resor

Kombinera mera!

Vart ska du resa? Storstad, sol och bad eller fjällvandring? Eller kanske resa och besöka familjen på annan ort i Sverige? Eller en roadtrip till ett grannland? Alternativen är många. Ofta är känslan att det jobbiga är inte att välja – det är att välja bort! Så vad göra? Ett av mina bästa restips är att kombinera mera. Några metoder är att kombinera färdmedel, stanna till några nätter när du ändå mellanlandar eller resa ut via en flygplats och hem via en annan.

Den här sommaren delade jag på min semester för att det skulle fungera på jobbet. Den sammanhängande ledigheten blev tre veckor i augusti. Vi reste större delen av den tiden. Gav oss av direkt på lördagen och kom hem på fredagen 20 dagar senare.

Fjällen, Lofoten och Sardinien
Då hade vi besökt mina släktingar i Norrköpingstrakten, sett Medeltidsmuseet i Stockholm, fjällvandrat i Abisko, sommarsemestrat i Björkliden, varit på Krigsmuseet i Narvik, roadtrippat till Lofoten, andats storstadsluft i Oslo, gjort en badutflykt till Tavolara, en gång världens minsta konungarike och strosat i gränderna i det medeltida Alghero. Bland annat. Till Narvik åkte vi tåg i etapper med start hemma i Karlshamn. Från Narvik flög vi till Sardinien med mellanlandning i Oslo. Bil hyrde vi från centrala Narvik och lämnade på flygplatsen utanför samma stad. Hem flög vi till Köpenhamn och sista etappen blev med tåg hem till Karlshamn.
Det blev en väldigt innehållsrik resa. Och faktiskt också väldigt avkopplande. Trevlig på alla sätt och vis.

Boka i förväg
En förutsättning för att du ska få en sådan här resa att gå i lås är att det mesta är planerat och bokat i förväg. I vart fall alla avgörande resor med kollektiva färdmedel och alla eller nästan alla övernattningar. I vart fall om du reser under högsäsong.

Förra sommaren åkte vi i egen bil runt i Europa och då hade vi inte allt bokat i förväg. I juni gick det bra att boka hotell med någon dags framförhållning men på slutet av resan, när vi kommit in i juli, och jag skulle boka hotell på platser som Greifswald och Rügen i norra Tyskland var jag hänvisad till mindre bra alternativ (det ena hotellet låg i ett industriområde utanför stan, det andra blev väldigt dyrt.)

Den här gången hade jag lärt mig av läxan och alla tåg- och flygresor plus alla övernattningar var bokade i förväg. Även hyrbilen var bokad. Det enda som jag inte bokat i förväg var transporterna på Sardinien som mycket riktigt därför blev dyra (det fick bli taxi). Och så tågresan hem från Kastrup då, som enkelt bokas via Skånetrafikens app eller biljettautomaterna på plats.

Ett tips till
Alla förbokade transporter och hotellbokningar hade jag utskrivna i en tjock bunt papper som jag hade liggande i handväskan. Det är ytterligare ett resetips: skriv ut alla bokningar på papper. Nästan alltid hittas din bokning i datorerna men inte alla transportföretag har fungerande system för e-biljetter och har du otur fungerar inte telefonen/datorn när du ska visa upp en digital bokning. På just den här resan kändes det extra bra på hotellet i Narvik att ha bokningen på papper eftersom de inte kunde hitta oss i sin dator. Tågresorna hade nog inte heller fungerat lika smidigt om jag inte haft biljetterna utskrivna på papper.

Fler kombinationer
Det här är nog den mest halsbrytande kombinationsresa vi någonsin gjort men jag har ofta satt ihop mer eller mindre udda kombinationer tidigare också. En gång kombinerade jag besök i Norrköping med Algarvekusten i Portugal som vi tog oss till med flyg från Skavsta, sen åkte vi vidare med tåg till Lissabon och avslutade i Stockholm efter flyg till Arlanda. En annan gång kombinerade jag Paris med den gulliga staden La Rochelle vid atlantkusten via höghastighetståget TGV. På väg hem från Australien stannade vi till några nätter i Dubai. Ett höstlov kombinerade vi Cypern med Aten. Före barnen reste vi en gång till Söderhavet med stopp i både New York och Los Angeles. Jordenruntresan var ju också en slags kombinationsresa, liksom ungdomens tågluffar i Europa och flyg- och bussluffar i Sydostasien. Och ja, jag har fler exempel men tror jag stannar där. Du fattar ändå. Det är fullt möjligt att välja mer på en resa än du kanske först tänkt. Att välja till isället för att välja bort.
Bilderna är alla från vår resa i augusti i år. Överst tre damer i folkdräkt som fotograferades på Hauklandstranden i Lofoten, Norge. Sedan en bild från Tomtebo, Östergötland där min pappa bor. En fjällvy från Abisko i Lappland. En spårvagn i Oslo. Och en solnedgång i Alghero, Italien

2 kommentarer på “Kombinera mera!

  1. Väldans bra med utskrifter! En gång när vi kom till hotellet i Paris möttes vi av beskedet att hotellet var fullbokat, det fanns inget rum till oss och ingen bokning. Jag la min utskrift på bekräftelsen på disken och en kvart senare hade vi ett rum.

    1. Precis! 9 gånger av 10 är utskrifterna onödiga men då och då händer det att någon påstår att det inte finns någon bokning. Då tycker jag att det är väldigt skönt att ha allt på papper! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s