hållbart resande · miljö · personligt

Växthuseffekten och jag

Det går åt rätt håll i så många miljöfrågor. Försurningen och tungmetallerna minskar och jag läste idag att lövskogen ökar i Skåne för första gången på 200 år. För att bara ta några exempel. Men i den viktigaste ödesfrågan för mänskligheten går det fortfarande käpprätt åt fel håll: Växthusgaserna fortsätter att öka i atmosfären.

Jag läser på Twitter att det pågår en världsenergikonferens just nu. Bland annat har har Paul Westin twittrat om planer på utvinning av fossilbränsle i nästan hela Europa och större delen av världen i övrigt genom så kallad fracking av skiffer (shale).

Jag hade en lärare på högskolan som hävdade att de fossila bränslena inte tar slut. Vartefter det som är brytvärt idag tar slut kommer nya sorter. Allt syre i atmosfären motsvaras av fossilt kol. Problemet långt innan syret och fossilbränslena tar slut är koldioxiden. Vet inte om teorin håller men som förklaringsmodell funkar den för mig och stämmer ju bra in på det som nu händer med planerna på fracking

Ulrika Jardfelt rapporterar från samma konferens att Nordamerika satsar på naturgas och olja medan EU ökar sin kolanvändning. Kina satsar på förnybart, högspänningsledningar och smarta nät.

Hur ska vi som små droppar i världshavet förhålla oss till allt detta?

Mitt dåliga miljösamvete är att jag flyger. Både i tjänsten och privat några gånger varje år. Att jag klimatkompenserade för flygresorna mellan Sydney och Ayers Rock/ Uluru förslog inte mycket jämfört med hela resan till andra sidan jordklotet.

Annars är det bland annat av miljöskäl som vi bor i flerfamiljshus. Då det dessutom är uppvärmt med fjärrvärme från biobränslebaserad industriell spillvärme (massaindustri) kan boendet nästan inte bli mer klimatsmart. Jag tror dessutom att vi fortfarande har grön hushållsel.

Den privata bilen kör vi på etanol och på jobbet är det biogas som gäller.

I affären är det svårare att välja rätt. Jag hade önskat mig en separat miljömärkning på mat och förbrukningsvaror med inriktning mot växthuseffekten. Eller varför inte en app?

Hur tänker du kring detta?

20131015-192015.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s