coronan · resor

Coronan – läget i Blekinge, Sverige, Europa och världen fortsätter försämras

För tre veckor sedan började jag med att veckovis redovisa kurvor över antal bekräftade fall av covid-19 i Karlshamn och Blekinge. Jag tänkte att jag fortsätter med att göra det veckovis på torsdagar så länge som läget är så pass allvarligt som det nu är. Samtidigt passar jag på att berätta om läget i Sverige, Europa och världen. Men den här veckan hoppar jag över Karlshamn då jag känner viss osäkerhet inför de siffrorna, den här gången.

Blekinge

Jag har ju skrivit förut om att Region Blekinge inte redovisar några diagram på sin statistiksida över coronautvecklingen i länet. Därför gör jag mina egna diagram för att få överblick över läget. Och eftersom jag ändå har gjort dem kan jag lika bra publicera dem här på bloggen tänker jag. Eftersom veckans pressträff från regionen om corona-läget i Blekinges kommuner först kommer imorgon och eftersom jag känner en viss osäkerhet vad gäller statistiken för Karlshamn så hoppar jag idag direkt till läget i Blekinge som helhet.

Och tyvärr är det så att läget här fortsätter att förvärras. I vilka kommuner det nu är värst får vi antagligen veta imorgon. Blekinges nya fall av bekräftad covid-19, per vecka torsdag – torsdag (utom 6 & 13/11 som är fredag -fredag) framgår av diagrammet nedan.

covid_Blekinge

På två veckor har antalet fall ökat med 1107 stycken eller, annorlunda uttryckt, 692 nya fall per 100 000 invånare på två veckor. Densiffran kan jämföras med kartorna över Europa och världen nedan.

Sverige och Europa

Även i Sverige som helhet fortsätter tyvärr läget att mörkna. Värst är det just nu i Skåne, Västernorrlands och Gävleborgs län. Där har smittläget nu nått EU-kartans mörkaste nivå. Region Skåne har informativ statistik på nätet som tyvärr bekräftar denna bild.

EU har ju nämligen en kartbild över Europa där Europas regioner färgas olika mörka beroende på hur många bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare som detekterats under 14 dagar. Länder som inte deltar i statistiksamarbetet är gråmarkerade. Du kan själv hitta kartan på nätet. Denna karta brukar uppdateras på torsdagar och avser då föregående vecka och veckan innan. Denna karta avser alltså vecka 49-50. (På samma sida kan tyvärr konstateras i smittläget i Europa, efter att ha minskat en tid, nu åter har börjat förvärras):

w49_50_COVID_Europa_Last_2week

Världen

Läget i världen brukar jag kolla dagligen på en sajt som heter Worldometer. Där ser jag på de rullande sjudagarsmedelvärdena att smittläget på global nivå ofortsätter att öka. Över 600 000 personer konstateras nu smittade varje dag i hela världen och över 11 000 personer dör med sjukdomen dagligen.

EU har en världskarta som visar ländernas rullande 14-dagarsvärden på bekräftade fall per 100 000 invånare. Av denna framgår att smittläget i Sverige nu igen är på ungefär samma nivå som i USA. Jämfört med denna karta ligger Blekinge, liksom Sverige som helhet, i den näst mörkaste nivån.

w49_50_COVID_världen_Last_2week

2 kommentarer på “Coronan – läget i Blekinge, Sverige, Europa och världen fortsätter försämras

  1. Det är så sjukt, folk borde förstå innebörden av detta hemska virus. Är själv sjukskriven har varit de ett bra tag nu, har legat i covid och fått hemska men efter viruset. Så de blir fysioterapeut och tar en medicin för hostan :/ Man måste ta avstånd och sluta umgås i stora kretser med folk. Fattar inte folk hur illa de faktiskt är. Bra inlägg förövrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s