Om Vagabond och miljövänner som kräver att vi ska avstå flyg


Sommaren är här nu! Äntligen sol och värme. Sommar och sol här hemma gör det märkliga med mig att jag längtar ännu mer ut i världen än annars. Jag sitter på altanen och läser senaste numret av resemagasinet Vagabond. Och funderar på det här med flyg och miljö. Jag är ju utbildad miljöingenjör.

Det är ett bra nummer av tidningen. Det innehåller många mindre kända resmål. Sådana gillar jag att läsa om. Som Greklands ”okända öar”. De är enligt Vagabond: Samothrake, Kastellorizo, Ikaria, Symi, Tilos, Paxi, Gavdos, Ithaka, Chios och Alonissos. Jag har inte besökt någon av dem.Bara hört talas om några. Jag hade först tänkt mig till Grekland i sommar men det kommer inte att bli så. Sommaren är i stort sett färdigbokad och klar. Det fick bli andra resmål på grund av sent ute med bokningen. Nästa sommar kanske? Ett tag övervägde jag att ta en charterresa till Lesbos. Men det är ju dit båtflyktingarna från krigets Syrien kommer. Att välja att åka dit på semester kändes inte bra. Att välja bort det och blunda kändes inte heller bra, men nu blev det ändå så…

Det är samma sak med att flyga. Att välja att flyga känns inte bra. Att välja bort det känns inte heller bra.

Jag läser Per J Anderssons kolumn i slutet av tidningen. Han skriver att 1987 hade ingen berättat för oss att flyget var dåligt för miljön. För mig hade de. Jag kände till utsläppen av kväveoxider och påverkan på övergödning. Och om oljan som ändlig resurs. Hur oerhört mycket mer energi som går åt för att flyga jämfört med att åka tåg. Växthuseffekten fick jag lära mig om först i början av nästa år, 1988. Men ändå.

Att välja att flyga känns inte bra. Jag kan inte skylla på att jag inte visste. Jag har vetat sedan 80-talet. Då var jag precis som Per tågluffare och jag bestämde mig för att jag skulle fortsätta åka tåg till Europa på semestern. Men det blev inte så. Det var så mycket jag inte visste om hur allt skulle bli. Jag gjorde en till tågluff våren 1988, på egen hand. Och med den man som jag fortfarande lever tillsammans med och älskar tågluffare jag också 1990.

Inrikes brukar vi åka tåg eller miljöbil och häromåret gjorde vi en minitågluff i Europa med barnen. Och förra året åkte vi bil runt stora delar av vår världsdel. Men. Det blir mest flygresor när vi ska utomlands. Allt sedan 80-talet. Och för min del handlar det inte bara om priset. Det har blivit svårare och svårare att åka tåg i Europa. Tidtabellerna anpassas mer och mer för pendlarna och affärsresenärerna och mindre och mindre för semesterfirarna. Allt fler nattåg försvinner. Det nattåg som vi häromåret tog från Köpenhamn till Prag finns till exempel inte längre.

Jag instämmer med Per om att en flygskatt kan göra viss nytta i att styra över resor från flyg till tåg. Och att fler miljöåtgärder behövs.

Jag tänker på åtgärder som att järnvägarna behöver underhållas bättre och att tågbolagen borde tvingas samarbeta om tidtabeller, nattåg och en gemensam bokningssajt för tågtrafik i Europa. Jag tänker också på åtgärder som forskning för att ta fram alternativa, klimatsmarta, flygbränslen. Då kan flyget kanske bli klimatsmart på sikt.

Många miljövänner kräver av alla andra att vi ska avstå ifrån att flyga. Jag tror att många av dem som ”avstår” ifrån att flyga är personer som inte hade flugit även om flygresor vore ekologiskt hållbara. Kanske är de flygrädda, kanske ogillar de det främmande och trivs bäst hemma, kanske har de valt en livsstil som gör att de inte kan åka bort (en gård med djur till exempel), kanske har de bara inte råd. Eller så har de ett yrke och ett liv i övrigt som gör att de har tid och råd att genomföra tågresor till de resmål de vill se. Då är det lätt att kräva av andra…

Men för mig känns det inte bra att välja bort att flyga. Jag har ett liv och det pågår just nu. I denna tid. Och jag älskar att se och uppleva den här världen! Jag är dessutom övertygad om att naturturism bidrar till att bevara biologisk mångfald runt om i världen. Och. Ingen människa kan ensam ändra på förutsättningarna. Arbetsliv och transportsystem ser ut som de gör. Om jag valt bort att flyga helt och hållet från det att jag första gången fick lära mig om växthuseffekten 1988 är det mycket som jag inte skulle ha fått se och uppleva: Sydostasien, USA och Mexico, Söderhavet, Australien, Brasilien, Afrika och otaliga platser i Europa. Men inte hade det påverkat flyget det minsta att just jag avstått. Jag har valt att flyga och jag ångrar det inte.

Däremot önskar jag att det funnes något bra sätt för oss som reser mycket att sätta press på flygindustrin så att de på riktigt börjar jobba för en hållbar framtid. De också.

Flyget på bilden är ett fraktflyg på väg från Kina till Holland, siktat över Sternö i Karlshamn. 

11 kommentarer

Under hållbart resande, miljö, resor, samhälle och politik

11 svar till “Om Vagabond och miljövänner som kräver att vi ska avstå flyg

 1. Jag har varit på Symi i min ungdom. Jag, min mamma och min lillasyster åkte dit på en tvåveckors semester innan jag flyttade till min då blivande man på annan ort. Det var en lite annorlunda upplevelse eftersom det, vad jag vet, bara fanns ett litet hotell och vi fick bo i undervåningen hos en grekisk familj. Väldigt enkelt men vi hade det vi behövde och det var sällskapet som var det viktigaste :) Det var sommaren 1981.
  Jag funderar också mycket på miljön och önskar att vi kunde driva på miljötänket och på något sätt tvinga fram forskning mot miljövänligare bränslen etc. Jag skulle gärna åka på tågcharter men jag tror inte att det är så lätt. Jag är inte heller beredd att ge upp flygandet helt eftersom det är det enklaste och snabbaste sättet att ta sig ut i världen. Men jag betalar gärna lite mer om det kan leda till bättre miljötänk.

 2. Nu norpar jag ett litet halmstrå i texten, för jordbrukare/bönder är väl inte riktigt de som ska uttala sig om miljön? Enligt de uppgifter jag fick fram när jag skrev mitt stora miljöinlägg för ett tag sedan så är de en ganska stor del av övergödning av sjöar och hav i vårt land. I samma land står flyget för runt 2% av alla utsläpp.

  Sedan undrar jag också vad ”miljöbil” är just nu. Vi kör en helt ny miljöklassad bil, fri från fordonsskatt just därför. Det är en diesel…

  Men visst, särskilt miljösmart är det ju inte att flyga. Att påstå något annat vore bara korkat.

  • Ja, miljöfrågorna är mer än bara växthuseffekten och övergödning är faktiskt fortfarande ett minst lika stort problem men försvinner oftast i debatten.

   Vår miljöbil går på E85, tyvärr en teknik som verkar vara på väg bort. Snåla bilar i all ära men jag vill ju se en övergång till förnybart!

 3. Jag lever miljövänligt utan att egentligen satsa på det. Men det blir bara så. T. ex. har jag alltid tyckt att en bil är onödig att ha och alldeles för dyr. Så det har jag valt bort. Och så gillar jag inte att resa och har bara flugit en gång. Det var i ett sportplan.
  Jag tillhör inte heller de som ska ha det allra senaste. Jag har vad som behövs och sliter på det så länge det håller.

  Men jag slår mig inte för bröstet och säger att jag är miljövänlig. Det är ju inte därför jag lever som jag gör, men resultatet av att leva just som jag vill leder ändå till ett miljövänligt sätt att leva utan att det är det som är mitt val. Så kan det bli! ;-)

  /Skvitt

 4. Jag

  Ja, hur ska man leva egentligen? Jag har nog länge levt ungefär som Skvitt skriver, men tänker försöka resa mer, älskar det. Flyg lär det bli om man ska långt bort, jag kör inte bil och vi är inte unga och inte har vi en miljövänlig bil heller. Tåg passar inte min värkiga kropp, måste nå resmålet snabbt för att få vila sedan.

  • Ja, resorna blir längre i tåg. Annars tycker jag att jag rör mig mer när jag åker tåg och upplever mer (landskapet utanför) men det måste fungera praktiskt med mitt och Anders jobb, barnens skolor och tågens tidtabeller. Det är tyvärr inte ofta som det funkar. För din del förstår jag att de många timmarna blir ett annat problem, med värk, och då är ju inte heller tåg ett alternativ. Hoppas att du kommer iväg på dina resor. Ser fram emot bilder från olika resmål! 😀

   • Jag

    Det blir inte i sommar, Sverige är så fint då. I höst kanske ändå en bilresa neråt, Öland, Skåne… Men i vinter, vi får se.

    Det är självklart ett pusslande när man jobbar och har barn att få allt att stämma.

 5. lifeinthemiddleof

  Väldigt intressant inlägg! Tycker flyget är en jättesvår fråga. Jag pluggade i Skottland fyra år, och även om man kollade färjor (som väl inte ens är så mycket bättre…?) fanns det inga som inte skulle inneburit en väldigt lång tågresa genom hela UK (och den elen är inte så grön…). Jag försökte stanna på samma plats så mycket som möjligt (inte åka hem annat än sommar- och vinterlov, om ens då). Senare pluggade jag i Holland och då åkte jag mest bil dit. Jag vill verkligen inte låta dömande, för du reklekterar uppenbarligen över det vilket bara det är ju skitbra, låt den som är utan synd kasta första stenen osv. Men att anta att de som förespråkar att stanna på marken är folk som inte ens vill flyga känns enormt förenklat och lite trångsynt. De flesta jag vet som slutat flyga (*räcker upp en hand här*) skulle mer än gärna se världen, roadtrippa över USA, se Sydamerika, semestra i Grekland, Nya Zeeland. Malena Ernman som är en stark röst i detta har ju t o m gett upp sin operakarriär för att den inte är förenlig med att inte flyga. Visst, detta är verkligen en liten och snävt inringad sample size, och det är möjligt att du har tillgång till mycket bättre data än jag, det medger jag gärna. Okej…. nu blev detta en wall of text… men det jag främst ville säga är att jag inte tycker det kan ses som en mänsklig rättighet att flyga, att se världen och påverka miljön så mycket bara för att det är viktigt för en.

  • Tack för dun långa kommentar. Jag tror att vi båda samma sak – en nära nog fossilbränslefri värld och en väsentligt dämpad växthuseffekt. Vägen dit har vi däremot kanske inte riktigt samma bild av. Jag tror till exempel att skogsbrukets roll är betydligt underskattad. Avskogningen och förändring av markanvändning bidrar till ca 19 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och jordbruket med ytterligare ca 14 procent jämfört bland annat med industrins 26 procent, transportens 13 procent och energianvändningens 24 procent. Därför är det centralt att ha med träd som en del av lösningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s