resor

Att tycka annorlunda om ett resmål


Gunilla Yourstone skriver idag på sin blogg,4000 mil, om när ”alla andra” har en HELT annan bild av ett resmål. Hon undrar: ”Har något av det här också hänt er?

Hyllas
Antingen en ort som hyllas om och om igen på reseforum av olika personer, men man själv som redan besökt resmålet fattar verkligen ingenting. Det fanns väl inget varken vackert eller trevligt där?

Inte gillas alls
Eller åt andra hållet. Man besöker en plats och tycker att det här var ju helt kanon. När man kommer hem får man höra om massor av människor som inte alls gillar det.” Sedan exemplifierar hon med en rad av upplevelser där hennes upplevelse inte stämt med den bild hon fått av andra.

Ja, det där har så klart även hänt mig.

Jag älskar Egypten! Som många hatar. Hotellen vid Röda Havet är inte så kul. All Inclusive och så. Men snorklingen är fantastisk och hela Nildalen är underbar! Visst. Försäljarna är mer ”på” än i något annat land jag besökt. Men vilket myller! Vilka landskap! Och framförallt: helt enastående historiska lämningar!

Och åt andra hållet : La Pelosa är en strand på Sardinien med rykte om sig att vara Europas bästa ”som i Karibien”. Har sällan blivit så besviken.

La Pelosa, Sardinien

Berlin och London
Gunilla skriver också om vädrets betydelse och hur hon blivit besviken på Berlin som hon upplevde som en väldigt grå stad. Mycket på grund av vädret. Samma upplevelse har jag av Berlin som så många människor jag känner hyllar. Men jag har också haft otur med vädret de gånger jag besökt staden.

London, däremot, som ju är känt för sitt regniga väder. Där har jag aldrig haft annat än tur med vädret. Staden har badat i solsken. Vilket nog gör att jag bär med mig en mer positiv bild än den gängse.

6 reaktioner till “Att tycka annorlunda om ett resmål

 1. Sen så finns det de resmål de flesta är eniga om – Sunny Beach vet du :) Men sant att annat än själva resmålet påverkar synen på det. Just vid Sunny Beach fick sonen soleksem med allt vad det innebär och jag själv blev sjuk av ett mögligt hotellrum (reagerar ofta kraftigt på just mögel), lägg till att vare sig hotellet eller resebolaget var särskilt benägna att hjälpa till med rumsbyte (vilket jag fick till slut, men ändå). Det KAN ha påverkat min syn på Sunny Beach en del :)

 2. Jag är inte så berest (ännu), de gånger jag har lämnat de nordiska länderna kan jag räkkna på ena handens fingrar. När jag får för mig att åka någonstans gör jag ofta research.

  Kontrollfreaket i mig vill ta reda på ALLT.

  Ibland slutar det med att jag till och med gör upp kartor över allt från de allmänna toaletterna till de högst rankade restaurangerna. För det mesta är jag nöjd när jag återvänder hem igen. Jag blir liksom inte överraskad.

  De gånger då jag INTE håller på så här är jag oftast väldigt nöjd när jag kommer hem. Allt blir en överraskning och jag har inga förutfattade meningar om något. Men det har nog att göra med mig och min personlighet och jag inser att man kanske inte beger sig till andra sidan jorden utan några förberedelser alls. :)

 3. Jag kommer att tänka på hur det var när mina syskon tågluffade en gång tiden. Jag har säkert skrivit det någon gång redan. De reste ungefär samma rutt och skickade många vykort. Min bror beskrev orterna som vackra, intressanta, underbara, m.m. Min syster däremot såg bara smuts, tristess, och elände.

 4. Absolut är det så att man har förväntningar på ett resmål man åker till..man betalar ju för att få en upplevelse och vill därför ha en trevlig skön semester. Jag är inte så himla berest så jag har inte så många ställen att jämföra med. Ett ställe som jag inte kommer åka till igen är Turkiet. Mycket för att upplevelsen där blev katastrofal från början ..
  Vi hade höga förväntningar inför denna resa ..och så började det helt fel. Kom till ett hotell med all inklucive för vi skulle denna gång inte laga egen mat utan bara vara där och lata oss..tänkte vi. Första och sista gången vi åkte på all inclusive. Kom fram mitt i natten trötta och ville bara gå till våra rum för att sova…men de sa då att våra rum inte var färdiga utan vi skulle få vänta nere i matsalen där vi skulle få lite te och tilltugg så länge.
  Vi protesterade men de var eniga om att rummen var inte färdiga än ? Så kom det 2 busslaster med ryssar..de fyllde hela foajen och de fick minsann sina rum ????
  Sen fick vi våra och de vart utspridda i det stora hotellet långt ifrån varandra …vi och en annan familj i vårat ressällskap fick samma rum ? Förvirrat!! Sen fick vi ett rum med bara en dubbelsäng ingen säng till dottern..ett liten rum där vi knappt fick in resväskorna. Där kom de och ställde in en liten extrasäng oxå så vi knappt kunde gå i rummet.
  Gissa om vi bodde kvar där?? vi krävde att få byta redan på kvällen men det gick inte för ingen reseledare var ledig.
  Åt frukostbuffe efter att vi pratat med en reseledare och fått lov att byta till ett annat hotell närmare Alanya..ett mycket bättre lägenhetshotell med mycket större ytor att röra sig på. Allt frid och fröjd en natt sen började magsjukan..alla i resesällskapet låg och kräktes utan jag nästan hela veckan vi var där. Många många var sjuka på hotellet och varje morgon fick vi träffa reseledarna för att reda ut en det ena en det andra..vi hade ju betalt för all inclusive tex och hade inte räknat med att betala för mat alls ..så vi fick tillbaka dotterns biljettpengar ..vi tror att det var buffen på lyxhotellet som vi åt av en gång som spridit någon smitta.
  Vi såg inte mycket av Turkiet ..jo poolen och havet nedanför ..för vi vistades mestadels på hotellområdet..2 kvällar var vi inne i Alanya..
  Blev lurade på pengare av en taxi chaufför..ja som du förstå så var hela resan katastrof från början till slut.
  Mitt favoritställe däremot är Kreta ..på den ön har jag varit många gånger där trivs jag och kan koppla av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s