jul · klimat · miljö · resor

Australien-granen och bränderna som härjar ”down under”


Det finns stort och det finns smått. Viktigt och oviktigt. Låt oss börja med det andra. Jag är egentligen ”team äkta gran”. Gärna kungsgran. Även om de vanliga svenska luktar godare. Men kungsgranarna är fylligare. Plastgran kunde jag länge överhuvudtaget inte tänka mig.

Men sedan 2012 har vi en liten bordsgran av plast med påklistrade guldfärgade juldekorationer. Den kommer ofta fram redan till advent. Vi kallar den ”Australien-granen”. Den är nämligen inköpt i Sydney.

För att få med den hem köpte vi en jättestor resväska billigt på en kinesisk marknad i den australiensiska storstaden. Väskan rymde även ett strandkricketspel som ett av barnen fått i julklapp.

Den väskan använde vi sedan i flera år på nästan alla resor innan den gick sönder förra året. Då köpte vi en ny av dyrare märke. Den höll inte ens ett år. Så nu har vi en ny storväska igen.

Men granen från Sydney har vi kvar. Även om den är lite tilltufsad tycker jag fortfarande om den. Ska vi inte resa utomlands över julen, som förra året när vi firade i Istanbul och på Kuba, köper vi en äkta gran också. Årets skymtar du i bakgrunden på bilden ovan.

Har du också en eller flera juldekorationer som du köpt på någon resa?

De här dagarna tänker jag annars mest på Sydney för bränderna som härjar där. I går brann en hel liten småstad ner till grunden, som ligger 10 mil sydväst om Sydney. Stadens 400 invånare hade evakuerats och klarade sig med livet i behåll, men hela den plats på jorden som var deras är nu borta. Tidningen Sydney Morning Herald har publicerat en artikel om hur några av invånarna har återvänt för att se ruinerna.

Gabriel, 16, tittade på vad som var kvar i hans sovrum och pekade på vad han tror var hans lampskärm och brända säng. ”Jag kan inte säga någonting,” sa han. ”Jag hade böcker – läroböcker, nallebjörnar som var 20 år gamla och troféer.”

Röken från elden är ett problem i Sydney och den befaras nu störa en planerad kricketmatch mellan Australien och Nya Zeeland till nyår. Stort och smått. Viktigt och oviktigt. Vilket som är vad sitter i betraktarens öga.

Hela Australien har dessutom noterat värmerekord de här senaste dagarna, trots att de bara är i början av sommaren än.

Men deras premiärminister for till Hawaii på semester när hans land brann. Han har nu kommit tillbaka men bara för att slå fast att han anser att Australien redan gjort tillräckliga åtgärder för klimatet. Och Trump har aldrig förstått vinden.

Nej Australien har inte gjort tillräckligt och det har inte USA eller du och jag heller. Vi har inte ens påbörjat arbetet än. Inte i någon omfattning att tala om.

Men låt oss pausa frustrationen nu, vi som till skillnad mot invånarna i den nedbrunnas staden Balmoral faktiskt har möjlighet att göra det. Låt oss fira jul och nyår i någon slags lugn och ro. Med eller utan Sydney-gran. Och låt oss sedan komma tillbaka och med nya krafter och försöka rädda världen i ett nytt decennium. Kanske till och med på riktigt den här gången. Vem vet?

Men först, trots allt:

God Jul och Gott Nytt År!

9 kommentarer på “Australien-granen och bränderna som härjar ”down under”

  1. Verkligen tragiskt med bränderna i Australien. Hade planer på att resa dit i nyår men så blir det inte. Köper mycket pynt på resor men någon gran har jag inte lyckats få med mig hem. GOD JUL!

    1. Nyår i Sydney är normalt fantastiskt (men bör planeras noga i förväg). Skönt ändå att du inte ska dit just i år med tanke på omständigheterna. Kul med julpynt från resor. God Jul!

  2. Så hemskt detta med bränderna … och visst måste vi alla göra mer för att rädda vår jord.
    Tittar in för att önska dig en God Jul!

  3. Bränderna i Australien är förfärliga – liksom mycket annat elände i världen. Vi får arbeta för och tro på att det kan vända och bli bättre. Enstaka julpynt som bärgats hem från annat land finns, t ex en vansinnigt ful, flygande ko med glitter och röd hatt. Det är julpynt, men något oklart vad kon egentligen har med julen att göra och det är också högst oklart varför vi ens köpte den. Men hänger här hemma över jul gör den … Jag önskar dig och din familj en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

  4. Hemskt med bränderna! Nej någon julprydnad har inte hängt med från resorna. Men så kommer jag på, älsklingspepparkakan från Tjeckoslovakien, en väldigt vacker häst som hänger på väggen året om. Den har sonen just lagat, för den föll i sär, men nu får den hänga med ett tag till, hoppas att den håller.
    God jul och gott nytt år Inger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s