Uncategorized

Greklands vackraste öar – nr 1 Santorini

Thira, Santorini, Grekland

Och vinnaren är…. Ja, det vet ni ju redan: Santorini. 

Första gången vi anländer till Santorini kommer vi med båt från Kreta. Till den gamla hamnen nedanför Thira. Just så bör man möta Santorini för första gången för att riktigt uppnå den där maximala känslan av förälskelse vid första ögonkastet. De små, små vita husen högt, högt upp på de mörka klipporna liksom klamrar sig fast på brantens kant. Den visuella dramatiken är slående. Det är inte undra på att det är här som så många av alla grekiska vykort och almanacksbilder är fotograferade.

Liksom Mykonos är ön ett av stoppen för de amerikanska kryssningsturisterna och med dem följer samma utbud av smyckes- och konstbutiker. Prisläget är inte riktigt lika högt som på Mykonos men ändå högre än på övriga grekiska öar. Och då är ju inte ens de billiga längre, efter Eurons intåg. Detta gäller Thira och Oia som är de där riktigt vackra byarna på branten kant. 

På andra sidan ön ligger de ”svenska” charterorterna och här är prisläget mer som i resten av Grekland. Stränderna marknadsförs ibland som svarta och vackra, men ska man vara ärlig är de väl mer grå än svarta och hur vackert kan det bli? Smuts på kläder och handdukar och brännande hett under fötterna. Då är ”Red Beach” betydligt vackrare även om den väl inte heller är direkt röd. Sammantaget är Santorini, trots de ganska alldagliga charterorterna, en alldeles enastående vacker ö tack vare sitt unika utseende som uppstod vid ett vulkanutbrott som påstås vara orsaken till att den minoiska kulturen upphörde. Och som det ibland hävdas är upprinnelsen till myten om Atlantis.

 

 

Red Beach, Santorini, Grekland

 

En kommentar på “Greklands vackraste öar – nr 1 Santorini

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s