resor

Klocktornet i Karlshamn

klocktornet
I kvarteret norr om kyrkan i Karlshamn byggdes detta fristående klocktorn på 1790-talet. Kyrkan heter Carl Gustafs kyrka. Den uppfördes redan hundra år tidigare; 1680-1704.

Det nuvarande klocktornet har haft en föregångare, belägen på samma plats. Det började byggas 1760 och var av trä. Det förstördes i en eldsvåda 21 augusti 1790 och strax därefter beslutades om det nuvarande stentornets uppförande.

Varje vardagsmorgon klockan 08.00 och kväll klockan 19.00 ringer klockan i tornet. Dong, dong, dong…

10 kommentarer på “Klocktornet i Karlshamn

  1. Tack för info och det fina fotot. Jag gillar sådana traditioner och minns Ystads tornväktare.
    Det var ett tag sedan jag var i Karlshamn. En mysig liten stad vid vatten, som jag alltid älskar att ha vid min närhet. Nu blev jag nostalgisk. En gång var jag hemligt kär i en tjej i IF Udd. Finns friidrottsklubben kvar tro.

  2. Binge-bången!!! Så kallade jag klockstapeln när jag var barn….
    Blev så glad när jag av en slump hittade din blogg med bl a Karlshamnsbilder! Jag har tillbringat alla min barndoms somrar i Karlshamn, på Kyrkogatan där min farmor och farfar bodde i nr 29. Huset är numera rivet men på den tiden, 1958-ca 1973 hade min far och farfar först plåtslageri och sedan antikvitetsaffär där. Kanske någon som minns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s