personligt · världen

Thomas Mevius (1524-1580)

Thomas Mevius var en tysk jurist, forskare och universitetslärare. Han var också mest troligt en av mina förfäder. Närmare bestämt min farmors mormors farmors mormors farfars mormors farfar.

Thomas föddes den 21 december 1524 i Stargard i Pommern. Han var son till borgmästaren i staden, Joachim Meves (adlad Mevius) (1490-1565) och hans hustru Gertrude Appel (f. 1490). Båda föräldrarna var alltså 34 år då Thomas föddes.

Den medeltida staden fungerade som en samlingsplats på marknadsdagar dit alla bönder kom med sina varor. Det kunde handla om bland annat säd, ägg, mjöl, kött, fisk och frukt.

För de allra flesta människor var bröd den dominerande födan.

Stargard är en stad som ligger i ett område som idag tillhör Polen. Men som på 1500-talet tillhörde Pommern. Staden ligger 32 km öster om Szczecin vid floden Ina.

I staden finns en gotisk kyrka från 1300-talet. Av slaverna kallades orten Starograd (”gamla staden”). Den fick sina privilegier 1229 och blev sedermera huvudstad i Hinterpommern. Som medlem av hanseförbundet hade Stargard blomstrande handel. Starkt befäst, belägrades det gång på gång under medeltiden.

Thomas gick på gymnasiet på Pädagogium i Szczecin och studerade sedan vidare vid universiteten i Frankfurt (Oder), Wittenberg och Leuven.

Under medeltiden hade universiteten fyra fakulteter, som var indelade hierarkiskt. Dessa var i fallande ordning: teologi, juridik, medicin samt filosofi. Filosofistudierna grundades på sju huvudämnen: grammatik, retorik, dialektik, musik, aritmetik, geometri och astronomi. Grammatik, retorik och dialektik ingick i skolans första avdelning, trivium, och var en förutsättning för de andra studierna.

Efter dessa universitetsstudier reste Thomas genom Frankrike och Italien. (Man kan fundera på hur det gick till att resa genom Europa på 1500-talet. Kanske red han?) I Italien disputerade han vid universitetet i Bologna till doktor i juridik inom de båda medeltida rättsgrenarna: den sekulära (civila) lagen och den kanoniska kyrkolagen.

Universitetet i Bologna är ett av världens äldsta och grundades redan mot slutet av 1000-talet.

År 1560 blev Thomas, som då var 35 år, professor i juridik vid universitetet i Greifswald och snart pläderade han även vid den furstliga hovrätten i Pommern-Wolgast.

1561 gifte sig Thomas , 36 år gammal, med 18-åriga Anna Falck, som var dotter till Szczecins rådskansler John Falck (1510-1571).

1562 föddes Thomas och Annas dotter Sibylla.

Thomas var troligtvis, parallellt med sitt arbete som universitetslärare även den första direktören för Greifswalder Konsistorium, den mest betydande andliga domstolen i den evangelisk-lutherska kyrkan i Pommern, som grundades 1563. I domstolen arbetade jurister och präster tillsammans.

Under åren 1563 till 1564 var han rektor vid universitetet i Greifswald.

1576 föddes sonen Friedrich Mevius, ännu en av mina anfäder.

Från 1578 till 1579 var Thomas åter igen rektor vid universitetet i Greifswald.

Thomas Mevius dog den 21 oktober 1580 i Greifswald. Han blev 55 år.

Hans hustru Anna Falck dog 1614.

Thomas son Friedrich Mevius var bara fyra år när pappan dog. Han fick i sin tur flera barn, bland dem Elisabeth Mevius som kom att gifta sig med borgmästaren i Greifswald, Henning Gerdes. De flesta uppgifter jag hittar om Henning Gerdes dotter Maria Gerdes är att det var Hennings andra hustru Elisabeth som var mamma till Maria, som dock i så fall föddes innan föräldrarna var gifta och samma år alternativt året efter att Hennings första hustru dog. Men det finns också ett par uppgifter som säger att Maria tvärt om var dotter till Hennings första fru. Därav råder någon liten osäkerhet kring mitt släktskap med Thomas.

20140304-190141.jpg

(#4 #blogg100)

8 reaktioner till “Thomas Mevius (1524-1580)

 1. Kul o intressant läsning. Tack igen! Om jag får gissa så tror jag att Maria Gerdes mamma dog i barnsäng och att Henning, som högt uppsatt, ganska snabbt fann en ny hustru att ta hand om hem o barn. Oavsett så fostrades Maria av Elisabeth varför jag tycker släktskapet ändå finns där. Hälsa alla!

  1. Har också tänkt på att det skulle kunna vara så. Egentligen är det bara två saker som talar emot det. Det ena är att nästan alla källor uppger Elisabeth som mamman: t.ex. denna: http://www.geni.com/people/Elisabet-Mevius/6000000018262027697

   Det andra är att den källa jag har hittat som anger den första hustrun som mamma till Maria samtidigt anger att mamman dog 1630 och att Maria föddes 1631. Vilket ju är omöjligt. Kan ju vara en ren felskrivning i och för sig då övriga källor anger att Maria föddes 1630.

   Vore intressant att hitta de ursprungliga källor som de olika uppgifterna vilar på.

 2. Hej Inger!
  Det är verkligen intressanta uppgifter och otroligt att du är tillbaka i den tid då Columbus upptäckte Amerika och då Gustav Vasa blev Sveriges kung.
  Många kramar!
  Pappa Lasse

 3. Så otroligt spännande! Vi har en gemensam släkting i Maria Gerdes och då möjligen Thomas Mevius. Jag har följt andras forskning av släkten Mevius tillbaka till före 1389, dock har jag inte tillgång till källorna så det får verifieras av framtida forskning. Nu koncentrerar jag mig på släkten Klow/Kloo/Clow istället.

  Med vänlig hälsning
  Nina Österlund

  1. Hej Nina! Jag har också släktband till släkten Clow. Kan man hitta det du kommit fram till någonstans på nätet. MVH Peter

   1. Hej!
    Jag har min släktforskning på Ancestry, tills jag orkar skapa en egen databas. Du kan titta på det här: https://www.ancestry.se/family-tree/pt/RSVP.aspx?dat=NjE0Nzc3OTU7OzAxZTExZjQ0LTAwMDYtMDAwMC0wMDAwLTAwMDAwMDAwMDAwMDsyMDIwMDgxMzAzMDA0MzszMjc2OQ==&mac=OYaJ19R1WIwNL7rM7VaVDQ==
    Det är en länk som ancectry genererat för besökare, vet inte om man själv måste ha ett konto. Också lite osäker på var i trädet du hamnar, men det finns en sökfunktion uppe i högra hörnet. Jag har stavat så som det har stått i kyrkböckerna, vanligen Klow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s