årstider · hållbart resande · miljö · natur · resor · tåg

Glöm inte bort nattåget!

Vi reser med tåg genom Sverige. Vi är på väg från Björkliden i Lappland hem till Karlshamn i Blekinge.

När vi lämnar Abisko ropas det i högtalarna: ”Vi reser ner mot Kiruna…”

Ner mot.

Vi reser från vinter till vår och ser på när vintern bokstavligen rasar ut bland våra fjällar.

Solen lyser från en klarblå himmel över ett vintervitt landskap. Och solstrålarna gräver små gropar i snön där björkstammar sticker upp. Vatten porlar i fjällbäckarna.

Men sjöarna ligger istäckta än. Antagligen länge än. Vi ser en snöskoter som rör sig över Torne träsk.

Vi passerar Kiruna, Gällivare, Murjek och Boden innan tåget gör en avstickare till Luleå där det vänder. Tillbaka till Boden. Och sen vidare söderut genom Norrland.

I Norbotten har barmarksfläckarna vuxit sig så stora att det istället är snön som bildar fläckar i landskapet.

Det är en av de längsta tågresor du kan göra i det här landet. Att resa med tåg från Blekinge till Norrland är så ovanligt att resan inte kan bokas hela vägen direkt på nätet. Du måste dela upp resan i etapper för att få igenom bokningen. Från Hässleholm går det bra att boka hela vägen upp till det allra nordligaste av landet. Och tillbaka. Resan till och från Hässleholm får bokas separat.

Det är påskdagen och en av årets intensivaste resdagar. Så tåget är fullbokat. Vi är alltså många som valt tåget idag. Säkert av olika skäl.

Själv tycker jag att nattåg är ett underskattat och av många nästan lite bortglömt transportsätt.

Tåg är det överlägset mest klimatsmarta sättet att resa. Det beror på den låga friktionen mellan hjulen och rälsen. Det är en gammal teknik. Så egentligen är det anmärkningsvärt att vi inte har kommit på något ännu smartare än. Det beror så klart på det låga priset på att förändra klimatet. Det finns inga incitament för energieffektiva transporter. Annat än att de ger dig ett gott samvete. Och för mig räcker det långt.

Att resa med tåg är betydligt bekvämare än att åka bil eller flyga. Du kan röra på dig på ett helt annat sätt. Och du ser oftare vilda djur än från bilen. Den här gången ser vi en stor örn. Antagligen kungsörn. Och några rådjur. På uppresande såg vi en räv.

Och när du reser på natten förflyttar du dig när du sover. Vilket gör att det, trots allt blir hyggligt tidseffektivt. I synnerhet om du jämför med att åka bil.

Ändå dras nattåg in hela tiden. Antalet möjliga sträckor att resa blir färre. Det är väl antagligen kundunderlaget som sviktar.

Så en liten uppmaning: nästa gång du ska resa genom Sverige. Glöm inte bort att undersöka om det finns ett nattåg att välja på. Det kan vara det bästa alternativet för just den resan!

20140420-211035.jpg

(#50 #blogg100)

3 reaktioner till “Glöm inte bort nattåget!

  1. Resepoesi. Oj vad jag åkte nattåg förr! När jag var barn så åkte vi tåg där man lade något slags skivor mellan sätena och så sov man på dem. Som en jättesäng. Vi skulle på barnkoloni söderut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s