livet · personligt

Vill må bra igen


Katten är död. Förändringar på jobbet. Saknad. Oro. Ångest. Nej, jag mår inte så bra just nu. Har sällan mått sämre, faktiskt.

Dåligt samvete
Samtidigt som jag medger det, ger det mig dåligt samvete. Har jag ens rätt att må dåligt, egentligen? När det finns andra som har eller har haft det mycket värre?

Vill må bra
Jag vill ju må bra igen. Vill att det ska gå snabbt. Jag brukar ju aldrig lida av ångest och oro. Vad är det här? Ska det vara så här nu?

Pallar inte
Det är mycket jag inte orkar med just nu. Simma till exempel. Pallar inte. Boka resor. Orkar inte. Listan kan göras lång.

Bäst mår jag när jag skriver egna eller läser andras blogginlägg. Eller läser en bok. Då kan jag fokusera på det och stänga ångesten ute. Läste två böcker parallellt när mitt dåliga mående drog igång. En roman och en faktabok. Men det är bara den senare jag orkar med just nu. Och då läser jag långsamt och tänker mycket på det jag läser.

Ta mig ur det här
Jag måste alltså ta mig ur det här. Och jag försöker så gott jag kan. Men hur? Fortsätta stänga ute och försöka fokusera på det positiva, som att det är vår och snart är sommar? Göra det jag orkar och tycker är roligt?

Eller måste jag kanske dyka djupare ner i ångesten och se mina demoner i ögonen innan jag kan besegra dem?

14 kommentarer på “Vill må bra igen

 1. Jag tror inte på att dyka djupare. Ta tag i nuet och gör det bästa av det, att gråta är inget dåligt det kan vara förlösande. Prata med någon som kan mindfulness eller något liknande. De kan hjälpa dig att förstå dina känslor.
  Kram
  Du klarar dig igenom det här, ta hjälp och skydda inte din man och dina söner från hur du mår. De känner och blir ännu roligare om du inte litar på att du kan berätta hur du känner för dem.
  Kram

   1. Det var bra. När jag blev helt slut och fick några panikångestattacker försökte jag hålla det hemligt för barnen och hittade på allt möjligt som huvudvärk och blodsockerfall mm. Men min dotter har berättat nu när hon är vuxen att hon var jätteorolig och förstod att jag ljög om något så hon gick och trodde att jag skulle dö när som helst.
    Kram

 2. Fokusera på nuet..även om livet känns tungt så får man försöka att greppa nuet..
  Fast jag tycker oxå att allt det som känns tungt måste få komma ut..gå ut i vitsippsbacken och sippa energin som allt det vackra ger..och släpp ut allt tungt.
  En vän sa till mig att hon går ut i skogen och sätter sig mot en trädstam och andas in kraft och mod att fortsätta ..det gjorde jag igår vandrade i skogen och hörde träden andas susande lugnande och ja det ger kraft att fortsätta med det som är tänkt.
  Inte är det enkelt precis när det känns så är tungt att inte ens det man vanligtvis tycker är roligt är roligt längre. Men håll ut det vänder igen ..
  KRAM

 3. Usch, det låter inte kul för dig nu. Jag tror att du måste känna dig fram och hitta din väg. Gör det du mår bra av för en stund. Glöm inte att andas!
  Det är faktiskt tillåtet, och helt naturligt, att ha rejäla svackor när livet förändras. Fast, som du är inne på, den som har svårast att tycka det är okej är en själv!

 4. Ja, du har rätt att må dåligt. Att jämföra sig med andra är aldrig bra. Oavsett om det gäller hur man mår psykiskt, yrke, antalet länder man besökt eller lön osv Sedan hanterar vi alla olika hur vi ska göra för att må bra för stunden eller på längre sikt. Försök, så det gott det går (lättare sagt än gjort) att lägga fokus på det som får dig att må bättre för stunden.

 5. Att sörja tar sin tid. Är det då oroligt på andra fronter dessutom tänker jag att sorgebearbetningen kan behöva ännu mer tid. Inte dyka djupare i betydelsen sikta djupare. Men att ge utrymme för och ord åt de känslor som gör ont. Och vila i visshet om att även om det är mörkaste natt nu, så gäller fortfarande devisen This too shall pass. I sinom tid. Under tiden får du smaka på uttrycket att vara varsam mot dig själv, och för dig definiera vad som ligger i detta.

 6. Jag har varit inne i den berömda väggen och utifrån den erfarenheten säger jag: gå och prata med någon, vänta inte! T ex kan kurator på vårdcentral vara en bra kontakt. Jag önskar att jag gått iväg tidigare än jag gjorde för ju längre man väntar desto längre kan vägen bli tillbaka. Lyckligtvis lärde jag mig en läxa så några år senare när jag fick bröstcancer gick jag iväg direkt och fick hjälp som gjorde att jag tog mig igenom det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s