instagram

10 000 följare – men till vilken nytta?

Jag startade ett konto på Instagram som på tre korta sommarmånader fått 10 000 följare. Eller 10k som det heter på instagramspråk. Men låt oss ta det från början:

Jag har länge hävdat att ”antalet följare säger ingenting om någonting”. Det gäller på Instagram såväl som på Twitter.

Jag har själv många följare på mina ordinarie konton på båda ställena och så klart är jag glad för dem och känner mig hedrad. Men samtidigt är jag väl medveten om att detta mer hänger ihop med att jag är så väldigt aktiv på dessa platser och att jag har varit i gång i flera år, än på att jag skulle vara särskilt duktig på att skriva och fotografera.

Jag har därför länge fascinerats och förundrats av den relativt stora fokusering som verkar finnas både på Twitter och Instagram på just antal följare.

Den 1 juni fick jag för mig att skaffa ett extra instagramkonto i rent forskningssyfte:

20130825-194157.jpg

20130825-194209.jpg

På kortare tid än ett dygn fick detta konto över hundra följare.

Jag fick blodad tand och ställde mig snart följande fråga: Är det möjligt för nån som mig att på kort tid få 10 000 följare? Svaret är alltså: ”ja”.

Känner jag triumfens ögonblick nu? Segerns sötma? Svaret är ”nej”. Snarare känner jag en viss lättnad. Jag kan släppa det här nu. Att fokusera på antalet följare på det här viset tar nämligen en massa energi. Onödig energi, menar jag. Och jag undrar mer än någonsin:

Är det verkligen tusentals följare vi vill ha? Till varje tänkbart pris? Mitt svar är ”nej”. Beroende på vem man är och varför man använder Instagram kan det vara mer eller mindre viktigt att nå ut med sina bilder. Men följare som inte följer sitt flöde, som aldrig tittar på bilderna där, så kallade spökföljare, är inte till gagn för någon. Mer än möjligen för den som vill skryta. Det vill inte jag. För min personliga del är det inte heller av någon avgörande betydelse att jag hittar en publik till mitt fotograferande. Egentligen. Även om jag tycker att det är kul när mina bilder ses och uppskattas. Men foto är en hobby för mig och jag bygger inte något personligt varumärke. Så. Varken det totala antalet följare eller antal följare som faktiskt kollar sitt flöde är avgörande för mig. Det viktiga är att jag alls har några att interagera med. Inte antalet.

Det finns olika sätt att använda Instagram. Det sätt som ledde till att mitt extrakonto fick så här många följare passar mig egentligen dåligt. Trots att det även gett mig långt fler likes och kommentarer än vad jag får på mitt ordinarie konto så är det här användningssättet inget jag vill fortsätta med. Eller rekommendera. För mig har det tagit mer energi än det gett tillbaka. Med mitt vanliga instagrammande är det tvärt om.

Jag har funderat på om jag borde berätta här exakt hur jag använde instagramkontot @hello_inger så att det fick alla dessa följare. Jag har landat i att jag nog inte ska det. Men jag kan väl säga så mycket som att det handlar om hur aktiv man är på Instagram, hur ofta man är det och på vilket sätt.

Värdet av det här forskningsprojektet har för mig inte främst varit antalet följare det genererat. Eller ens att få validerat att min teori om hur man kan bygga upp ett konto fungerar. Det stora värdet har istället varit att få en inblick i hur Instagram används av ett mer genomsnittligt utsnitt av användarna än dem jag normalt följer.

Uppdatering 2014-10-04: Jag har senare döpt om kotot till @lovliestplaces men sedan maj i år använder jag det inte aktivt. Trots att där är kvar 8774 följare. Men jag orkar och hinner inte helt enkelt. Dessutom är det inte särskilt roligt då det är väldigt lite verklig och ärlig interaktion på det kontot. Kanske inte så underligt med tanke på hur jag fick det att växa?

För visst. Jag fick 10 000 följare. Men till vilken nytta?

20130825-194729.jpg

10 kommentarer på “10 000 följare – men till vilken nytta?

  1. Vad roligt att du fick så många följare. Jag tror att det är den instagram-kontot som jag följer dig. :) Vet du hur mycket bilder man kan lägga upp? Tar de aldrig stopp? Vad har du för mobil-märke och kamera?

    1. Kul att du följer!

      Jag vet inte om det finns någon formell begränsning på antal bilder. Laddar man upp allt för ofta reagerar nog följarna och tröttnar. Men man skulle ju kunna tänka sig att starta ett instagramkonto utan följare för att använda för backup av foton. Det man då ska komma ihåg är att de bilder som lagras på Instagram är ganska små, ca 5 x 5 cm. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s