livet · personligt

Så gick det till när vi tog bort vår katt Drutten


Det gick inte längre. Idag blev vi tvungna att ta bort katten. Det var det bästa för alla inblandade och egentligen det enda möjliga.

Kissat ner sig
Vi fattar beslutet på måndagskvällen. Jag sitter med Drutten, som katten heter, i knät. Trots att han är lite fuktig på magen och luktar kiss. Katter är mycket renliga djur. De kissar inte ner sig. Det händer i princip inte. Men nu har det hänt. Jag tar ändå upp honom, klappar honom och låter honom vila i mitt knä en stund på kvällen, så som jag gjort allt oftare de senaste månaderna. Jeansen får åka ner i tvättkorgen sen. Just nu är det kärlek till katten som går före renlighet.

Blind
Katten har varit sjuk en längre tid. Det började i höstas med svårigheter att äta fast föda. Vid nyår fick han problem med synen. Blev blind, fick tillbaka synen och blev blind igen. Hela tiden har han tappat i vikt. Vi har varit hos veterinär och fått mediciner utskrivna. Men långsamt har han ändå blivit sämre; tunnare och mer passiv. Jag hade hoppats få behålla honom några månader till. Eller i alla fall en bit in i maj månad. Men de senaste dagarna har han blivit akut sämre. Kissat och bajsat på olika ställen i lägenheten. Det verkar inte som att han hinner, hittar eller orkar ta sig till kattlådan längre. Han verkar vara både trött och förvirrad. Rent av vinglig ibland. Det händer att han går i cirklar, men mest och helst ligger han under någon av barnens sängar och trycker. Det har blivit svårare att få i honom medicinen. Han äter mindre och mindre.

Droppen
Men att han kissat ner sig. Kissat och blivit liggande kvar i sin egen urin, det blir droppen. Så här kan vi inte ha det längre. Det är inte värdigt för vare sig honom eller oss.

Så jag tar en semesterdag och på morgonen ringer jag veterinären. De ringer tillbaka klockan nio. Då sitter jag med Drutten i knät. Han sover. Han är sjuk. Klockan tio får vi tid hos veterinären för att ta bort katten.

Himlen gråter
Anders kommer hem kvart i. Han lyfter bort Drutten från mitt knä och sätter honom i kattburen. Katten protesterar inte. Det brukar han alltid göra annars när han hamnar i buren. När vi bär ut honom till bilen gråter till och med himlen. Det regnar lätt.

Bedövningssprutan
Hos veterinären ställer vi kattburen på ett bord med en dubbelvikt grå filt. På ett annat bord i rummet brinner ett värmeljus i ett litet färgat glas. Jag får jag fylla i ett formulär som jag undertecknar att jag har godkänt att katten avlivas. Sedan kommer veterinären in och ställer några frågor om bakgrunden till beslutet. Jag berättar och veterinären informerar oss om vad som ska hända. Vi bekräftar att vi har bestämt att katten ska kremeras efteråt men att vi inte vill ta hand om askan själva. Vi öppnar buren och tar ut katten. Han är ganska lugn men börjar röra sig på bordet, lukta, och känna sig för var han hamnat. Jag tar tag i honom så att han inte ska röra på sig och kanske rent av trilla ner från bordet. Blind som han är. Veterinären tar tag i nackskinnet och ger honom en bedövningsspruta.

Somnar in i två steg
Jag tar upp Drutten och sätter mig på en stol med honom i knät. Jag får låna filten att ha i knät ifall katten skulle kräkas. Det händer att de gör det innan de somnar av bedövningsmedlet. Men Drutten kräks inte. Han låter sig klappas och tröstas medan han blir tröttare och tröttare. Efter några minuter orkar han inte hålla huvudet uppe längre och så somnar han. Än så länge sover han bara av vanlig bedövning.

Vi lägger filten på bordet igen och katten på filten. Veterinären kommer nu in i rummet med en stor spruta med blått medel i. Detta sprutar han in på två olika ställen i kattens buk. Han berättar att medlet omedelbart går upp i hjärnan och att katten därför i princip redan är död men att han kommer att andas i fem till tio minuter till. Veterinären lämnar oss att ta farväl av katten medan andningen avtar och hjärtat slutar slå. Jag klappar Drutten och pratar med honom trots att jag vet att han inte längre hör mig: ”Nu slipper du yra omkring utan att hitta, nu slipper du kissa ner dig. Du har varit världens finaste kisse, min allra allra bästa kattkompis, världens bästa kattkompis. …” Så där går jag på. Och berättar också att vi kommer att städa undan hans grejor när vi kommer hem.

”Hej då Drutten!”
Veterinären kommer in lyssnar och konstaterar att hjärtat har stannat. Han undrar om vi vill stanna en stund till med katten men jag konstaterar att vi redan tagit farväl. När vi lämnar rummet ligger Drutten kvar på bordet. Livlös. Död. Och tårarna rinner sakta ner för mina kinder. Som man fäster sig vid de små liven!

Efteråt betalar jag med kort. 1600 kronor kostade det.

35 kommentarer på “Så gick det till när vi tog bort vår katt Drutten

   1. ja läser detta med en klump i halsen tårar .. vet hur de känns ta bort älskade djur ..men vi vet också att de ej ska lida .. drutten finns för alltid hos er …

 1. Åh så sorgligt, tårarna trillade när jag läste ditt inlägg. Väldigt fint skrivet. <3 Kommer snart vara i samma situation, vår älskade katt har cancer och vi vet inte hur länge till vi får ha henne hos oss.

 2. Snart ett år sen jag tog ett beslut att låta Izzi somna in.
  Hon hade också minskat i vikt och ätit dåligt.
  Efter tre dygn på sjukhus med sondmatning samt mkt.smärtstillande,kortison, antibiotika och medicine för att få apetit ville hon intt äta själv.
  Fick flashback när jag läste din berättelse,samt det knöt sig i magen och ögonen tårades.
  Detbär aldrig lätt att ta beslutet men det är vår skyldighet gentemot våra pälsklingar.
  Nu tomhet och saknad .
  Kamar😻😿

 3. Jag vet hur det känns, sorgligt men det gick ju inte längre så beslutet var nödvändigt. Jag tänker på dig och den tomhet du kommer att känna ett bra tag framåt och de små tassarna mot golvet som du kommer att höra fast de inte finns där.
  Kram kram kram.
  💖

 4. Åååhhh vad mitt ❤️ 💔 när jag läser ditt inlägg.
  Så himla fint skrivet.
  Vi har Prinsen Skrutt som är där uppe.
  Hoppas dom möts o får busa lite
  ❤️❤️❤️

 5. Ett hemskt – men nödvändigt – beslut att ta. Minnena av egna avsked får tårarna att rinna över, tänker på er!

 6. Jag tog bort min älskade katt i måndags. Både jag och maken var med hos veterinären. Det kändes så hemskt att bestämma över en annan varelses liv. Katten var inte direkt sjuk och bara 8 ½ år. Orsaken var att han bitit mig (sin älskade matte) i benet. Det blev en allvarlig infektion med akutbesök, jättestora penicillindoser m m. För 1½ år sedan hände samma sak. Vi var inte säkra längre och det var något som inte var som det skulle med katten.
  Vid avlivningen var det på ett annat sätt med slutgiltiga sprutan. Den fick katten i vänster framben. Det gick väldigt snabbt. Det värsta var att ögonen var helt öppna med enorma pupiller även efter döden. Jag var helt förstörd redan när vi tagit beslutet och jag gråter fortfarande floder. Saknar honom så.
  I ett svagt ögonblick bestämde jag mig för separat kremering. Det kostade då 2300 kr. Vi kommer att få hem askan, som vi skall strö eller gräva ner i trädgården. Sov gott mattes pälskling.

 7. Så otroligt fin berättelse om kärlek! När ens vänner försvinner är förbannat svårt, jag väntar bara på samtalet om att föräldrarnas hund har vandrat samma väg.

 8. Fint skrivet om jobbigt ämne. Vi saknar också Drutten som vi blev kompisar med när han bodde hos oss. Tänkte mycket på vår sista tid med Mimmi och känslorna kom tillbaka. Men efter ett år kunde vi inte längre vara utan katt. Kan inte ersätta men är ändå tröst.

 9. Lille Drutten, hoppas du är piggare nu i himlen!Men är ledsen för din mattes skull, som jag förstår är ledsen och känner saknad.<3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s