blogg · månadens blogginlägg · resor

Sommarens 9 mest intressanta blogginlägg om resor

Då var det dags för mig att lista de bästa blogginläggen om resor igen. Utan inbördes ordning.

Men jag har fortsatt svårt för att få tummen ur med dessa listor i år och därför täcker sammanfattningen den här gången tre månader, hela sommaren 2020. Från juni till och med augusti.

1. Karriärbyte

Det är den bloggande reseledaren med en förkärlek för de där länderna i Centralasien som ibland skämtsamt kallas Långtbortistan, Johnny, som på sin blogg Johnnybajdzjan nu berättar att han ska plugga till lärare: ”Jag ser fram emot det. Det kommer bli kul. Samtidigt en utmaning. Och lite sorgligt. För jag hade ju inte gjort det här annars. Omständigheterna bestämmer, och jag kan inte vänta längre nu. Min gamla bransch kommer nog inte i gång igen på ett bra tag ännu. I alla fall inte den sortens resor jag brukat göra, med många länder och gränsövergångar.”

Jag tror att Johnny och många andra frilansare i resebranschen gör klokt i att byta bransch just nu och jag önskar honom lycka till med studierna. Samtidigt hoppas jag att han ändå fortsätter blogga om de där annorlunda resmålen.

2. Längtan dit där själen skrattar

Lisa med bloggen Let’s Go Explore skriver om hur hon på väg till jobbet kommer förbi Stockholms centralstation och hur det då kommer över henne. Hon skriver: ”Just nu finns inget vara på väg. Jaja, såklart jag kan ta tåget och åka inom Sverige och åh så mycket fint vi har men… nej. Jag kan känna starka känslor och omsvepas av tillfällen, upplevelser och vyer men det är inte samma sak. Friheten inte lika stor, kittlet inte i närheten så starkt.” Hon längtar utomlands: ”Jag längtar efter att steg på en tågstation betyder att på riktigt vara på väg, eller känslan på en flygplats där alla ska någonstans och jag ska dit. I nuläget känns det inte som att bokning av någon längre resa är något alternativ överhuvudtaget och jag vet var min själ skrattar och den gör inte det här och nu.”

3. Men fan ta den som åker utomlands

En bloggare som ändå har vågat sig utomlands är Daniel med bloggen Flying Dryden. Han har varit i Rom. Som för övrigt råkar vara en av mina två favoritstorstäder i världen. Ett bra val, alltså, enligt mig. Där smittläget dessutom varit bra så här långt. Men Daniel skriver:

”Det har blivit diverse diskussioner på nätet och med nära och bekanta det senaste. De har på något sätt, antingen rakt ut eller diffust mellan raderna, uttryckt sitt tydliga missnöje över vårt beslut att åka.”

Han skriver också att om man ska dra iväg någonstans så krävs det att man läser på. Samt: ”Med nyhetsrubriker som de om Tylösand så skäms jag så klart inte ett dugg över Rom-resan. Ja, jag vet att stan står kvar även efter pandemin. Men det gör Tylösand också.”

4. Bergsbyarna – på väg bort

Ia, som är ”mitt i livet”, på Kreta, skriver om byar som tynar bort och förändras. På Kreta i Grekland och på Österlen i Skåne. Om avfolkning, utseende, arv och ansvar. Hon beskriver hur byarna på Kreta traditionellt inte ser ut som de på Santorini:

”Traditionellt är husen på Kreta stenhus med dörr och fönsterluckor av trä i brunsvart färg. Att putsa husen kom senare och på Kreta är det vanligt med mjuka pastellfärger som gult, aprikos, blått, grönt vilka jag tycker mycket om för det ger bebyggelsen liv.” Och: ”Jag har varit på Santorini och det kändes som att gå in i en teaterkuliss. Jag minns att jag tänkte ”bor det människor här?”. Jag undrar hur mycket det fejas, repareras och målas där i februari-mars. Vi har några sådana byar här på Kreta också.

För min del tycker jag om de vanliga, enkla byarna som inte gör sig till utan bara är. De hälsar välkommen utan frivolter och det finns en känsla av verkligt vardagsliv. Prästen spelar tavli med några på torget, en kvinna sitter på en trappa och stickar, några barn spelar boll i en gränd.

Men byarna är på väg att försvinna!”

Hon avslutar med en jämförelse med Österlen, där hon kommer ifrån som hon redan tycker har genomgått den förändring som stora delar av Kreta står inför. Intressant. Läs!

5. Vandra runt hela Englands kust

Om du gillar att vandra så kommer du snart att ha ännu en anledning att resa till England när det blir resvänligt igen. Det skriver Charlotta på sin blogg ”Bara Brittiskt”. Där förbereds nu nämligen vad de själva kallar ”världens längsta kustnära vandringsled”.

Charlotta skriver: ”Runt 4500 kilometer lång (2800 miles) blir leden i sin helhet och ja, den kommer att gå längs hela Englands kust, så nära havet som kusterosion, militär och annat tillåter.”

Enligt Charlotta återstår det 40 % av de planerade lederna som det kommer att ta ett par år att färdigställa.

Vilket kul projekt! säger jag.

6. Sørlandet i Norge

Det finns delar av vårt grannland i nordväst som jag knappt ens hört talas om. När jag ser på Tinas bilder i hennes inlägg om en resa till Sørlandet tänker jag att om dessa landskap funnits i Sverige hade vi tyckt att de var väldigt kuperade och fantastiska. Men med norska mått mätt så ser det relativt flackt ut. Men ändå mycket vackert. Tina skriver bland annat:

”I Tjøme tillbringade vi vår första semesterkväll och natt. Vid Verdens Ende. Ljumma vindar och orangerosa solnedgång, varma röda granitklippor och ett lugnt hav. Det är ändå något speciellt när solen går ner någon timme innan midnatt men det blir aldrig riktigt nattsvart. Midnattssolens land gör sig påmind även down south.”

Tinas blogg heter World by Tina.

7. Avgiftsbelägga svenska nationalparker?

Det är Gunilla på bloggen 4000 mil som frågar sig om den avgiftslagda nationalparken – är det där vi hamnar? Hon beskriver hur det normala utomlands är att nationalparker är avgiftsbelagda. Och hur vi i Sverige är forstrade i en annan anda med mulle, scouter, skolutflykter och allemansrätt. Men att någonting har hänt. Hon skriver om massiv nedskräpning i fjällvärlden längs de populära lederna och om folk som eldar på berghällar utan att bry sig om att de spricker.

Det här är ett ämne som jag själv har funderat mycket på. Men här är det alltså Gunilla som funderar: ”Så jäkla sjukt sorgligt om det är där vi slutar med vår natur och våra nationalparker också. Med vakter, entréavgifter och kroppsvisitation efter plast. Det är upp till oss själva hur vi vill ha det. Som vanligt.”

8. Vandra på Hemfjället i Dalarna

Vill du undvika den trängsel som blivit på många håll i den svenska fjällvärlden? Då har jag ett förslag på en fjällvandring som på en och samma gång tar avstamp i Sveriges tidigaste historia om inhemsk turism och samtidigt mycket väl kan bli en viktig pusselbit i ett framtida – mer hållbart resande. Välkommen till Hemfjället i Dalarna. En okänd pärla i de allra sydligaste svenska sommarfjällen!

Det här tycker jag själv är det intressantaste – och det är definitivt det mest ambitiösa blogginlägg som jag skrivit i sommar. Och kanske någonsin. Vinjettbilden ovan är ifrån det inlägget, liksom dessa rader:

”Ganska snart börjar de vackra vyerna skymta mellan träden. Blånande berg långt bort mot horisonten. Efterhand blir träden både färre och lägre och efter två kilometers vandring är vi definitivt uppe på kalfjället. Den här dagen, den 25 juni, lyser solen från en klarblå himmel. Temperaturen ligger någonstans mellan 25 och 30 grader, men vinden friskar på bra. Det är skönt för nu slipper vi mygg och annat flygfä nästan helt och hållet. Men det är tur att vi har tagit med oss mycket vatten att dricka.

Här uppe blommar hjortron och ängsull i riklig mängd och det är betydligt mer lättvandrat än innan. Fin stig och mycket spänger.  De flesta är dessutom i mycket fint skick. Anton, som är 16 år vill att jag fotograferar honom i havet av ängsull. Det gör jag så klart gärna! En gök hörs på avstånd. Västergök är bästergök. Drickapaus. En gulärla piper och gäckar mig i toppen av en gran. Den är svår att fotografera. Är längre bort än den ser ut att vara här på de stora vidderna.  Fortfarande har vi inte mött en enda människa.”

9. Hackad reseblogg

Anna som har bloggen ”New York – My Bites of the Big Apple and Other Bites of the World” fick sin blogg hackad av någon okänd och nedstängd av webbhotellet. Anna skriver: ”Den första tanken var ”det här händer inte”. Ja, faktiskt var det så absurt att jag först inte ville inse sanningen. Jag hade publicerat ett inlägg på Facebook och skulle testklicka på länken till den här bloggen. Men, WHAT? Framför mina ögon dök en suspekt sajt upp, så långt ifrån den här bloggen det bara är möjligt. Det som kom upp var nämligen en vinna pengar-sajt. ”

Anna fick betala proffs för att få ordning på eländet och det tog några dagar att få upp bloggen igen. Och hon ger råd om hur du bör skydda din blogg mot kapningar.

8 kommentarer på “Sommarens 9 mest intressanta blogginlägg om resor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s