internet · iPhone · sociala media · twitter

Hur länge har den offentliga sektorn råd att avstå från privat mobilsurf?

Jag har just genomfört en liten enkät på Twitter:

Jag undrade vilka som hade arbetsgivare som tillåter respektive har förbjudit privat surf på jobbmobilen.

20130228-210446.jpg

Jag har fått några svar.

Anna Kaya som är lärare i Sigtuna svarar att hon inte ens har en jobbmobil. Simon Bertilsson som kör tåg twittrar: ”Tillåtet, men begränsat till 3 GB (tror jag) per månad.” Niclas Nordstrom som är åkeriägare skriver att han och hans två anställda har fri tillgång till internet dygnet runt. Sara Hedberg som har bytt jobb från statligt till privat svarar ”I höstas hade jag inte fritt, sen bytte jag jobb och nu kan jag göra allt.” Benita Sjöberg som jobbar på skola bryter lite trenden när hon menar att: ”Jag surfar absolut på jobbmobilen! Och kan inte ens förstå varför inte.” Kanske är skolan hon jobbar på privat? Men så klart finns det också offentliga arbetsgivare som tillåter detta! Min förra arbetsgivare, Karlshamns kommun, var tillåtande i detta avseende.

(Uppdatering: Benita har sedan hon läst detta meddelat att hon jobbar på en kommunal skola. Kommunalrådet i Sölvesborg, Heléne Björklund och kommunchefen i Katrineholm, Mattias Jansson har meddelat att det är tillåtet i deras kommuner.)

Twittersignaturen MariaGoesPrivat svarar: ”Eget företag så jag gör som jag vill, det är ju fast pris på allt numera. Konstigt om smartphone o inte fast surf av arbgiv.” Eva Holm har en arbetsgivare som tillåter. Eric Haraldsson som är gymnasiebibliotikarie: ”har just nu en jobbtelefon med sladd. Utan nummerpresentatör. Känns väldigt 2013 :-)” Jonas Schrevelius som jobbar kommunalt som chef, jag är för övrigt hans chef, har inte tillåtelse att använda jobbmobilen till privatsurf.

Signaturen Anna Kristina: ”Surf ingår på min jobbmobil. Torde väl vara omöjligt för arbetsgivaren att veta vad som då är privat-/jobbsurf. Tämligen ointressant för honom också om det inte kostar nåt extra.”

Ludwig J.R säger ”Min arbetsgivare tillåter privat surf och samtal i mobilen. Säljer telefoni och hör väldigt sällan att privat surf ej tillåts!”

Peter Tyrhandske däremot som är chef på försäkringskassan menar: ”Jobbmobil är arbetsredskap. Ska användas med förnuft. FK har Max gräns på 1 gb/mån. De flesta har inte surfmöjlighet på telefonen.”

Signaturen Happy utgår ifrån att det inte hade varit tillåtet om det hade varit aktuellt med jobbmobil därför att ”chefen bjuder inte till med något…”

Jonas Jansson som försörjer sig på ”dot och net” skriver att det är tillåtet: ”Annars skulle jag byta jobb. En arbetsgivare som förbjuder kan inte vara bra.”

Pär Winberg skriver: ”Har fri surf i abonnemang som jobbet betalar. Detta för att undvika diskussion om förmånsbeskattning.” Och signaturen Kristina meddelar bara helt kort att hon får.

Linnéa Mattisson som jobbar på Lokalradion i Kristianstad twittrar att det är tillåtet och uppmuntrat: ”Förväntas hänga med i snackisar och annat på sociala medier.”

Marcus Ericsson: ”Enda begränsningen är onödiga privata utlandssamtal. Fri surf, sms,mms & ringning privat annars.”

Och Frida Dynér som är SYV-entreprenör: ”Privat surf kör jag på jobbmobilen :)”

Av flera skäl tycker jag inte att den offentliga sektorn ska vara löneledande. Och förmåner är alltid ett känsligt kapitel när de betalas med skattebetalarnas pengar. Men inte minst för just skattebetalarnas skull undrar jag hur länge stora delar av den offentliga sektorn ska ha råd att låta bli att erbjuda de av sina anställda som ändå har jobbmobil en så billig och praktisk förmån?

Dessutom är ju arbetsgivarna starkt gynnade ifall de på detta enkla sätt kan motivera sina anställda att vara ständigt tillgängliga på telefon, mejl och sociala medier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s