instagram · resor · sociala media

Är Instagram och Facebook en lyxfälla?

Jag hittade nyss ett inlägg på en blogg som hade rubriken ”Min semester kostade 100 000 kr”. Och jag börjar fundera på om Instagram och Facebook är en lyxfälla. Jag lutar åt att svaret är nej, inte för de flesta, men det finns en risk att vissa låter sig ryckas med.

PT-Fia skriver: ”Jag tänker på hur vi konsumerar. Hur allt verkar så normalt på Instagram. Det är inget konstigt att ha nya kläder på varje bild. Det är inget konstigt att dricka skumpa flera gånger i veckan. Det är inget konstigt att ha ett helt flöde med semesterbilder. Det är inget konstigt att ha tio märkesväskor. Det är inget konstigt att tänka att världen är ens lekplats. Allt är så normalt. Och jag är själv inte oskyldig såklart. Vår bröllopsresa till Maldiverna kostade 100 000:-. Då tog jag en utdelning från mitt bolag och bekostade den största delen…”

”Är det så?” tänker jag, ”att många konsumerar mer än rimligt mycket för att imponera på sina vänner och andra genom Instagram och andra sociala medier”?

Kanske tar de stora lån för att få det att gå runt? Eller stora utdelningar från en firma? Pengar som kanske hade behövts för investeringar eller som en reserv till sämre tider?

Jag tror att de flesta har klart för sig att det andra visar upp via sina sociala medier är upp-sidan av tillvaron. Någon kanske lägger sina pengar främst på resor (🙋🏻) och kan då posta många bilder från världens hörn. Någon annan lägger pengarna på handväskor och visar då kanske upp dem. En tredje har en sommarstuga och älskar att fixa med trädgården där och då blir det mycket sådana bilder.

De flesta gör inte detta, tror jag, för att imponera på andra utan för att dela med sig av sina glädjeämnen i livet. Men för den som har svag självkänsla och lätt låter sig påverkas av hur andra lever sina liv och dessutom vill köpa sig status för pengar är det nog lätt att ryckas med och lägga resor till handväskor och sommarstugor, bilar och mer därtill. Förköpa sig på rubbet och landa rakt i lyxfällan med lån som inte kan betalas tillbaka.

Men är detta egentligen så väldigt annorlunda mot om dessa jämförelser bara hade gjorts som förr? Vid fikaborden på jobbet och över staketen i villaområdena? Vissa människor har väl alltid haft en tendens att jämföra sig med summan av alla andras upp-sidor och känt ett behov av kapplöpning? Har det verkligen blivit värre med sociala medier?

Oavsett vilket så är mitt råd: Jämför inte ditt liv för mycket med andras. Gör det du vill, tycker om och har råd med. Visst kan det vara kul att låta sig inspireras av vad andra gör, men addera aldrig alla dina vänners inköp till en enda lång inköpslista för dig.

Följer du bara detta enkla råd så kommer inte Instagram eller andra sociala medier bli någon lyxfälla.

Personerna på bilden har inget med texten att göra utöver att de tar en grupp-selfie på en vacker strand i ett av världens hörn. Närmare bestämt på Ipanema i Rio de Janeiro.

6 kommentarer på “Är Instagram och Facebook en lyxfälla?

  1. Sociala medier lär inte bli någon lyxfälla för mig iaf som tur är :) tvärtom sitter jag och kalkylerar hur många fina resor jag hade kunnat få för den summan som hon la på dendär enskilda resan, med smart budget men samtidigt kunna njuta av tillvaron :) Det skulle räcka till många semesterresor för mig! Ok att det var en bröllopsresa, men ändå tokmycket pengar i min värld, om inte resan pågår i flera månader! För mig består lyxen först och främst i att överhuvudtaget kunna ha ledigt för att resa.

  2. Jag är en riktig hemmasuddare. Lägger hellre pengar på vår gård och den älskade trädgården. Visst är det roligt att se nya saker men ja.. Har inget ressug. Tur att vi är olika 😊 Jag plågar mina följare med blommor och solnedgångar – kostar gratis 😄 Fina och intressanta vyer och bakgrundsinfo ser jag gärna på men det suger inte att åka. Bilder från solande fötter, drinkar, vyer från hotell mm blir man rätt trött på och skrollar vidare. Uj så prudentlig jag låter ha ha. Men som sagt, skulle aldrig ever bli imponerad och avis om någon skulle skriva att de lagt ut 100 000 kr på sin semester. Skulle mest fundera på om människan är rätt vaccinerad. Det är ju vad som går åt att lägga plåt på uthuset 😊 Tror unga har det svårare. Det märker vi på våra tonåringar.

  3. Nej, det har inte blivit värre det där med att vilja ha det som alla andra har, det har bara flyttat in i ett nytt media som i och för sig för det med sig att de man jämför sig med har blivit så många fler. Och människor från andra delar av samhället än de man själv lever i. Jag är övertygad om att de som ständigt vill ha vad andra har gör det i vilket media som helst så nej, jag tror inte att sociala medier är nå’n sorts ”lyxfälla”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s