blogg · coronan · resor

Nej, stockholmare – ni ska inte resa hit nu

– Krönika –

Blekinge är ett vackert landskap. Inte minst så här på våren när bokskogen slår ut, vattnet är klart, vädret fint och solnedgångarna vackra. Men Stockholm är också fint så här års. Och ni som bor där ska stanna i huvudstaden just nu, om det inte är alldeles nödvändigt att åka någon annanstans. Och vi som är resebloggare tycker jag har ett särskilt ansvar att inte snurra runt i landet just nu och dra smittan med oss.

Igår läste jag om en resebloggare som är på väg till Blekinge den här helgen. En ren nöjesresa så vitt jag förstår. Ta tåget hit och hälsa på en kompis samt passa på att besöka ett av landskapets mest kända besöksmål. Såvitt jag förstår utgår resan ifrån Stockholm där personen ifråga bor. Om jag tycker att det är lämpligt? Mitt svar är ”nej”. Jag tycker inte att någon stockholmare ska ge sig ut på nöjesresor till andra delar av landet just nu. Och särskilt då inte till de län som är minst drabbade så här långt. Utöver Blekinge ingår till exempel Gotland och Skåne i den gruppen.

Och eftersom resebloggare många gånger inspirerar andra i både val av resmål och i resemönster har vi ett extra stort ansvar här. Passa gärna på att visa upp din hembygd för att inspirera andra till utflykter i sin hembygd. Berätta gärna om reseminnen och reser du drömmer om att göra i framtiden. Men dra inte land och rike kring just när coronapandemin kulminerar. För om många gör så har vi ju inte alls nått kulmen än. Då fortsätter det att bli värre. Och vem vill det?

Folkhälsomyndigheten avråder från att stockholmare ger sig ut på resor i landet fortsatt. Det finns en anledning till det. Det finns beräkningar som tyder på att vid ungefär den här tiden så är ungefär var fjärde stockholmare smittad av coronaviruset. I Blekinge bedömer jag att det kanske är en promille som är smittade. En tiondels procent. Kanske mindre. Eller högst två. Det gör alltså  på riktigt skillnad för smittskyddsläget om det kommer en massa stockholmare hit just nu. Och samma sak gäller för flera landsdelar.

Och vad gör du om du sitter där på tåget – eller på ett hotellrum eller en restaurang – i en annan del av landet och börjar hosta och känna dig febrig? Hur tar du dig hem då utan att smitta andra? Och har du då vett nog att skämmas?

Det är illa nog att situationen är som den är i Stockholm just nu. Och risken är att det håller på att bli värre där. Inrikesministern har sagt åt stockholmarna att skärpa sig. Det gällde trängsel på restauranger och uteserveringar. Men det skulle lika gärna kunna gälla resebloggande stockholmare som reser runt i landet just nu.

Ja, det är sant att om inte ett vaccin kommer snabbt nog så kommer många att bli smittade också här nere. Även om det sker senare. Och en andel av dem/oss kommer att dö. Precis som i Stockholm. Men det är inte bättre om vår och resten av landets vård krisar exakt samtidigt som den i Stockholm. Det är sämre. För då kommer inte skyddsutrustning och andra resurser som det råder brist på att räcka till. Och då dör ännu fler än nödvändigt. Både ute i landet. Och i Stockholm.

Visst kan jag fundera över de nästan extremt flacka kurvorna i Blekinge och Skåne , liksom i vissa länder. Är de enbart en fördel? Vad innebär de på sikt? Förhoppningsvis att färre hinner dö innan vaccin finns och smittan stoppas. Om det nu blir något vaccin. Men också en ökad risk för ett senare kraftigt utbrott. Och att vi får ytterligare perioder med restriktioner. Perioder som kanske Stockholm slipper. Men för den skull vill jag inte hellre ha ett stort utbrott nu – samtidigt med Stockholm. Absolut inte.

Förutsatt att jag ändå ska bli smittad förr eller senare – och förutsatt att jag överlever – och oddsen är ju ändå riktigt goda för det – kan jag för egen del känna att det vore lika bra att få sjukdomen överstökad. Men det är ju inte de egna önskningarna det handlar om här. Om jag blir smittad onödigt tidigt – sett ur ett samhällsperspektiv – kommer jag bidra till att smittspridningen blir mer explosiv och att vi inte klarar att ”plana ut kurvan”. Därför drar jag mitt strå till stacken, tvättar händerna, håller avståndet till andra, jobbar hemifrån så mycket jag kan och avstår ifrån att nöjesresa till andra delar av landet. Jag hoppas och tror att de flesta, både stockholmare och blekingar, gör likadant. Även om det känns drygt. Och även om de, liksom jag, hoppas att detta, den värsta fasen, snart är över.

Men om många skiter i råden och istället ser till egen nytta och nöje så blir det ju inte så, och då komer ju alla peka finger åt Sverige, och så blir det väl som i Italien nästa gång. Utegångsförbud som bevakas av polisen. Det vore ju en aning surt. Minst sagt. Och ännu värre för både den psykiska hälsan och ekonomin än den mjukare svenska linjen. Där vi bland annat tillåts gå ut i närmaste skog och njuta av naturen. Och gå på restaurang om vi kan undvika trängsel. Så. Betydligt bättre om vi kan fixa detta och istället bli ett föredöme för andra till nästa pandemi. Eller nästa våg av den som pågår nu.

Men då är det oss det hänger på!

Jo, Blekinge är vackert. Men Blekinge finns kvar. I sommar, i höst och nästa vår. (Ja, du kan lika bra hoppa över vintern – den är inte mycket att ha här nere.) När den här skiten är över är ni alla hjärtligt välkomna hit. Vi gillar turister i vanliga fall. Och här finns gott om plats för fler.

Men kom inte just precis nu.

859002b7-0856-450f-9489-63df20d67981

90032e70-e46e-474f-9121-10eaf6401fa7

dfa35321-ae1d-4055-aa09-b45c0a1d6551

12 kommentarer på “Nej, stockholmare – ni ska inte resa hit nu

 1. Bra skrivet! Jag är ju österlening från början, har familj och vänner kvar där. Och varken Simrishamns kommun eller region Skåne är dimensionerade för den ökade befolkning de har på lov och under sommaren av i huvudsak tillströmmande stockholmare. Så ja, vänta. Inse allvaret. Man behöver inte prata så mycket om att dö som hur oerhört smärtsam Covid-19 är enligt de som klarat sig igenom. Det vill i alla fall jag slippa.

 2. Res inte överhuvudtaget om de inte är nödvändigt. Allt det vackra får ni se senare! Trist, men verklighet. Ni ska vara glada att ni har det så fritt i Sverige jämfört med andra länder. Missbruka det inte!
  Trevlig helg till alla er som håller er hemmavid!

 3. Tror iofs att ”res inte i onödan” är en uppmaning till hela landet. Så är med dig i sak – stanna hemma är bra nu, rätt – men ”stockholmare”. Det där kan man ju bara lägga ner känner jag. Fler antal i Sthlm ja men inte förhållandevis jämfört många andra ställen. Vi behöver inte mer vi och dom i detta, vi behöver en massa Vi.

  1. Jo, förhållandevis betydligt fler i Stockholm jämfört med alla andra ställen i Sverige just nu. Det är ett kostaterande, men självklart inte menat som någon anklagelse mot dem som bor och/eller jobbar i Stockholm. Men de som gör det bör vara extra försiktiga i nuläget så att smittspridningen dämpas så mycket som möjligt. Och ja, resor land och rike kring bör vi alla avstå ifrån just nu.

   1. Med förhållandevis menar jag i relation till antalet invånaren. Inte antal i relation till antal i ett landskap eller stad med många färre invånare.

    Mina vänner i Dalarna (som jag är ifrån) har varit betydligt mindre försiktiga och även fler varit sjuka etc. Jag tror uppmaningen ”stockholmare” gör mer ont än nytta, både i budskap och i ökad polarisering vilket egentligen är det jag reagerar mest på.

   2. Jag förstår hur du tänker och mitt syfte här är verkligen inte att bidra till någon polarisering, men jag har ritat kurvor per 1 M invånare också. Och faktum kvarstår. Endast Sörmland är i samma storleksordning som Stockholm. Och sett ur Blekinge-perspektiv är det länet närmast en del av Storstockholm.

 4. Vi ska alla hålla oss i skinnet och inte dra ut på resor kors och tvärs över landet. Vi längtar, det kan vi säkert vara överens om. Vi vill, även det kan vi säkert vara överens om. Men vi ska inte och det hoppas jag också att vi alla är överens om. Detta är segt. Fruktansvärt segt. Men vi måste härda ut för allas skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s