instagram · internet · resor · sociala media

Hellre avkopplad än nedkopplad

Det händer att jag stöter på uppfattningen att frånvaro av Internet förhöjer värdet på en semester.

Bland annat har jag läst krönikor som lanserar den idén i resemagasinet Vagabond. Jag tror till och med att de vid något tillfälle har tipsat om hotell som garanterat saknar varje möjlighet till internetuppkoppling.

Jag håller inte alls med om att nedkoppling leder till avkoppling. Tvärt om.

Det är fullt möjligt att jag i min vardag ägnar sociala medier för mycket av min tid. (Vad är lagom mycket? Finns det något facit på det?) Men om det är så är det väl i vardagen jag borde se till att disponera om min tid? En frånkopplad semester leder väl i det fallet snarare till ett uppdämt behov och ännu mer internet vid hemkomsten?

Beroende på vilken typ av semester du valt kan det ju dessutom ofta vara så att du har betydligt mer tid över till förströelse än i vardagen. Varför ska vi då avstå från just de förströelser som finns på Internet?

En särskild fråga är hur tillgängliga vi ska vara för våra jobb på semestern. Jag kan tycka att det är bra om du är nåbar men att det knappast kan vara ett krav. Och självklart ska ingen avkrävas att utföra arbete på semestern. Men om jag tycker att det är en fördel för mig om jag kan kolla igenom mina jobbmejl då och då under semestern för att slippas mötas av en överfull mejlbox när jag kommer tillbaka. Då är det väl bara en fördel att ha den möjligheten?

Min familj och jag har nu tillbringat en skidvecka i Björkliden i Kiruna kommun, Lappland. Här har Telenor – trots närheten till Norge – urusel täckning. Det har gjort att jag inte kunnat kolla mitt flöde på Instagram som jag velat och det har tagit minst ett tjugotal försök att ladda upp filmklipp. Som detta från idag:

Ett filmklipp från början av veckan lyckades jag överhuvudtaget aldrig lägga ut. Trots otaliga försök.

Att googla har bara varit möjligt ibland. Samma med Twitter och så vidare.

Utomlands är problemen ofta snarlika. Telenors 50 MB per dag i Europa för 100 kr per dag räcker inte långt och hotellens wifi är ofta överbelastade. Med seg eller icke fungerande uppkoppling som följd. Jag ser det här som ett störningsmoment på semestern som motverkar full avkoppling.

Och jag undrar hur lång tid det ska ta för telebolagen att dels ordna vettig täckning i hela landet, dels fixa rimliga avtal för surf utomlands?

För jag är betydligt hellre avkopplad än nedkopplad på semestern!

(#49 #blogg100)

2 kommentarer på “Hellre avkopplad än nedkopplad

  1. Ett härligt klipp!

    Där är vi olika. Jag tycker att man inte behöver vara uppkopplad på semestern, inte ens under en lång resa. På nåt sätt blir allt så lika om man kan göra allt överallt. Det känns bra att åka iväg och lämna flödet hemma. Däremot kan jag tänka mig att gå in på ett internetcafé och mejla ibland. Hemma är jag totalt datorberoende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s