blogg · fotografi · resor · sociala media · vackra platser

Vackra platser

Vad är den gemensamma nämnaren för mitt fotograferande, mina resor, mitt instagrammande och mitt bloggande? Jag har funderat en del på det. Ett av de tänkbara svaren är: vackra platser. Jag har därför tillskapat en egen kategori för detta ämne i bloggen.

Vackra platser är inte den enda röda tråden genom det jag gör. Om vi inbegriper mitt yrkesliv och mitt twittrande också blir det tydligt att den riktigt röda tråden genom det jag gör handlar om en kärlek till mänskligheten och den här planeten vi bor på. Det förenar annars till synes vitt skilda ämnen som miljö och långsiktig hållbarhet, fotograferande, sociala medier och resor.

Men det finns ett annat tema också, som kommer igen i mycket av det jag gör. Och det temat är just vackra platser. Jag är helt enkelt väldigt svag för sådana. Väldigt många av mina blogginlägg kretsar kring de där platserna. Både sådana som finns nära och andra som ligger betydligt längre bort.

Som Sternö Sandvik hemma i Karlshamn som är så vackert i solnedgången (bilden ovan). Eller Karlskrona som är en av de vackraste städerna i det här landet. Eller Vattenriket i Kristianstad med solnedgångarna mitt inne i Kristianstad vid Helge å och hela den vackra Åhuskusten. Och Hälsoträdgården, också i Kristianstad. Och inte långt söder därom ligger Sveriges vackraste sandstrand. Vid Knäbäckshusen. Andra exempel är Plitvicesjöarnas nationalpark i Kroatien, Lago di Braies i Dolomiterna, Italien och Amalfikusten, också i Italien. Lapporten som måste vara Sveriges vackraste fjällandskap. Och Zanzibar i Tanzania har fantastiskt vackra stränder. I Rio finns ett litet palats med trädgård som heter Parque Lage som är en vacker oas mitt i storstadspulsen. Vackraste storstäderna är nog annars Rom och Sydney. Och…

Ja sådär kan jag hålla på. Men jag ska bara ta två exempel till. De som är med på bild nedan: Hotellet First Landing på Fiji har en väldigt fin trädgård och stranden är väldigt vacker när det är högvatten. (När det är lågvatten blir det bara korallsten och grus kvar – inte lika fint. Den fot-formade ö de låtit bygga är inte heller jättesnygg.)

Venedig är en annan plats som det är svårt att bortse från när det kommer till bildskönhet. Alldeles för trångt är det på sommaren så åk gärna dit under lågsäsong. Varför inte på höstlovet? Då är där bedårande vackert. Oavsett om det är dimma eller om solen skiner.

Har du några förslag på vackra platser som jag borde se innan jag dör?


9 kommentarer på “Vackra platser

  1. Jag är övertygad om att vi alla behöver se vackra platser för att må bra. De gör något med oss och säkert utsöndras det något slags må-bra-ämne i hjärnan. Jag älskar den norrländska naturen med dess fjäll, skogar och sjöar men naturligtvis njuter jag av vyer med vatten och solnedgångar världen över. Men alltid när jag hör orden ”vacker plats” så tänker jag på mitt Jämtland och mina morgonpromenader där med utsikt över Storsjön, Frösön och vid fint väder även Åreskutan.

  2. Vackra platser är min grej också. Du har ju just upptäckt en av de vackraste jag vet: St Ives i Cornwall men missa heller inte näraliggande amfiteatern Minack på en klippa med stranden Porthcurno nedanför.

    Dramatiska Skye på Hebriderna, stränderna öster om Ilfracombe i Devon och Yorkshire Dales nationalpark är annat vackert i de krokarna.

    Annars säger jag Slovenien i största allmänhet med t.ex. den gamla karststaden Stanjel. Sidi Bou Said i Tunisien, Fårö, Colmar, Lauterbrunnen i Schweiz och så Gaudis hus och stadsdelen El Born i Barcelona.

  3. Det finns så himla mycket vackert i Australien, t.ex. Whitsunday-öarna, Millaa Millaa Falls i Atherton Tablelands, Blue Mountains, tasmanska regnskogen.. Kan väl fortsätta hur länge som helst ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s