#1. Svenska begreppet ”flygskam” går på export
Forbes är en amerikansk affärstidning. De skriver nu om det svenska begrepp som fått luft under vingarna på senare tid: ”It’s easy to understand why the term “flygskam” was coined in the land of ABBA and Ikea.” Detta i en krönika där författaren, som är från Nederländerna, undrar om det svenska ordet kommer att bli ett buzzword inför årets sommarsemestrar.
Texten inleds med påståendet att flygresor, som nyss sågs som coolt, snabbt förlorar sin charm allt eftersom begreppet ”flygskam” lyfter runt om i Europa. Och avslutas med påståendet att ”flygskam” och även ”tågskryt” nu kan läggas till raden av skandinaviska ord, som ”lagom” och ”hygge” som numera används internationellt.
#2. Britter beredda att sluta flyga
Också i Storbritannien har flygandet börjat ifrågasättas. Även om rubriken på en artikel på Sky News säger motsatsen så måste rimligen slutsatsen av den undersökning som artikeln refererar till bli att det nu är många som är beredda att ändra sin livsstil för klimatets skull. 28 % anger att de är beredda att sluta med eller kraftigt reducera sitt flygande (19% flyger inte redan som det är) och lika många (28 %) är beredda att dra ner på sitt bilåkande medan 40 % är beredda att dra ner på sin köttkonsumtion. En knapp majoritet är dock fortfarande inte beredda att överhuvudtaget ändra sin livsstil för klimatets skull, vilket artikeln fokuserar på. För min del bedömer jag dock att det endast är en fråga om tid innan siffrorna är de omvända.
#3. Så bra var SAS-strejken för klimatet
På tal om att sluta flyga så har SAS tvärt om börjat flyga igen. I torsdags kom parterna överens och SAS flygningar har nu rullat igång som vanligt igen. Enligt en artikel i Expressen har flygbolaget förlorat minst en halv miljard kronor i reda pengar på strejken och dessutom en hel del av sitt förtroendekapital.
Redan tidigare i veckan har samma tidning berättat att en enda strejkdag motsvarade en minskning av utsläpp lika med 2 600 bilar som (inte) kör varsitt varv runt jorden. Och att två strejkdagar har 100 gånger större effekt för klimatet än SAS biobränslesatsning. Expressen citerar i sin tur tidningen UNT som har räknat på SAS-strejkens positiva effekter på klimatet. Totalt ska det röra sig om minskade utsläpp på omkring 12800 ton koldioxid per dag som strejken pågick.
Baserat på de siffrorna bör strejken totalt ha sparat ca 90 000 ton utsläpp, vilket då ungefär motsvarar knappt en femtedel av de årliga utsläppen från Värtaverket i Stockholm.
#4. Transportstyrelsen spår att flyget minskar 5% i år
TravelNews rapporterar att Transportstyrelsen nu progostiserar en nedgång i flygtrafiken för första gången på tio år. Transportstyrelsen vill dock inte förklara nedgången med förändrat beteende hos resenärerna beroende på klimatdebatten, utan hävdar att det beror på ett tillfälligt ändrat konjunkturläge och att flygandet kommer att öka igen nästa år. Med tanke på att flygandet sjönk med 6 % redan under årets första tre månader (statistiken för april har inte kommit än) så ser det ut att vara en väldigt försiktig prognos när Transportstyrelsen spår en nedgång på bara 5 % för helåret.
#5. Försäljningen av tågluffarkort ökar med 90%
Flera medier har i veckan rapporterat om att tågluffandet fortsätter att öka. Under förra året ökade försäljningen av tågluffarkort med 60 procent totalt i Sverige. Och under 2019 års fyra första månader ökade försäljningen med ytterligare 90 procent jämfört med 2018. Om detta skriver bland annat SVT.
Det finns en oro att kapaciteten i tågsystemet, särskilt genom Danmark, inte kommer att orka med den ökande efterfrågan och att folk kommer att tröttna. Vi får hoppas att det inte blir så utan att efterfrågan och kapacitet kan fortsätta att öka i någorlunda takt med vart annat.
—
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Veckans rubrikbild föreställer en ek fotograferad från tåget här hemma i Blekinge i veckan.
Men nog är det trist att det ska handla om skam och skuld…
Jag gillar inte begreppet ”flygskam” alls och du skulle bara veta hur vissa antiflygpersoner uppträder på Twitter. :(