Skolan borde underlätta för föräldrar som vill visa sina barn världen, inte försvåra! @Skolverket @Anna_Ekstrom

Jag läste i min morgontidning att Skolverket nu vill göra det svårare att få skolledigt för resor. Samma artikel finns att läsa även i Sydsvenskan.

Men jag påstår att mina barn lärt sig mer på våra resor, särskilt jordenruntresan som vi gjorde för 3 år sedan då de fyllde 3 och 5 år, än i skolan.

Jag kollade förra helgen charterutbudet på årets höstlov. Allt är redan fullbokat. Utom Kanarieöarna. Det är kanske inte något drömresmål om man som förälder har som ambition att visa sina barn världen. En resa till Kanarieöarna kan ändå betyda mycket för ett barn som aldrig fått resa innan. Där finns ett annat språk, ett annat klimat, annan växtlighet, spännande saker att se uppe i bergen. Och dessutom lär vattenvana och/eller simkunnighet bli bättre.

En resa till Kanarieöarna när jag fyllde sex år var för övrigt min egen första utblick mot världen utanför de nordiska länderna.

Det kan alltså mycket väl vara bättre utbildning för ett barn till och med att åka till Gran Canaria en vecka under termin än att vara den veckan i skolan. Jag kan själv tänka mig att åka dit med mina barn någon gång. Även om jag inte betraktar det som ett drömresmål, som sagt. Men även dit är höstlovsresorna snart slut. Dessutom är de dyra.

Själva anpassar vi oss till skolans lov efter bästa förmåga – jag har klantat till det av misstag en gång och bokat en resa till Egypten två veckor precis före höstlovet när min mening var att resa under lovet. Barnen fick då ledigt så jag ska inte klaga på just mina barns skola.

Men jag önskar mer flexibilitet från skolornas sida generellt. Skolan borde göra det möjligt för fler föräldrar att visa sina barn världen. Inte färre.

Jag gav dem Egyptens pyramider…

9 kommentarer

Under barn, fotografi, resa med barn, resor

9 svar till “Skolan borde underlätta för föräldrar som vill visa sina barn världen, inte försvåra! @Skolverket @Anna_Ekstrom

 1. I takt med att skolorna blir sämre ökar ju skillnaden i kunskapsinhämtning utanför skolan jämfört inom den, liksom! :-)

  Kanske det var lite tillspetsat, men ligger det inte lite idet, eller?

  En sak är dock skolorna mycket bra på, att slå ihjäl barns naturliga nyfikenhet! Bättre pedagogik efterlyses, men nuvarande utbildningsminister Jan Björklund har inte mera fantasi än att snacka om betyg och att frånvaron ska redovisas i betygen och hylla de så kallade ”riskkapitalisterna”.

  Usch!

  Kram!
  /Skvitt

  • Kunskapsinhämtningen utanför skolan har nog alltid varit ojämn. Inte mycket tyder på att samhället blir rättvisare i det avseendet. Fler barn reser nog i och för sig utomlands idag än någonsin tidigare, men där finns så många andra skillnader… En bra skola för alla kan delvis utjämna de olika förutsättningarna. Men där känns det inte riktigt som om utvecklingen går åt rätt håll längre…

 2. Jag

  Som med allting så är det på gott och ont. Det är svårt för lärarna när något/några barn alltid saknas och klassen aldrig är komplett. Det finns ju mål som ska uppnås, prov som ska göras, färdigheter som ska prickas av. Jag kan tänka mig att det är lättare med yngre barn, där kan föräldrarna lätt se till att barnet inhämtar de kunskaper/läser det som gås igenom de veckorna barnet är på semester med föräldrarna. Men för äldre barn som ska ha betyg ställer resorna till det väldeliga. De har olika ämnen med olika ämneslärare så det är riktigt många involverade. Kraven på lärarna är enorma att de ska serva varje elev med just det den behöver eller det den har missat ifråga om träning eller prov eller… Om en lärare har några hundra elever i veckan så blir det oerhört mycket att hålla rätt på och en stor prestation att se till att alla verkligen har gjort de de ska. Det blir många uppsamlingsheat för en lärare innan alla som varit borta har gjort ett prov till exempel. Det som hörs är att skolan inte sköter sig när eleverna inte uppnår målen, men det som få tänker på är att det krävs en viss arbetsro för att det ska fungera som det är tänkt, på den tid som finns när det är så mycket som ska rymmas i kurserna nuförtiden.

  Och sen det goda, precis som du beskriver det. Min dotter som är lärare tar sitt barn ur skolan och far med maken som också är lärare just till Kanarieöarna för… att få lite värme och allt annat positivt man får på det viset. Men då är ju barnet inte så gammalt och föräldrarna kan garanterat se till att hon inte missar något. Det gör inte alla de föräldrar som sätter i system att komma från sina hemländer flera veckor in på teminen eller att rycka barnen från skolan helt ”oplanerat” flera veckor innan terminen är slut. De barnen är oftast de som behöver mest stöd och hjälp och de halkar ohjälpligt efter genom detta. Jag vet inte hur man ska lösa det här, men det ställer definitivt till det i skolan att barnen eller speciellt ungdomarna försvinner när som helst under terminerna. Varje förälder tänker på sitt barn och att det ju bara är en kortare tid…. men jag tror att inte många på nåt annat arbete skulle acceptera det ”kaos” som blir genom att några alltid är borta ur en grupp/klass och det krävs att du som lärare ska se till att alla når alla mål ändå.

  • Jo jag har förståelse för att det kan finnas perioder i de högre årskurserna när det är olämpligt att ungdomarna är iväg. Men att för den skull införa ett generellt förbud tycker jag är fel.

 3. Jag

  Jag ska kanske tillägga att jag tycker som du att barnen lär sig mycket genom att se världen.

 4. Jag håller med dig. Min äldsta dotter är just nu i Vietnam med sin pappa och blir borta i en månad och tack och lov gick det bra för henne att få ledigt och jag räknar med att hon lär sig massor av saker…

  Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s