 30 och 40 är ungdomens ålderdom. Mellan 40 och 50 hamnar du i medelålderns limbo och åren mellan 50 och 60 går du in i ålderdomens ungdom. Det hjälper inte att du går omkring och försöker känna dig som 25. Du är ändå precis så gammal som födelsedatumet i passet säger.

Så vad återstår då? Att hänga med huvudet och vänta in döden? Jag tror att det är tvärt om! Ju mer du accepterar din ålder och är tacksam för de år du fått istället för att tråna efter flydda tider, desto bättre mår du. Att åldras är inte så farligt om du betänker alternativen. Du har ett liv. Det pågår här och nu. En och annan rynka och krämpa sitter inte ivägen för att du ska kunna njuta av det livet. Och förhoppningsvis är du fortfarande mitt i det och har nästan lika mycket kvar av upplevelser och äventyr som det du hittills varit med om. 40 är fortfarande 40 och 50 är alljämt 50 och det är gott och väl så.

6 kommentarer

Under livet

6 svar till “Nä, 40 är inte det nya 20 och 50 är inte det nya 25!

 1. ogamotoga

  Fi fasiken vad bra skrivet! Iof sig brukar jag säga: Jag vägrar bli vuxen.
  Men det är inte sant egentligen. Något jag vägrar är att bli en patetisk 40+are, utan jag är nog mer 40+are som vågar ha kul och bevara barnasinnet, ta ansvar, acceptera åldrandet och vägrar ”tonårskläder” och ”pantertanterkläder” … förstår du vad jag menar? Hahaha 😁

 2. Köpstarkt ja! Men lusten att spendera pengarna faktiskt försvunnit.

 3. Jag skiljer mot en del viktiga beskrivningar här. Hade två barn före 30 år – och alltså inte mellan 30-40 år. Fick förvisso också en sladdis därefter, men före 35-året.
  Jag tror begreppet ”40 är det nya 20”, kommer av att många 40-åringar upplever mer av det som jag upplever: en typ av renässans. Småbarnsåren är förbi vilket ger .. tja, ett annat liv jmf livet med bebis och dagisbarn. Jag tog mig i kragen att utveckla (utmana!) min träning t ex. Men även min yrkeskarriär. Kallar det INTE kris, men att jag fick annan tid och möjlighet för detta. Men också att jag inte är dummare än att jag förstår att 40 ÄR 40 och inte 20, vilket ÄR skillnad. Jag har (troligtvis) mindre tid på mig än en 20-åring, för flera aspekter. Jag inser det utan deppighet. Jag sprang min första 10 km distans vid 39 år och halvmarathon vid 40, ganska exakt ett år senare. Jag är starkare, klokare och mer fit nu än när jag var 20. INKLUSIVE mer krämpor, ja det stämmer. Men just därför tränar jag. Något jag förvisso har gjort i praktiskt taget hela mitt liv. Men nu med faktiskt ökat och mer ”riktat” fokus.
  Det stämmer ändå uttrycket ”20 – 40” tycker jag. Livsaptiten, nyfikenheten, tänja gränserna liksom. Min 70-åriga mamma säger att bästa födelseåret var 50. Åh jag som älskar att va 40, ser fram emot vad som komma skall tjohooo!

 4. Åldras gör man ju vare sig man vill eller inte. Det gäller helt enkelt att leva så mycket man kan så länge man har chansen! (Och man kan ju kanske förlänga chansen lite genom att träna och äta bra ;))

 5. Jag

  Bra och roligt skrivet. Men jag invänder en smula: det är trist att åldras. Det går nog an om man bara har krämpor men många dras också med en mängd sjukdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s