livet · resor

Varför väljer du inte bort ekorrhjulet?

Livet är inte vad du gör det till. I vart fall inte enbart. För många av oss kan det ibland upplevas som att vi traskar runt i ett ekorrhjul. Vi kämpar på. Hjulet snurrar och rör på sig. Men vi kommer ingenstans. I alla fall kan det kännas så ibland. Ekorrhjulet har onekligen sina sidor. Men för den som vill – och är beredd att ta konsekvenserna – kan det väljas bort. De flesta av oss gör ändå inte det. Jag till exempel. Därför att ekorrhjulet också har sina positiva sidor.

Morgon på stranden
Det är hemresedag på Sardinien. Klockan tio ska vi checka ut. Kvart över kommer taxin som ska ta oss till flygplatsen. Jag har gått upp tidigt och gått ut redan klockan sju för att fotografera stranden i det första morgonljuset. Det är delvis misslyckat. Solen har inte kommit upp så långt på himlen att den når över trädtopparna och därför ligger stranden ännu i skugga.

Lugnet före anstormningen
Promenaden längs Maria Pia, som stranden i utkanten av Alghero heter är ändå mysig. Det är skönt att gå där innan den fylls av badgäster. Några enstaka joggare rör sig i vattenbrynet. Några kvinnor springer i vattnet. Ett par tar ett morgondopp. Parasolluthyrarna plockar skräp, krattar och gör i ordning inför dagen. Några enstaka personer anländer för att sätta upp de första egna parasollen på stranden. En fågel doppar sig blygt i havet. En dopping? Eller en skarv? Jag venne. Som mina barn säger.

Uteliggare
När jag går upp genom pinjeskogen igen, tillbaka mot staden ser jag en person som ligger och sover i sanden, bland träden. Lite senare ser jag ett par som också sover under träden. De ligger tätt tillsammans och har någon slags täcke över sig. Men någon packning eller andra tillhörigheter ser jag inte till. Det kan så klart finnas olika skäl till att de sover där. Kanske är det ett experiment? Kanske är de lågbudgetresenärer? Men mest troligt är nog tyvärr att de är uteliggare som av ett eller annat skäl, förmodligen flera olika, hamnat utanför samhället. Kanske har de medvetet valt bort ekorrhjulet? Kanske blev det bara så?

Budskap på t-shirt
Jag tänker på att jag i Porto San Paolo såg två olika personer med olika t-shirts men som båda hade varianter av budskapet ”Life is what you make it”, i tryck på framsidan. Men ingen gör ju sitt eget liv på egen hand. Ditt liv är alltid beroende också av andra människor och din omgivning i övrigt. Det är beroende av händelser du inte rår över.

De har fel
Jag lever ett privilegierat liv och är väl medveten om det. Tacksam över omständigheterna som har gjort att jag har det i huvudsak mycket bra. Men det verkar som att åtminstone två personer ur den italienska övre medelklass som semestrar strax söder om Olbia på Sardinien inte har kommit till samma insikt. De tycks tro att deras priviligierade liv enbart är ett verk av deras egen insats i livet. Vilket det ju inte är.

Många möjligheter
Men att välja bort ekorrhjulet är dock ett sånt val som alla kan göra som är beredda att ta konsekvenserna av det valet. Och att göra det valet behöver så klart inte innebära att du blir uteliggare. Tvärtom finna det många exempel på människor som valt ett annat liv än anställning eller eget företagande, som innebär ständig upprepning av arbetsuppgifter. Idag lever till exempel många unga som digitala nomader, de jobbar inom IT-sektorn men utan att ha ett fast kontor att gå till. Istället luffar de runt i världen och jobbar via sin laptop från caféer och liknande.

Avigsida
Andra reser och försörjer sig med olika typer av ströjobb. Kanske som dykinstruktörer, skidskolelärare, servitriser eller liknande. Andra, ytterligare, väljer ett mer flexibelt liv här hemma. Men hur det än är så finns det en avigsida. De flesta har sämre trygghet än vad vi har som lever och jobbar i en mer strukturerad tillvaro. Flertalet tjänar sämre. Dessutom är det så att inte alla typer av yrken kan utövas på det mer flexibla sättet. Du blir i viss mån begränsad i ditt yrkesval. Beroende på just dina omständigheter kan valet att hoppa av ekorrhjulet bli mer eller mindre tufft.

Mitt val och ditt val
Den som väljer att hoppa av det vi ofta kallar för ”ekorrhjulet”, alltså ett ”vanligt jobb” med 40-timmarsvecka måndag till fredag eller så, går en mer osäker framtid till mötes. Men visst är det möjligt. Och alla har vi ju en mer eller mindre osäker framtid i vilket fall. För egen del har jag ett intressant jobb som jag i nuläget inte skulle vilja vara utan. Men längre fram i livet kan jag mycket väl tänka mig att till exempel jobba några år utomlands, om omständigheterna skulle vilja ge mig den möjligheten. För livet är ju inte enbart vad jag gör det till. Det är också vad världen och omständigheterna runt mig vill. Den som lever får se! Men varför väljer du inte bort ekorrhjulet? (Om du nu inte har gjort det – i så fall lyder frågan: ”Varför valde du bort ekorrhjulet?” Eller om omständigheterna, så som sjukdom eller ålderspension, valt bort ekorrhjulet åt dig: ”Saknar du ekorrhjulet?”


11 kommentarer på “Varför väljer du inte bort ekorrhjulet?

 1. Vilken fråga du ställer! Den kräver ett visst mått av eftertanke minsann :)
  Jag önskar jag hade modet att välja bort ekorrhjulet men det har jag inte. Egentligen är det nog så enkelt. Å andra sidan klagar jag inte egentligen. Det är en trygghet i att ha sitt jobb att gå till, att ekonomin är tryggad. Jag har, precis som du, ett helt okej jobb i den kommunala sektorn med underbara kollegor och medarbetare. Men ändå… tanken på att kliva av ekorrhjulet lockar ibland. Det är friheten som lockar, som känns eftersträvansvärd. Men samtidigt vet jag ju att den bara lockar när det finns något att vara fri ifrån. Vad vore semestern utan att ha ett jobb att ha semester ifrån menar jag… ;)

  1. Precis så är det! Jag är en frihetsälskande människa och jag älskar verkligen att ha semester. Men att kasta loss från ”vanliga jobb” och försörja sig på andra sätt är något helt annat än att ha semester…

 2. Det är lite en fråga om vad vi menar med ”ekorrhjulet”. Om det är en vardag som är mer eller mindre inrutad så finns det överallt. Jag packade ihop i Sverige och flyttade till Kreta, men det betyder inte att jag varje dag är ”fri”. Jag tycker inte om uppmaningarna om att hoppa av ekorrhjulet. Tillvaron och livet ser olika ut för oss eftersom vi är olika. Ibland får ”ekorrhjulet” en negativ klang, kan sägas med ett visst mått av arrogans. Det tycker jag är fel attityd. Det som gör mig lycklig och tillfreds i livet passar inte en annan person.
  Och du har så rätt i att vi inte formar och styr allting själva. Ibland blir jag så trött på positivismen som hävdar att allt är upp till individen, men vi lever inte avgränsade i egna bubblor. Och tack göde gud för det!!

  1. Du har så rätt! Så här års, efter semestrarna, tenderar det ofta att dyka upp ganska många artiklar om att hoppa av ekorrhjulet. Det är så klart bra för de som känner att de hittat ett annat och bättre sätt att leva. Men när de vill pådyvla det på oss andra blir i alla fall jag lite irriterad…

 3. Eftersom jag hör till de som p g a sjukdom ofrivilligt har plockats bort ur ekorrhjulet har jag ett lite annorlunda perspektiv. Självklart saknar jag det. Men det är lite oklart vad jag egentligen saknar. Gemenskapen på en arbetsplats – självklart. De ekonomiska fördelarna – svar ja. En intressant sysselsättning – naturligtvis. Den härliga helg- eller semesterkänslan – jaaa! Men mest saknar jag nog ekorrhjulet för att jag var frisk och orkade.
  Jag försöker ändå att inte tänka så mycket på den saknaden. Jag är en sådan där äckligt positiv människa som har valt att se vad jag kan i stället för vad jag inte kan. I min situation är det otroligt skönt att kunna styra tiden och sysselsättning efter kraft och dagsform. Dagarna får helt enkelt bli som de blir och när man väl har accepterat det kan man vara ganska lycklig och tillfreds. I mitt fall finns även en förbättring att se fram emot så jag planerar roliga aktiviteter. Det är en förmån att ha den möjligheten.
  Jag är kanske inne i ett annat slags ekorrhjul för visst följer jag vissa rutiner som gör mina dagar lättare och fri är jag inte. Men glad ändå :D

 4. Jag försöker fundera men märker att ämnet är för svårt för mig, det är för mycket som sätts igång i huvudet. Jag har inte valt själv. Jag saknar mötena med människor, problemlösningen som ger glädje och tillfredställelse, att nötas och stötas mot andra, kreativiteten, gemenskapen och som Ibod11 skriver: den starka helgkänslan. Och mycket mer. Men visst är det skönt att rå över sin tid.

  Jag tycker mycket om de bilder du valt att illustrera din text med.

 5. Jag är kvar i ekorrhjulet, samtidigt som vi försöker med något annat … Tog tjänstledigt ett år, och längtar lite tillbaka till friheten. Men måste ju ha en inkomst, en lösning på livet. Kanske löser det sig i framtiden. Inte där riktigt än … (Och visst, mitt jobb är intressant och bra så inget fel på det!)

  1. Jag är också en frihetstörstande person. Försörjning måste man så klart ha. Utöver det är viktiga drivkrafter för mig att göra samhällsnytt, att ha roligt tillsammans med andra och att utvecklas. Hellre ekorrhjul med de bitarna än slippa ekorrhjulet men samtidigt välja bort mina drivkrafter. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s