Varför anlitar inte flygbolagen läkare via Internet?

Sveriges Radio har rapporterat att beredskapen att hantera akut sjuka ombord på ett passagerarflygplan kan variera stort mellan olika flygningar och flygbolag. Ekot berättar att man inte sällan beroende av sjukvårdskunniga resenärer som råkar finnas med på planet.

Doktor ombord?
Jag har varit med om ett par sådana incidenter som barn, men minns dem bara vagt. En händelse har etsat sig fast. Även om jag inte ens säkert minns om jag var med ombord eller bara fått händelsen återberättad för mig. Och det var att kabinpersonal på flyg i USA ropade ut fråga om det fanns en ”doctor” ombord. En person som doktorerat i något annat än medicin anmälde sig och ställde sedan till en scen om ordvalet. Kanske inte det lämpligaste tillfället att ta en sådan strid… 😱

Dagens bristande krav
Ekot rapporterar att inom EU finns inget krav på flygbolagen att till exempel ha liggplats på flyget om någon blir allvarligt sjuk. Det finns krav på akutmedicinsk utrustning, men enligt artikeln har inte kabinpersonalen behörighet att använda allt i den. Det har bara läkare. Och där förlitar sig flygbolagen på att det finns minst en läkare bland passagerarna. Läkaren behövs främst för att få använda receptbelagd medicin som redan finns ombord.

Varför inte använda internet?
Jag tänker så här. Idag finns det företag som har specialiserat sig på att hålla läkare tillgängliga digitalt via appar. Det går säkert att få till andra lösningar också med läkare via Internet. Varför köper inte flygbolagen en sådan tjänst för att ha tillgänglig vid incidenter istället för att bara förlita sig på att någon av passagerarna råkar vara läkare?

Hjärt- och lungräddning
Sedan vet jag inte om det finns lagkrav på att all ombordpersonal regelbundet ska tränas i hjärt- och lungräddning, men om så inte är fallet redan bör en sådan regel införas omgående! Tror dock att detta i praktiken fungerar bra på de flesta seriösa flygbolag redan.

Sjuksköterskor som flygvärdinnor
På Twitter erinrade sig bloggaren bakom bloggen Resedrömmen: ”Förr i tiden var väl flygvärdinnorna sjuksköterskor i grunden?” och föreslog i samma tweet ”Kanske dags att återinföra det?”

Och det är ju ingen dum idé. I vart fall vore det ju bra om åtminstonne en i ombordpersonalen på långflygningar i större flygplan hade en sjukvårdsutbildning i botten…

Dina erfarenheter?
Har du råkat ut för att någon medpassagerare har hamnat i ett sjukdomstillstånd ombord på ett flyg? Eller kanske rent av du själv?

4 kommentarer

Under resor

4 svar till “Varför anlitar inte flygbolagen läkare via Internet?

  1. Först om främst måste det ju finnas internet ombord då, och det gör det väl inte så ofta? (Och även när det ska finnas kan det vara dåligt, är min erfarenhet…) Men det kommer förstås utvecklas! Och verkligen fel tillfälle att ställa till en scen om ordvalet! Själv har jag ännu större ordvalsproblematik. Jag är medicine doktor, men inte läkare … (utan folkhälsovetare). Väldigt förvirrande, dessvärre. Visst vore det bra om flygvärdinnorna kunde lite basic första hjälpen och så, men det kanske de gör!? Tre års akademiska studier i ämnet omvårdnad känns väl kanske lite överdrivet … ;)

    • Du har nog rätt i det mesta men vad gäller internet ombord är jag övertygad om att det wi-fi som på vissa plan är tillgängligt för passagerarna bara är en del av den internetuppkoppling som finns för planet som helhet.

  2. Jag har haft sådan tur att jag aldrig har behövt reflektera över detta. Men nu, när du skriver om det, är det klart att jag håller med om att det vore bra med någon sorts beredskap och att de inte bara förlitar sig på att det troligtvis alltid finns någon läkare med. Det skulle nog kännas väldigt mycket bättre för kabinpersonalen också så att de känner att de inte är helt maktlösa om något händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s