mitt jobb

Skönt att det är över


I fredags hävde vi äntligen kokningsrekommendationen för dricksvattnet i Maglehem. Det har varit en nästan orimligt seg och långdragen kamp mot bakterierna. Men nu är den över!

Boende i Maglehem kan äntligen använda vattnet som vanligt igen. Det var vid en rutinkontroll den 17 september som det upptäcktes bakterier i Maglehems dricksvatten och en kokningsrekommendation utfärdades. Nu, efter drygt två månader, visar provsvaren att dricksvattnet är okej igen. Det känns skönt att vi till sist kan se resultat av våra åtgärder.

Bakterierna som hittades i Maglehems dricksvatten var fekala, det vill säga tarmbakterier från människor eller djur. Vår huvudteori är att bakterierna tog sig in från naturen via regn kring ortens dricksvattenreservoar. Efter felsökning påbörjades ett omfattande jobb med att täta reservoaren och undersöka övriga ledningsnätet. Efter drygt två veckor visade vattenproverna att de ursprungliga bakterierna var borta, men att andra problem hade uppstått. Vi har inte kunnat omsätta vattnet och underhålla systemet på det sätt som krävs när reservoaren har varit bortkopplad. Trots att vi uppgraderade styrtekniken på vattenverket, så fick vi problem med annan bakterietillväxt i ledningarna. Den ursprungliga föroreningen var såklart stor orsak i detta, men tekniken är omodern och ledningsnätet är underdimensionerat. Det inverkade tyvärr negativt på våra förutsättningar att lösa problemet.

Kokningsrekommendationen i Maglehem varade i 68 dagar. På kommunen arbetar vi nu med hur Maglehems huvudledningar kan uppgraderas för bättre dricksvattensäkerhet och för att tryckproblemen ska försvinna. Ombyggnationen planeras att starta under 2019.

Bilden ovan är från ett besök vid den aktuella reservoaren tidigare i höstas.

2 reaktioner till “Skönt att det är över

    1. Ja. Det var inte roligt. Alls. Vi hade en liknande händelse här för två år sedan där hundratals personer blev sjuka i två byar. Och det det också tog mer än två månader att bli av med alla bakterier. Jättejobbigt för både kunder och personal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s