Uncategorized

Överrepresenterade i brottsstatistiken – Kan du gissa gruppen?

Ser aftonbladets nyhet om opinionsläget i Landskrona.

Då far en tanke genom huvudet och jag googlar på orden ”överreprenterade i brottsstatistiken”.

Och gissa vad. Nästan alla sidorna handlar om invandrare. Ständigt denna koppling mellan invandrare och brott.

Men vet ni? Det finns många andra grupper som är ännu mer överrepresenterade i brottsstatistiken. Arbetare t.ex jämfört med tjänstemän är mer överrepresenterade än invandrare jämfört med svenskar.

Men det finns en grupp som är den klart mest överrepresenterade av alla. Det är en grupp med inflytande och makt. En minoritet. Men en stor minoritet. Den är så överrepresenterad att så snart ett mycket allvarligt brott (som t.ex. mord) begåvs av någon som inte tillhör denna grupp blir det riktigt feta rubriker.

Kan du gissa gruppen?

(Tumme!)

49 reaktioner till “Överrepresenterade i brottsstatistiken – Kan du gissa gruppen?

 1. Den mest brottsliga gruppen är väl styrelsen för SverigeDemokraterna?Åtminstone för några år sedan, de kanske har rensat nu?

  1. Det tror jag inte. Det obehagliga med brott som begås av präster är ju att brottsoffren (och deras anhöriga) många gånger haft så stort förtroende för dem.

  1. Det tror jag inte. Det obehagliga med brott som begås av poliser är ju att brottsoffren (och deras anhöriga) många gånger haft så stort förtroende för dem.

 2. Tar du med ALLA brott eller bara ekonomiska?Vet inte vart du fått din statistik ifrån men tala gärna om det – länka!!

  1. Alla brott. 2008 dömdes 69 454 män för att ha begått brottSamma år dömdes 10 300 kvinnorKälla: BRÅhttp://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=157&module_instance=21Här kan man också läsa om att personer vars familj haft socialbidrag är betyydligt mer överrepresenterade än invandrare:http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf#search='%C3%B6verrepresenterade'Och här att arbetare är mer överrepresenterade:http://vittoljud.levandehistoria.se/art_jagarinte/03_jagarinte_6.htmlTrevlig läsning!

 3. I grunden handlar det ju om att belysa problem och se vad man kan göra för att lösa dem. Det är ju svårare att lösa problemet kring att unga män är den mest överrepresenterade gruppen (i vilka brott, förresten?), än vad det är att exempelvis minska immigrationen på män från vissa kulturer och skärpa integrationen där den behövs. Det är ju inte helt galet att mena på att sannolikheten är väldigt stor att män från kulturer där kvinnor saknar värde fortfarande kommer behandla kvinnor som skit här i Sverige. Därför tror jag inte att det är en slump att män från Afrika och västasien är överrepresenterade i statistiken för våldtäkt. Det är inte heller helt galet att tro att anpassning från en kultur till en annan, själva övergången, blir mer komplicerad och tar längre tid ju mer skilda de två kulturerna är från varandra. Detta är saker som man rimligtvis kan åtgärda utan att fälla hela samhället på köpet.

  1. Och varför skulle det vara svårare att lösa problemen kring att unga män begår brott? Eller att arbetare är mer överrepresenterade? Eller att personer från familjer som haft socialbidrag är det?”Det finns en del forskning om vilka tidiga riskfaktorer som kan leda till att en person blir kriminell. Det kan handla om att man som liten är aggressiv, förstör för andra, har sönder saker, är allmänt bråkig, har koncentrationssvårigheter och har svårt att umgås med andra barn och vuxna. Barnet kan också ha svårt att följa med i skolarbetet och ha svårt med känslor. Detta leder ofta till problem med kamrater och till svårigheter i skolan över huvudtaget och detta kan skapa en grogrund för att senare börja begå brott och fortsätta med det.”Källa: http://www.brottsrummet.se/Bazment/21.aspxSe till att samhället fångar upp dessa unga i tid!Att straffa en hel grupp för att en liten andel av den gör något dumt anses i alla andra sammanhang befängt. Varför ska vi ge oss på hyggliga, hedreliga, duktiga, invandrare bara för att det finns andra i gruppen som begår brott? Ska samma sak gälla för unga män, arbetare, persoer i familjer som haft socialbidrag och så vidare? Eller är det bara mot just gruppen ”invandrare” som man ska vidta generella åtgärder? För att det är ”enkelt”?

  1. Grejen är ju att jag HAR läst på. Och visst är jag beredd att läsa mer. Om varför män är så överrepresenterade i brottsstatistiken. Om varför socialbidragstagare och arbetare är det. Om vilka andra grupper som är det… Och när jag är klar med allt det där kan jag tänka mig att gå vidare med den frågeställning som så många andra ägnar så stort intresse…

 4. Jag tror att folk med bilar yngre än 2 år är underrepresenterade och folk med röda bilar är överrepresenterade. Obs! Ej skämt.

 5. tycker det är bra att du nyanserar och tillför andra aspekter än just invandrare i statistiken. Det behövs. tumme!

  1. Det är så enkelt att rycka en statistisk siffra ur sitt sammanhang och sedan dra på stora växlar på den. Lögn, förbannad lögn och statistik, du vet. Fast egentligen tycker jag det är bra med statistik man måste bara vara vaksam på hur den används och vilka syften som ligger bakom…Tack! :)

 6. Jag förstod från början att MÄN var det rätta svaret, men ville låta andra gissa först! : )F ö skrev jag en kommentar på en ”Sverigedemokrats” sida som handlade om att invandrare var överrepresenterade i brottsstatistiken. – Visst har du rätt! skrev jag. Invandrare ÄR överrepresenterade, och den största gruppen utgörs av finnar och norrmän, visar statistiken.Den kommentaren publicerades inte. Vad tror du det beror på?

 7. Imsy: Ja visst finns det de som läser statistik som fan läser bibeln men vem är det som avgör vem som läser vad eller tar du det som att den som läser statistiken som du vill få den till är den som läser den rätt?

 8. Har du läst min artikel ”projekt pojke”?Den finns på min blogg ”Une rose de la prison”De vill hjälpa pojkarna innan de hamnar i brottsträsket. Go kväll

 9. quote från inger: ”Här kan man också läsa om att personer vars familj haft socialbidrag är betyydligt mer överrepresenterade än invandrare”Stod det nåt om vad det var för familjer? Isf hur många familjer var invandrare och hur många va svenska?

  1. Suck. Som sagt. Ständigt denna koppling mellan invandrare och brott. Det stod inte heller hur många av familjerna som har en röd bil eller hur många av dem som överkonsumerar alkohol. Det som står att läsa i den där rapporten är att det är ”mer än sex gånger vanligareatt personer vars familj haft socialbidrag är registrerade för brott änpersoner vars familj inte haft det.” Punkt. Självklart finns det bland de familjerna invandrare, sådana som har röd bil och sådana som överkonsumerar alkohol. De flesta som begår brotten är dessutom naturligtvis män. Men jag förstår precis vart du vill komma med din fråga. Men tänker man logiskt matematiskt inser man att det är mycket osannolikt att det skulle vara så. Läs gärna rapprten som jag hänvisar till i kommentaren du citerade!

 10. Jag tror ni har fe allal :) hahaJag skulle ha gissat på politiker och undrar vad den statistiken blir om man räknar procentuellt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s